Νέο προφίλ ψάχνει για το Εθνικό Μέτωπο η Λεπέν
A.P., REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Σε αναζήτηση πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας βρίσκεται το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ύστερα από τις συναπτές της ήττες σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και την αυτονόμηση του στενού της συνεργάτη, Φλοριάν Φιλιπό.
Ετσι, τα μέλη του κόμματος έλαβαν στις αρχές της εβδομάδας ερωτηματολόγιο 80 ερωτήσεων, στο προοίμιο του οποίου η Μαρίν Λεπέν αναφέρει: «Ο πολιτικός μας σχηματισμός πρέπει να εξελιχθεί, να προσαρμοστεί στη νέα εκλογική δυναμική, να προετοιμαστεί να αναλάβει –πολύ σύντομα– την άσκηση της εξουσίας».
Τα μέλη έχουν διορία έως την 1η Δεκεμβρίου για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: το «προφίλ» των μελών, η οργάνωση του κόμματος και οι βασικές του ιδεολογικές κατευθύνσεις. Μεταξύ των ερωτήσεων, τα μέλη του Μετώπου καλούνται να αποφασίσουν την ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος του κόμματος και να εγκρίνουν την έξοδο από το ευρώ, ακανθώδες ζήτημα, ικανό να διχάσει τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού σχηματισμού.
Τρίπτυχο
Με την ερώτηση «συμφωνείτε το Εθνικό Μέτωπο να αναδείξει τη μετανάστευση ως ένα από τα κεντρικά του θέματα», τα στελέχη του κόμματος επιδιώκουν να εδραιώσουν το τρίπτυχο «εθνική ταυτότητα, ασφάλεια, μετανάστευση» στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, απομακρύνοντας ταυτόχρονα το κόμμα από το νέο μόρφωμα του πρώην υπ’ αριθμόν δύο της Μαρίν Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό.
Την ιδεολογική ασάφεια καλλιεργεί, όμως, η Μαρίν Λεπέν, ζητώντας από τα μέλη να επιλέξουν με ποια πολιτική προσωπικότητα θα επιθυμούσαν να συνεργαστεί το Εθνικό Μέτωπο. Η αποτυχία της στρατηγικής ανοίγματος προς άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν έδειξε ότι η ώρα δεν είναι κατάλληλη για δημιουργία διευρυμένου μετώπου της γαλλικής Δεξιάς.
Οι εσωτερικές έριδες
Οσοι, όμως, βιάστηκαν να προαναγγείλουν τη διάλυση του Εθνικού Μετώπου, μετά την αποχώρηση του ταλαντούχου συμβούλου της Μαρίν Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν επιβεβαιώθηκαν. Το ακροδεξιό κόμμα είναι, άλλωστε, μαθημένο στις εσωτερικές έριδες, τις οποίες αντιμετώπισε πάντα αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Η παραίτηση του Μπρουνό Μεγκρέ το 1998 είχε χαρακτηριστεί «πολιτικός σεισμός». Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 1988, επιβάλλει την παρουσία του στην ηγεσία του κόμματος, στο πλευρό του ιδρυτή του, αμφισβητώντας την ίδια ώρα τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές του ηγέτη.
Η κρίση μεταξύ των δύο ανδρών φθάνει στο απόγειό της τον Δεκέμβριο του 1998, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν επιλέγει τη σύζυγό του, Ζανί, στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, αντί του πιστού και άξιου Μεγκρέ. Ο πάλαι ποτέ «πιστός σύντροφος» Μεγκρέ αποχωρεί, παρασύροντας μαζί του το 60% των στελεχών του κόμματος. Η απόφαση της μικρής κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν, Μαρί-Καρολίν, να ακολουθήσει τον σύζυγό της στο νέο κόμμα του Μεγκρέ, οδηγεί στον εξοστρακισμό της από την οικογένεια.
Η προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν, που αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος το 2011, να προχωρήσει στην «αποδαιμονοποίηση» του Εθνικού Μετώπου, προκαλεί όμως την αντίδραση του πατέρα και ιδρυτή, Ζαν-Μαρί.
Το πρώτο «σχίσμα» μεταξύ κόρης και πατέρα σημειώνεται τον Απρίλιο του 2011, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ζητεί από την πολιτική επιτροπή του Μετώπου να τιμωρήσει με απλή επίπληξη το στέλεχος του κόμματος, Αλεξάντρ Γκαμπριάκ, ο οποίος ζήτησε ευθέως την υιοθέτηση «εθνικοσοσιαλιστικής» ιδεολογίας, ποζάροντας συχνά με ναζιστικά σύμβολα.
Τα αδιάκοπα ιδεολογικά «παραστρατήματα» του Ζαν-Μαρί Λεπέν, οι επαινετικές αναφορές του στη ναζιστική Γερμανία, στο Ολοκαύτωμα και στον δωσίλογο πρόεδρο της Γαλλίας, στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, προσέφεραν ιδανική αφορμή στη Μαρίν Λεπέν να αποκαθηλώσει τον ιδρυτή και γερόλυκο της γαλλικής Ακροδεξιάς από την ηγεσία του Μετώπου.