Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο των ΝΥΤ ότι οι λαϊκιστές του Γκρίλο ετοιμάζονται για εκλογές


Οι λαϊκιστές του Γκρίλο ετοιμάζονται για εκλογές
BEPPE SEVERGINI / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ιδρύθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο, τα κατάφερε καλά στην αναμέτρηση για την εκλογή κυβερνήτη της Σικελίας, στις 5 Νοεμβρίου.
Αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να είναι η τελική πρόβα για τις γενικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Οι «γκριλίνι», όπως ονομάζονται οι υποστηρικτές του Γκρίλο, έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ματέο Ρέντσι και τον συνασπισμό των κεντροδεξιών κομμάτων που συγκεντρώθηκαν υπό τη σημαία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, που σήμερα είναι 81 ετών. Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αρνείται να συνάψει συμμαχίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία κυβέρνησης και την πολιτική του ηγεμονία. Το καθιστά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Aυτό, άλλωστε, είναι το σενάριο που φοβούνται η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αγορές – ότι, δηλαδή, δύο αντισυστημικά κόμματα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η Λέγκα του Βορρά, όπως εξάλλου και το κόμμα του Γκρίλο, είναι κατά της μετανάστευσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ. Κι οι δύο εξυμνούν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ποιοι, ακριβώς, είναι οι υποστηρικτές των Πέντε Αστέρων; Είναι η φωνή της δυσαρέσκειας στην Ιταλία, όπως ήταν οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά μπορεί να μην γνωρίζουν πού πηγαίνουν, αλλά προχωρούν γρήγορα και παρασύρουν τη μισή Ιταλία μαζί τους.
Δεν μοιάζει με κανένα
Ομολογουμένως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι διαφορετικό από τη Λέγκα του Βορρά. Πρόκειται για πολιτικό μόρφωμα που δεν έχει ταίρι στην Ευρώπη. Εχει δεξιά πρόσοψη, πάνω από ένα αριστερό υπόγειο, κάτω από μία αναρχική στέγη. Οι ακτιβιστές του δυσπιστούν έναντι της κυβέρνησης, της μετανάστευσης, των μεγάλων επιχειρήσεων και πάνω από όλα της επιστήμης. Πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά και δημιούργησαν χάος στα σχολεία, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει. Ο πυρήνας των πεποιθήσεών τους είναι λιγότερη κυβέρνηση με διαδικτυακά δημοψηφίσματα για τα πάντα, μαζί με θεωρίες συνωμοσίας.
Το Ιντερνετ είναι το πεδίο μάχης που προτιμούν τα Πέντε Αστέρια. Αλλά αυτό το πάθος ακολούθησε ένα τρελό μοντέλο. Τη δεκαετία του 1990 ο Μπέπε Γκρίλο άρχισε να περιοδεύει στην Ιταλία με παραστάσεις. Θυμωμένος αλλά και αστείος με τη χαρακτηριστική του προφορά, το ατημέλητο γένι του και μια γλώσσα που έκοβε σαν μαχαίρι, κατάφερε να κερδίσει την καρδιά του ακροατηρίου. Μισούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα νέα μέσα και έσπαζε PC επί σκηνής με σφυρί.
Στη συνέχεια ήρθαν το Ιντερνετ και η μετάλλαξη. Είδε τη δυναμική που διέθετε το Διαδίκτυο και ξεκίνησε το μπλογκ του, που μετεξελίχθηκε στο Κίνημα. Ολα αυτά τα κατάφερε με τη βοήθεια του μάγου του Διαδικτύου Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, αρχιτέκτονα αυτού που το Κίνημα αποκαλεί «απόλυτη δημοκρατία».
Πραγματικά δεν υφίστανται αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αν και υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με τη ρητορική των υπέρμαχων του Brexiτ στη Βρετανία, με τις ανελεύθερες τάσεις του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας και με την αντισυστημική διάθεση του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προσφέρεται για ρωσική υποστήριξη τώρα που οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν. Και πώς μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει; Κυρίως μέσα από τη διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών. Τα κατάφερε στις ΗΠΑ, αλλά και στην ψηφοφορία για το Brexit και το δοκίμασε στη Γαλλία και τη Γερμανία. Γιατί, λοιπόν, να μην το δοκιμάσει και στην Ιταλία το 2018;