Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Άρθρο του Economist ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει πολύ δρόμο για να γίνει «κανονικό» χρήμα


Το ψηφιακό νόμισμα έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει «κανονικό» χρήμα
THE ECONOMIST
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Για τους πλέον φανατικούς οπαδούς του, το Bitcoin είναι κάτι πολύ περισσότερο από χρήσιμος τρόπος να πληρώσει κανείς για την αγορά ναρκωτικών. Αποτελεί, επίσης, τεχνολογικό επίτευγμα που μπορεί να παρεμβληθεί στη βιομηχανία χρηματοδότησης της κατανάλωσης.
Είναι, όμως, πραγματικά χρήμα; Η οικονομία του Bitcoin εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η συνολική αξία των Bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει εκτιναχθεί στα 7,9 δισ. δολάρια, από τα 490 εκατ. πριν από ένα χρόνο, ενώ ο όγκος των ημερήσιων συναλλαγών έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 60%. Αν το Bitcoin φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε χρήμα στον βαθμό που είναι το δολάριο και το ευρώ, τότε πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο από μια Mastercard για «κολλημένους» με την τεχνολογία.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η έννοια του χρήματος αφορά οτιδήποτε εξυπηρετεί τρεις λειτουργίες. Πρέπει να είναι «μέσον συναλλαγής» που να μπορεί να ανταλλάξει κανείς για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό απόθεμα αξίας, ώστε να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αποταμιεύουν ένα ποσό του και να καταφεύγουν σε αυτό αργότερα, οπότε θα πρέπει να βρίσκουν την αγοραστική του αξία αλώβητη. Και τέλος, πρέπει να λειτουργεί ως λογιστική μονάδα. Το δολάριο πληροί και τις τρεις. Ωστόσο, το Bitcoin έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Ως μέσον συναλλαγής, οφείλει στον έξυπνο τεχνικό σχεδιασμό του ότι προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να μεταφέρουν αξία οπουδήποτε στον κόσμο.
Αντί να βασίζεται σε κεντρικούς οίκους εκκαθάρισης, η πιστοποίηση της συναλλαγής γίνεται μέσω ατόμων που έχουν ειδικές γνώσεις πληροφορικής και αμείβονται για την εργασία τους με καινούργια Bitcoin.
Το καινούργιο χρήμα που δημιουργούν ενισχύει τον πληθωρισμό του Bitcoin και διαχέει το κόστος της εργασίας τους στους χρήστες. Ετσι γίνεται φθηνή η χρήση του. Δεδομένου ότι δεν χρειάζονται τράπεζες για να επιβεβαιώσουν τις αγορές, παραμένει χαμηλό το κόστος της συναλλαγής. Ομως το Bitcoin δεν αποτελεί σταθερό απόθεμα αξίας.
Διαθέτει τον τεχνικό εξοπλισμό για να λειτουργεί σαν να είναι, καθώς τα νομίσματά του συγκεντρώνονται σε ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι μέσα σε έναν σκληρό δίσκο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης αργότερα για να κάνει αγορές.
Η αξία του ως νομίσματος, όμως, είναι επιρρεπής σε μεγάλες διακυμάνσεις. Περιστατικά όπως η πρόσφατη πτώση κατά 6% που γνώρισαν τα Bitcoin στο χρηματιστήριο Mt Gox έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα. Η τιμή του υποχώρησε κατά περισσότερο από 30% έναντι του δολαρίου τον Φεβρουαρίου εξαιτίας αυτής της εξέλιξης στο Mt Gox. Η ευμετάβλητη αξία του μπορεί να εμποδίσει το Bitcoin να αποτελέσει λογιστική μονάδα. Ακόμη και οι λίγοι έμποροι λιανικής που δέχονται Bitcoin χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα ως κύρια λογιστική μονάδα. Οι τιμές καθορίζονται σε ένα από τα μεγάλα νομίσματα, σε δολάρια για παράδειγμα, και η τιμή του Bitcoin μεταβάλλεται αυτομάτως με τις αλλαγές στην ισοτιμία του κρυπτογραφημένου χρήματος. Ομοίως οι περισσότεροι κάτοχοι Bitcoin πληρώνονται για την εργασία τους σε άλλα παραδοσιακά νομίσματα.
Οσο οι αγοραστές και πωλητές του Bitcoin «σκέπτονται» σε ευρώ και δολάρια δεν πρόκειται να έχει το καθεστώς χρήματος. Και μέχρις ότου η αξία του γίνει λιγότερο ευμετάβλητη ως προς τα νομίσματα που διέπουν τις πραγματικές οικονομίες, οι χρήστες δεν θα αλλάξουν το νομισματικό πλαίσιο αναφοράς τους.