Προς ειρήνη στο Πακιστάν
ΑFP, Α.P., REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο πρώτος γύρος των προκαταρκτικών ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην πακιστανική κυβέρνηση και τους εγχώριους Ταλιμπάν.
Ενα πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην επταετή αιματοχυσία και τις επιθέσεις που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Οι εκπρόσωποι της πακιστανικής κυβέρνησης και της Τεχρίκ - ι - Ταλιμπάν Πακιστάν (ΤΤΡ), του συνασπισμού των ενόπλων ισλαμιστικών ομάδων, συναντήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα στο Ισλαμαμπάντ και συνομίλησαν επί τουλάχιστον τρεις ώρες. Μετά το πέρας των συζητήσεων ο βασικός διαπραγματευτής της πακιστανικής κυβέρνησης, Ιρφάν Σιντικί, τόνισε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν «ανταποκρίθηκε πέρα από τις προσδοκίες μας στο κάλεσμα», ενώ ο διαπραγματευτής των Πακιστανών Ταλιμπάν, Μαουλάνα Σάμι ουλ Χακ, δήλωσε ότι θα συζητήσουν με την ηγεσία των Ταλιμπάν και θα παρουσιάσουν τους όρους που θέτει η πακιστανική κυβέρνηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων και να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο αντιπροσωπειών, η κυβερνητική πλευρά έθεσε πέντε όρους για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ολες οι συνομιλίες πρέπει να γίνονται εντός του συνταγματικού πλαισίου, ενώ οι εχθροπραξίες θα πρέπει να παύσουν κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αποσαφηνίσουν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της εννεαμελούς επιτροπής που συνέστησαν, οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν επί μακρόν και θα περιοριστούν σε περιοχές όπου σημειώνονται τα βίαια επεισόδια και δεν θα αφορούν ολόκληρη την πακιστανική επικράτεια.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα καταλήξει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα στην οριστική κατάπαυση του πυρός ή σε νέο κύκλο σοβαρών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του βρετανικού BBC, οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε πραγματική ειρήνευση.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η πακιστανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο περιμένοντας τον Ιούλιο του 2014, οπότε και θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Τότε ίσως Πακιστανοί ένοπλοι να διασχίσουν τα σύνορα και να πολεμήσουν στο εσωτερικό της εναντίον των Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση, βέβαια, αρνείται ότι καταβάλλει προσπάθειες να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων. Σίγουρα όμως βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για να δράσει ιδιαίτερα μετά τις αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν στο εσωτερικό του Πακιστάν, πιέσεις που ενισχύθηκαν μετά την εκστρατεία του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ τη χρονιά που πέρασε, με βασική προεκλογική δέσμευση την έναρξη συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.
Δεν αποκλείεται όμως, και οι Πακιστανοί Ταλιμπάν να προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να κερδίσουν χρόνο καθυστερώντας μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στις περιοχές τους.
Τέλος, πολλοί είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι ακόμα και παρά την έναρξη των προκαταρκτικών ειρηνευτικών συνομιλιών, η ευόδωσή τους είναι μάλλον απίθανη λόγω των διαμετρικά αντίθετων στόχων που έχουν οι δύο πλευρές. Αρχικός όρος της κυβερνητικής ομάδας είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ομως με αντιμέτωπο το κατακερματισμένο κίνημα των Ταλιμπάν είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί ή καλύτερα να τηρηθεί αυτή η συμφωνία. Oι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν είχαν στο παρελθόν ζητήσει την αποφυλάκιση των κρατουμένων τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν, ο Μαουλάνα Αμπντούλ Αζίζ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι αποκλείεται να επιτευχθεί ειρήνευση αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην επιβολή της ισλαμικής σαρίας σε ολόκληρο το Πακιστάν.