Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο του Αλ.Παπαχελά για τον χρόνο των εκλογών


Ο χρόνος των εκλογών
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στον δυτικό κόσμο όπου συζητείται τόσο πολύ και τόσο συχνά το ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές;». Στις περισσότερες το ερώτημα δεν αναφέρεται, αλλά και ο κόσμος δεν κουβεντιάζει τα πολιτικά παρά μόνον κατά την προεκλογική περίοδο.
Πότε θα γίνουν, λοιπόν, εκλογές στην Ελλάδα; Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να τις τραβήξει όσο πιο μακριά γίνεται. Πιθανότερο σενάριο οι διπλές εκλογές την άνοιξη του 2019. Το αν θα φτάσει έως εκεί εξαρτάται, βεβαίως, από το αν θα μεσολαβήσει κάποιο «ατύχημα» ή όχι. Ο ίδιος μοιάζει να έχει αποκλείσει τις εκλογές το 2018 παρά το επιχείρημα που τον θέλει να τις προκαλεί πριν ξεκινήσουν οι νέες περικοπές συντάξεων κ.λπ., στις αρχές του 2019. Προφανώς, θεωρεί ότι θα δώσει με αυτόν τον τρόπο προεκλογική πλατφόρμα στον κ. Μητσοτάκη να τον κατηγορήσει για... απόδραση ενόψει των σκληρών μέτρων. Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν πως τα «θύματα» των μέτρων είτε έχουν ήδη καεί είτε δεν είναι εκλογικοί πελάτες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολιτικός αυτός σχεδιασμός είναι βασισμένος στο σενάριο πως η οικονομία θα πηγαίνει από εδώ και πέρα καλύτερα, επηρεάζοντας το μεγάλο ρεζερβουάρ των αναποφάσιστων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ ή οι σκληροί του ΔΝΤ θα βγουν από τη μέση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ακόμη και να μην εφαρμοσθούν ορισμένα από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα. Είναι όμως νωρίς ακόμη για να υπάρχει, και για τον κ. Τσίπρα και όλους μας, καθαρή εικόνα. Η Ελλάδα, ευτυχώς, έχει μείνει έξω από το κάδρο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Η Αθήνα δεν ρωτάει... και περιμένει.
Επειδή όμως είμαστε η Ελλάδα, θα μπούμε σε εκλογικό κύκλο από τους πρώτους μήνες του 2018, είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι. Η συζήτηση θα ανοίξει στην «πιάτσα» και σιγά σιγά θα επηρεάσει υπουργούς, πολιτικά στελέχη, τη βάση της κυβέρνησης. Η πίεση θα ξεκινήσει για παροχές και –το κυριότερο– για το ξήλωμα ορισμένων μνημονιακών μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να την αποκρούσει. Από τη στάση του, πάντως, θα εξαρτηθεί η πολύ κρίσιμη συζήτηση που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι για το αν η Ελλάδα μπορεί στο τέλος της ημέρας να σταθεί όρθια μόνη της, με πρόσβαση στις αγορές και κάποιου είδους μεταμνημονιακή επιτήρηση. Αυτή, άλλωστε, θα είναι η σημαντικότερη ίσως στιγμή στο επεισόδιο της ελληνικής κρίσης από τη στιγμή που ξέσπασε.