Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πολύ καλό άρθρο για τους Τούρκους περιοδεύοντες


Οι Τούρκοι περιοδεύοντες
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Αποτελεί πάγια πρακτική των υψηλόβαθμων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων που επισκέπτονται επίσημα την Αθήνα να κάνουν και ένα πέρασμα από τη Θράκη, με πρόσφατη περίπτωση αυτή του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου.
Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ίσως πάει και ο Ερντογάν με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Κάθε τέτοια περιοδεία εξελίσσεται σε σόου, με τους κινούμενους από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής μηχανισμούς να διοργανώνουν φιέστες –παλιά έσφαζαν μπροστά στην κάμερα κριάρια– και εμείς να ψάχνουμε αν και πόσες φορές εκστόμισε ο περιοδεύων την λέξη «τουρκική» για τη μειονότητα ώστε να τον καταγγείλουμε. Αν και οι Τούρκοι επισκέπτες, τα τελευταία χρόνια, είναι κάπως προσεκτικοί, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς, ο σημερινός αντιπρόεδρός τους, εκ των ακραίων εθνικιστών, δεν τήρησε καν το διπλωματικό τακτ. Μίλησε ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα» και διαβεβαίωσε εκ μέρους της «μητέρας πατρίδας» πως «δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας».
Δεν ξέρω αν ο Τούρκος αντιπρόεδρος είχε τον χρόνο και τη διάθεση να συζητήσει με ομοθρήσκους ή ομοεθνείς του και να τους ρωτήσει αν, αφού «τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης» εδώ στην Ελλάδα, θα επιθυμούσαν να ζήσουν στην Τουρκία. Φαντάζομαι ότι δεν θα έβρισκε και πολλούς που θα τον ικέτευαν να τους πάρει μαζί του για να απολαύσουν δημοκρατικά δικαιώματα στη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν... Ούτε θα δεχόταν κανείς να απεμπολήσει στο όνομα του Αλλάχ το προνόμιο να είναι Ευρωπαίος πολίτης, ελεύθερος να ταξιδεύει όπου επιθυμεί και να διεκδικεί το δίκιο του στα ευρωπαϊκά όργανα, όταν δεν το βρίσκει στην Ελλάδα.
Η Συνθήκη της Λωζάννης έχει κατοχυρώσει ως θρησκευτική, μουσουλμανική τη μειονότητα και στη βάση αυτού του καθεστώτος η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κατοχυρώνει την ισονομία, την ισοπολιτεία και την ευημερία για τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, το ίδιο όπως σε όλους τους Ελληνες. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού πρέπει να είναι σεβαστό για όσους μειονοτικούς αισθάνονται τουρκικής καταγωγής. Ούτε πρέπει να ανεβαίνουμε στα κάγκελα όταν «ο κάθε Τσαβούσογλου» ή κάποιος άλλος περιοδεύων στη Θράκη αποκαλεί τουρκική τη μειονότητα. Γιατί έτσι το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να παρασυρόμαστε σε μια συζήτηση γύρω από το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών της Θράκης και εν τέλει να το θέτουμε υπό αμφισβήτηση εμείς οι ίδιοι.