Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Άρθρο του Foreign Affairs ότι το Ιράκ είναι η επόμενη κατάκτηση του Πούτιν


Η επόμενη κατάκτηση του Πούτιν
Γιατί το Ιράκ θέλει την βοήθεια της Ρωσίας
Nussaibah Younis και Andrea Taylor
(Πηγή : http://foreignaffairs.gr)
Απογοητευμένο με την αργή πρόοδο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (επίσης γνωστού ως ISIS), το Ιράκ φλερτάρει με την ιδέα να κάνει την Ρωσία τον κύριο εταίρο του στη μάχη.
Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συνάψει μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών [2] με το Ιράν, την Ρωσία και την Συρία. Ο Haider al-Abadi, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ανοικτός στην ιδέα [3] να επιτρέψει ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Και ο με μεγάλη επιρροή Σιίτης κληρικός Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή [4] στην καταπολέμηση του ISIS, υπαινισσόμενος ότι, επίσης, θα επιθυμούσε την υποστήριξη της Ρωσίας.
Το Ιράκ έχει μια ιστορία αναζήτησης επιπλέον όπλων από την Ρωσία όποτε πιστεύει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ υπολείπονται. Το 2013, ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι υπέγραψε συμφωνία 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλισμούς [5] με την Ρωσία αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστέρησαν την παράδοση αεροσκαφών F-16 στο Ιράκ, εν μέρει λόγω των φόβων της Ουάσινγκτον σχετικά με το πώς σχεδίαζε ο Μαλίκι να χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Και μετά από ένα φαινομενικά ικανοποιητικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Abadi ταξίδεψε στην Ρωσία [6] για να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα [7] -ένα αίτημα το οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ικανοποίησε.
Οι Ιρακινοί όλο και περισσότερο προτιμούν να συναλλάσσονται με τους Ρώσους. Μια πηγή από το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών μού παραπονέθηκε για την επιμονή των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς στην χρήση αντιαρματικών πυραύλων, τους οποίους, όπως χλεύαζε η πηγή μου, «[μέχρι και] οι αγρότες του ISIS μπορούν να καταλάβουν πώς να τους χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε δε ότι οι Ρώσοι δεν θα επέμεναν σε τέτοιους πατροναριστικούς περιορισμούς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα επιβεβαίωσε αυτά στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν είπε στον ρωσικό Τύπο ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να προμηθεύσει το Ιράκ με σύγχρονα όπλα χωρίς να παρουσιάσει οποιεσδήποτε πολιτικές προϋποθέσεις -αντίθετα από ό,τι κάνουν άλλοι προμηθευτές όπλων, όπως είπε.

09102015-1.jpg
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετά τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο Κρεμλίνο, στις 21 Μαΐου 2015. KIRILL KUDRYAVTSEV / REUTERS

