Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο ότι η επανεκλογή ήταν πολύ εύκολη για τον Σίνζο Αμπε


Η επανεκλογή ήταν πολύ εύκολη για τον Σίνζο Αμπε
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η ιαπωνική Βουλή αποτελείται κατά 80% από βουλευτές σύμφωνους με μια συνταγματική αναθεώρηση που θα προσέφερε στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις μεγαλύτερα περιθώρια δράσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναθεώρηση βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ζυγίζει τις αντιδράσεις του ιαπωνικού πληθυσμού αλλά και τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η ασφάλεια στην περιοχή. Η εκλογική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του διατήρησε την πλειοψηφία δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, οφείλεται εν μέρει στo γεγονός ότι η κυβέρνηση Αμπε θεωρήθηκε επιλογή σταθερότητας, μετά το σοκ που προξένησε το πέρασμα δύο βορειοκορεατικών διηπειρωτικών πυραύλων πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.
Η αναθεώρηση
Ομως η αντανακλαστική καταφυγή στην θεωρούμενη ως ασφαλή επιλογή δεν ταυτίζεται με τη συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση. Το άρθρο 9 του ιαπωνικού συντάγματος αναφέρει ότι η Ιαπωνία αποκηρύσσει τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διεθνών διαφορών, διάταξη που τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ερμηνεύθηκε ως απαγόρευση ύπαρξης στρατού και από το 1954 ερμηνεύεται ως άδεια για στρατιωτική δύναμη καθαρά αμυντικού χαρακτήρα. Ακόμη και στους κόλπους του μπλοκ που συμφωνεί, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ όσων θέλουν απλώς να κατοχυρωθεί συνταγματικά η παρούσα αμυντική λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και όσων θα επιθυμούσαν πολλά περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ εντός και εκτός Ιαπωνίας.
Επιπλέον, για να ισχύσει η αναθεώρηση, μετά την ψηφοφορία στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου απαιτείται έγκριση σε δημοψήφισμα – μια δύσκολη μάχη που ο Αμπε, για την ώρα, δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει. Ηταν χαρακτηριστική η δήλωσή του, μετεκλογικά, ότι η προθεσμία του 2020, που είχε θέσει παλαιότερα για την αναθεώρηση, δεν ισχύει. Την ίδια στιγμή, υποσχέθηκε να χειριστεί «με αποφασιστικότητα» τη Βόρεια Κορέα.
Επίσκεψη Τραμπ
Καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην Ιαπωνία τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμπε θα προσπαθήσει, από τη μία πλευρά, να δημιουργήσει στους Ιάπωνες το αίσθημα της ασφάλειας που δίνει η αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα και, από την άλλη, να πείσει τον προσκεκλημένο του να μην ανεβάσει περισσότερο τους τόνους. Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, είναι όμως απολύτως σίγουρο ότι μπορούν να φθάσουν στο Τόκιο ή σε κάποιες από τις δεκάδες αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία.
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε φάση πολεμικού παροξυσμού, απειλώντας να προχωρήσει σε ατμοσφαιρική πυρηνική δοκιμή στον Ειρηνικό και χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές δηλώσεις περί «ολοκληρωτικής καταστροφής της» ως «την πιο βάρβαρη κήρυξη πολέμου στην Ιστορία». Σε μια τέτοια συγκυρία, ακόμη και ένας πολιτικός όπως ο Αμπε, εκ φύσεως καχύποπτος απέναντι στην Κίνα, έχει αρχίσει να στρέφεται προς το Πεκίνο.
Τον περασμένο μήνα εμφανίστηκε απροειδοποίητα στην πρεσβεία της Κίνας ώστε να συγχαρεί τη χώρα για την εθνική εορτή της –η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν από 15 χρόνια– ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίγκ. Η ανησυχία της Ιαπωνίας ότι η άνοδος της Κίνας θα παρεμποδίσει ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς, πλήττοντας στρατηγικά ιαπωνικά συμφέροντα, παραμένει, όμως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων αναπτύσσονται (η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας) και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας τις υποχρεώνει σε συνεργασία.
Στo πλαίσιο αυτό, είναι αμφίβολο αν ο Αμπε θα θεωρούσε σκόπιμο να εξοργίσει την Κίνα με μία συνταγματική αναθεώρηση που το Πεκίνο θα εκλάβει ως μη φιλική ενέργεια – ιδίως εφόσον ο Αμπε ήδη πέτυχε, το 2015, να αυξήσει τις δυνατότητες των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων με νόμο που επανερμήνευσε το άρθρο 9.