Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο του Reuters ότι η τύχη αρχίζει να εγκαταλείπει τον Μακρόν


Η τύχη αρχίζει να εγκαταλείπει τον Μακρόν
LUKE BAKER / REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Κατά την ταχεία άνοδό του προς τη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θεωρηθεί ορισμένες φορές «τυχερός στρατηγός», δηλαδή ένας ηγέτης που είχε τα απαραίτητα προσόντα αλλά και γερή δόση τύχης που τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο του.
Ο ηλικίας 39 ετών Γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε μια σειρά τυχερών γι’ αυτών συμπτώσεων, ιδίως το σκάνδαλο που εκτροχίασε την προεκλογική εκστρατεία του κεντροδεξιού αντιπάλου του και προηγούμενου στις δημοσκοπήσεις, Φρανσουά Φιγιόν. Ομως, έξι μήνες αφότου ο Μακρόν βρέθηκε στο παλάτι των Ηλυσίων, υπάρχουν ενδείξεις πως η τύχη του ενδέχεται να έχει αρχίσει να τον εγκαταλείπει.
Ειδικότερα η αβέβαιη πολιτική κατάσταση στη Γερμανία έχει περιπλέξει το σχέδιό του να μεταρρυθμίσει την Ευρωζώνη, στόχο που έχει θέσει στο επίκεντρο της προεδρίας του και ο οποίος εξαρτάται από τη συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας. Και ενώ οι αλλαγές που προώθησε στην αρχή στην εργασιακή νομοθεσία προκάλεσαν μικρότερη αντίδραση από το αναμενόμενο, το σχέδιό του να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα επιδομάτων μπορεί να μη γίνει τόσο εύκολα αποδεκτό. Από δημοσιονομικής απόψεως, ένας από τους βασικούς στόχους του Μακρόν είναι να μειώσει το γαλλικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.
Στο εσωτερικό του κόμματος του Μακρόν, ορισμένα μέλη είναι ανήσυχα εξαιτίας της αρχηγοκεντρικής δομής, που είναι αντίθετη με τη δεοντολογία που τον οδήγησε στην προεδρία. Η πραγμάτωση των μεγαλύτερων φιλοδοξιών του Μακρόν εξαρτάται από την οικοδόμηση μιας βαθιάς και διαρκούς σχέσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η θέση της οποίας έχει εξασθενήσει, μετά 12 έτη παραμονής στην εξουσία, εξαιτίας των άκαρπων προσπαθειών να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. «Χωρίς ισχυρό εταίρο θα είναι προφανώς πιο δύσκολο να φέρουμε εις πέρας το φιλόδοξο ευρωπαϊκό εγχείρημα του προέδρου», λέει ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου Βενιαμίν Γκριβό.
Από μία άποψη το γεγονός πως η Μέρκελ συνομιλεί τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι θετικό για τον Μακρόν διότι το SPD τηρεί πιο φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το SPD θα υποστηρίξει την ατζέντα του Μακρόν. Οι ιδέες Μακρόν περί μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων της δημιουργίας προϋπολογισμού, του διορισμού υπουργού Οικονομικών και της δημιουργίας διακριτού κοινοβουλίου, ίσως να είναι υπερβολικά φιλόδοξες για τους Γερμανούς. Ο Ζαν Πιζανί Φερί, κορυφαίος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Μακρόν, θεωρεί πως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο Μακρόν είναι να μην αποδώσει η ευρωπαϊκή στρατηγική του, διότι η εσωτερική του ατζέντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή. Και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκη Ενωση.