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Khaled al-Obeidi προχώρησε ακόμη περισσότερο στην διάρκεια επίσκεψης στην Μόσχα νωρίτερα φέτος, κατά την οποία είπε [8] ότι «στις μάχες που διεξάγουμε τώρα, τα ρωσικά όπλα αποδεικνύονται ως πολύ καλύτερα. Ξέρω ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μας προμηθεύσουν με τέτοια όπλα», προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι είναι πιο ικανοί να ασχοληθούν με έναν «πόλεμο φθοράς» στον οποίο το Ιράκ χρειάζεται συνεχείς και μεγάλες εισροές όπλων. Πέρα από το επίσημο στρατιωτικό κατεστημένο, οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν επίσης εκφράσει φωναχτά την υποστήριξή τους σε μια ρωσική επέμβαση, με ένα ανώτερο στέλεχος της Ταξιαρχίας Badr να λέει ότι η ομάδα θα «καλωσορίσει θερμά» τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Ένας εκπρόσωπος του Asaib Ahl al-Haq είπε ότι η ομάδα υποστηρίζει πλήρως τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας στην σύγκρουση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι «σοβαρές» για να νικήσουν το ISIS.
Όμως το να στοιχηματίζει στην Ρωσία, θα είναι ένα κολοσσιαίο λάθος για το Ιράκ. Οι Ρώσοι πιθανότατα θα πάνε σκληρά και δυνατά [9], όπως κάνουν στην γειτονική Συρία, με ελάχιστο σεβασμό για τις απώλειες αμάχων [10] και χωρίς στρατηγική [11] να ασχοληθούν με τα πολιτικά κίνητρα της σύγκρουσης. Παρά το γεγονός ότι ο σφοδρός βομβαρδισμός των θέσεων του ISIS μπορεί να είναι ικανοποιητικός βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να επιδεινώσει την σύγκρουση μεσοπρόθεσμα με την αποξένωση των σουνιτικών αμάχων πληθυσμών που έχουν παγιδευτεί σήμερα στα εδάφη που ελέγχει το ISIS.
Η διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει το σωστό σχέδιο για την απελευθέρωση του Ιράκ από το ISIS, αλλά παραήταν προσεκτική στην εκτέλεσή του. Για να σημειώσουν πρόοδο σε αυτόν τον αργοκίνητο πόλεμο, να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ιρακινών εταίρων τους και να αποτρέψουν άλλη μια ρωσική επέμβαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διπλασιάσουν την στρατηγική τους για να νικήσουν το ISIS.
Η στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ έχει οδηγηθεί από την πεποίθηση ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία ενάντια στο ISIS απαιτεί να πεισθούν και να συμμετάσχουν ενεργά οι τοπικές κοινότητες των Σουνιτών [12]. Με βάση τα διδάγματα από την Σουνιτική Αφύπνιση το 2007, κατά την οποία ένας κατ’ εκτίμηση αριθμός 100.000 [13] Σουνιτών μαχητών από διάφορες φυλές ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να οδηγήσουν την αλ Κάιντα έξω από τα σουνιτικά εδάφη, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει κοπιαστικά να ξαναχτίσουν τις σχέσεις τους με τους τοπικούς Σουνίτες. Στην πραγματικότητα, ένας βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε, στις 10 Ιουνίου, την αποστολή 450 επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ [14] ήταν για να ενθαρρύνει περισσότερους Σουνίτες μαχητές από τις φυλές να ενταχθούν στην μάχη.
Τα αμερικανικά στρατεύματα επιχειρούν επίσης πέρα από τις βάσεις τους για να συνοδεύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ κατά την διάρκεια της λεγόμενης «δέσμευσης βασικών ηγετών» (key leader engagement) [15] -δηλαδή, τις συναντήσεις με τους ηγέτες των φυλών. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν διδάξει τον στρατό των ΗΠΑ να προσφέρει κάτι παραπάνω στις κατά πρόσωπο συναντήσεις με τους βασικούς ηγέτες, κάτι που οικοδομεί εμπιστοσύνη και κερδίζει υποστήριξη -τόσο μεταξύ των ηγετών όσο και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας- για την αποστολή των ΗΠΑ. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, αλλά θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην καλύτερη θέση για να ενεργήσουν ως μεσολαβητές μεταξύ των φοβισμένων Σουνιτών και των σκεπτικών Σιιτών στρατιωτών, και θα έπρεπε να επενδύσουν εντατικά στο να το κάνουν αυτό στο Ιράκ. Η Ρωσία ποτέ δεν θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο στο Ιράκ [16]˙ η μακρόχρονη υποστήριξή της στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την διάρκεια της μαζικής σφαγής του Σουνιτών αμάχων στην γειτονική Συρία έχει καταστρέψει οριστικά την εμπιστοσύνη των Σουνιτών στην ρωσική κυβέρνηση. Το κίνημα της Αφύπνισης το 2007 λειτούργησε μόνο επειδή οι Σουνίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον στρατό των ΗΠΑ για να είναι ο εγγυητής της ασφάλειάς τους, και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πείσουν σημαντικό αριθμό Σουνιτών να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του ISIS μόνο εάν μπορούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και πάλι ως έναν αξιόπιστο μεσολαβητή με την Βαγδάτη. Αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των φοβισμένων σουνιτικών κοινοτήτων. Η ανάπτυξη επιπλέον 10.000 στρατιωτών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη αυτού του στόχου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, ορθώς, αποφασίσει ότι το να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Σουνιτών απαιτεί επίσης τον υποβιβασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών σε έναν δευτερεύοντα ρόλο στις στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον του ISIS, και έχουν κρατήσει τις σιιτικές πολιτοφυλακές κοντά [17], στο Ραμάντι [18]. Μετά τις εκδικητικές δολοφονίες και επιθέσεις [19] από ορισμένα στοιχεία πολιτοφυλακών κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Τικρίτ και στις γύρω περιοχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν φωναχτά την ανάγκη να αποτραπούν οι σιιτικές πολιτοφυλακές από την επιδείνωση των θρησκευτικών εντάσεων κατά την διάρκεια των μαχών στην επαρχία Ανμπάρ. Αυτή είναι η απολύτως σωστή πολιτική, αλλά χωρίς να αυξήσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για να οικοδομήσουν μια σουνιτική μαχητική δύναμη που να είναι πρόθυμη και ικανή για να καταπολεμήσει το ISIS, το αποτέλεσμα είναι μια δραματική επιβράδυνση [20] στην εκστρατεία εναντίον των μαχητών [του ISIS]. Πέρα από την αποτροπή της συμμετοχής των πολιτοφυλακών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επικριθεί για την υπερβολικά επιφυλακτική [21] χρήση των αεροπορικών επιδρομών και για την αργή και ανεπαρκή παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
Όταν πρόκειται για αεροπορικές επιδρομές, η προσοχή είναι πράγματι δικαιολογημένη. Σε αυτόν τον πόλεμο, το αποτέλεσμα εξαρτάται βαθιά από τις αντιλήψεις των πολιτών που έχουν παγιδευτεί στα εδάφη που ελέγχει το ISIS, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν να αποξενώσουν αυτούς τους αμάχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ μπορούν να κάνουν πρόοδο, όμως, με το να εντείνουν την εκπαίδευση των Ιρακινών ελεγκτών του εναέριου χώρου και επιτρέποντας στους Αμερικανούς ελεγκτές -ή τους κοινούς ελεγκτές τελικής επίθεσης (joint terminal attack controllers, JTACs)- να συνοδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, έτσι ώστε να μπορούν να καλούν για αεροπορικά χτυπήματα.
Για αρκετούς μήνες, η κυβέρνηση Ομπάμα μελετά την εκπαίδευση των Ιρακινών ως ελεγκτές εναέριου χώρου [22] για να καλούν αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ ως έναν τρόπο για να επιταχυνθεί η αεροπορική εκστρατεία. Αλλά ανησυχεί για τον κίνδυνο της εσφαλμένης ταυτοποίησης των στόχων, για το γλωσσικό χάσμα μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών και Αμερικανών πιλότων, και για τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να εκπαιδεύσει τους Ιρακινούς. Αυτό το ρίσκο έχει αυξηθεί τραγικά από τα αμερικανικά αεροπορικά χτυπήματα που φέρονται να έχουν κληθεί από τις αφγανικές δυνάμεις [23] στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ στο Αφγανιστάν το Σάββατο. Όμως, παρά τους κινδύνους αυτούς, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ανακτήσουν την δυναμική σε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να αναπτύξουν JTACs με Ιρακινούς στην μάχη και να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο του αεροπορικού ελεγκτή. Χωρίς την ικανότητα να καλούν για ακριβείς αεροπορικές επιδρομές, οι Ηνωμένες Πολιτείες απεμπολούν ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα έναντι του ISIS.

09102015-2.jpg
Ιρακινές δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συμμετέχουν σε μια εκπαιδευτική άσκηση στο σύμπλεγμα του αεροδρομίου της Βαγδάτης, στις 23 Ιουλίου 2015. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κάρτερ έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βαγδάτη για να αξιολογήσει την εκστρατεία κατά του ISIS. CAROLYN KASTER / REUTERS

Όσο για την παράδοση των όπλων, είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός να είναι ο ιρακινός στρατός σε θέση να χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα όπλα που του έχουν ήδη διαθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι να συνεχίσουν να του παρέχουν περαιτέρω εξοπλισμό. Μετά την πτώση του Ραμάντι στο ISIS τον Μάιο του 2015, ο Ομπάμα διέταξε την ταχεία παράδοση [24] όπλων και εξοπλισμού στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, στους Κούρδους Peshmerga και σε Σουνίτες μαχητές. Τα όπλα είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρου χρήσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ή IED (improvised explosive devices). Οι Ιρακινοί παρέλαβαν -και διεξάγουν εκπαίδευση αντι-IED με- κιάλια και συσκευές GPS [25] για τον εντοπισμό και το μαρκάρισμα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και εξοπλισμό και εκρηκτικά [26], όπως συστήματα παραβίασης και κυλίνδρους για νάρκες ώστε να εξουδετερώνουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Εκτός από τον εξοπλισμό αντι-IED, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν φορτία από τανκς, ελικόπτερα και ατομικές θωρακίσεις και όπλα.
Αλλά ο υπερβολικά βεβαρημένος ιρακινός στρατός δυσκολεύεται να απορροφήσει κάποιον από αυτόν τον εξοπλισμό. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να στείλουν στον ιρακινό στρατό οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες και προστατευμένα από ενέδρες (mine-resistant, ambush-protected, MRAP), τα οποία είναι φορτηγά μάχης που είναι ανθεκτικά στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αναπτύσσονται συνήθως από το ISIS. Όμως, από τα πάνω από 3.000 MRAP [27] που τέθηκαν στην διάθεση των Ιρακινών, οι Ιρακινοί αποδέχθηκαν μόνο 300. Ο λόγος είναι πιθανώς η αδυναμία του ιρακινού στρατού να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα οχήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμπλακούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών.
Η εκπαίδευση υπήρξε ένας από τους βασικούς τομείς της εστίασης της μικροσκοπικής αποστολής των 3.360 αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά τα στρατεύματα αυτά δεν έχουν τους πόρους για να διδάξουν σημαντικούς αριθμούς των διαθέσιμων ιρακινών στρατιωτών. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, μόνο 11.500 από έναν πιθανό αριθμό 250.000 [15] Ιρακινών στρατιωτών είχαν περάσει την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών και της ηγεσίας τους πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ, και για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών των ειδικών επιχειρήσεων και του πεζικού που θα αναπτυχθούν στο Ιράκ.

09102015-3.jpg
Ένας κάτοικος χειρονομεί καθώς μιλά με έναν Αμερικανό στρατιώτη από την 2η μάχιμη ομάδα της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας σε περιπολία στην περιοχή Adhamiya της Βαγδάτης, στις 5 Ιανουαρίου του 2008. MAHMOUD RAOUF MAHMOUD / REUTERS

Μαζί με την εκπαίδευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πρόθυμες να δεχθούν αυξημένο ρίσκο σε λίγους κρίσιμους τομείς. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη βάλει στρατιώτες στο έδαφος για την υποστήριξη της «δέσμευσης βασικών ηγετών» με τους ηγέτες των σουνιτών φυλών. Η αποστολή αυτή θα πρέπει να επεκταθεί για να περιλάβει την ένταξη Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μέχρι το επίπεδο της ταξιαρχίας, για την κατάρτιση, τον σχεδιασμό των αποστολών, και την εκτέλεσή τους. Τέτοια προγράμματα θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς συμβούλους να αποτυπώσουν μια πλήρη και ακριβή εικόνα των σημερινών δυνατών και αδύνατων σημείων της κάθε μιας ιρακινής μονάδας στην παρακολούθηση της εκπαίδευσης. Επίσης, θα διασφαλίσουν ότι οι Ιρακινοί στρατιωτικοί ηγέτες αναπτύσσουν και μοιράζουν όλες τις πτυχές των αποστολών -όπως η επικοινωνία, η ιατρική απομάκρυνση [τραυματισμένων στρατιωτών] και τα σχέδια ενίσχυσης- ομοιόμορφα σε όλα τα τάγματα της πρώτης γραμμής.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απρόθυμες να διπλασιάσουν την στρατηγική τους στο Ιράκ, υπάρχει ο κίνδυνος να παραχωρήσουν τον ρόλο τους σε μια νταηλίδικη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε μόνο να πυροδοτήσει περαιτέρω την σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την σωστή ιδέα στο Ιράκ [28]. Η ενδυνάμωση των τοπικών Σουνιτών για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS, ο υποβιβασμός των σιιτικών πολιτοφυλακών στο περιθώριο, η προσοχή σχετικά με τις απώλειες αμάχων, η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ο εξοπλισμός τους με εφόδια εστιασμένα στην αντεξέγερση, είναι όλα στοιχεία μιας στρατηγικής νίκης. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να επενδύσουν σοβαρά στην στρατηγική τους αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και δίνοντάς τους το στίγμα για την οικοδόμηση σχέσεων, για την κλήση αεροπορικών επιδρομών, και ενεργώντας ως ουδέτερος επιδιαιτητής μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών που συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Αν δεν το κάνουν, το Ιράκ μπορεί να χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του στην αξία της αμερικανικής στρατηγικής – προς ζημίαν όλων.

* Η NUSSAIBAH YOUNIS είναι ανώτερη εσωτερική υπότροφος στο Κέντρο Ραφίκ Χαρίρι του Atlantic Council και η συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου με τίτλο Invasion to ISIS: Iraq, State Weakness and Foreign Policy [1].
Η ANDREA TAYLOR είναι βοηθός διευθύντρια για την Συρία στο Κέντρο Rafik Hariri και πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

(Στην φωτογραφία : Ένα ιρακινό ελικόπτερο πετά πάνω από στρατιωτικά οχήματα στην Husaybah, στην επαρχία Ανμπάρ, στις 22 Ιουλίου 2015. REUTERS)


Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/syria/2015-10-07/putins-next-con...

Σύνδεσμοι:
[1] http://www.amazon.co.uk/Invasion-ISIS-Weakness-Foreign-Policy/dp/1849045674
[2] http://www.cnn.com/2015/09/27/middleeast/iraq-russia-iran-syria-intellig...
[3] http://www.france24.com/en/20151001-france-24-iraq-abadi-russian-airstri...
[4] http://www.rferl.org/content/iraqi-cleric-sistani-calls-for-expanded-glo...
[5] http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2013/05/03/Iraq-signs...
[6] http://www.channelnewsasia.com/news/world/russia-offers-iraq-aid-to/1866...
[7] https://www.foreignaffairs.com/articles/syria/2015-09-16/putins-damascus...
[8] http://sputniknews.com/middleeast/20150801/1025293470.html
[9] https://www.foreignaffairs.com/articles/syria/2015-10-01/putins-syria-st...
[10] http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-crisis-russian...
[11] https://www.foreignaffairs.com/articles/syria/2015-09-20/russias-despera...
[12] https://www.foreignaffairs.com/articles/iraq/2015-03-16/iraqs-sunni-reaw...
[13] http://www.latimes.com/world/middleeast/la-oe-brimley26-2008aug26-story....
[14] https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/06/10/press-conference-...
[15] http://www.aljazeera.com/news/2015/08/training-iraqi-military-barely-def...
[16] https://www.foreignaffairs.com/articles/iraq/2015-06-09/baghdads-policy-...
[17] https://www.foreignaffairs.com/articles/iraq/2015-03-16/after-tikrit
[18] https://www.middleeastmonitor.com/news/americas/20759-us-army-demands-sh...
[19] https://www.hrw.org/news/2015/09/20/iraq-militia-abuses-mar-fight-agains...
[20] https://www.washingtonpost.com/world/the-battle-to-retake-ramadi-is-goin...
[21] http://www.nytimes.com/2015/05/27/world/middleeast/with-isis-in-crosshai...
[22] http://www.nytimes.com/2015/04/24/world/middleeast/us-weighs-training-ir...
[23] http://www.abc.net.au/news/2015-10-06/afghan-forces-asked-for-air-strike...
[24] http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-obama-iraq-20150610-story....
[25] https://www.dvidshub.net/news/175122/coalition-forces-equip-and-train-75...
[26] http://www.state.gov/t/pm/rls/fs/2015/246199.htm
[27] http://www.usnews.com/news/articles/2015/07/29/iraq-only-accepts-fractio...
[28] https://www.foreignaffairs.com/articles/middle-east/obama-and-middle-east