Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο του Bloomberg για τις βαριές οι οικονομικές συνέπειες στην Καταλωνία λόγω απόπειρας απόσχισης


Βαριές οι οικονομικές συνέπειες στην Καταλωνία λόγω απόπειρας απόσχισης
BLOOMBERG, BUSINESSWEEK
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Η κρίση στην Καταλωνία, μια περιοχή που η Ισπανία δεν θα έχει ποτέ την πολυτέλεια να επιτρέψει την απόσχισή της, μπορεί να οδεύει προς το τέλος της, ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που θα κληθεί να επωμιστεί η περιοχή.
Προς το παρόν, έχει καθαιρεθεί η ηγεσία των αποσχιστικών δυνάμεων, η επίδοξη ευρωπαϊκή δημοκρατία μοιάζει τελειωμένη υπόθεση και έχει αποτραπεί μια δυνητική μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζές της. Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν εμφάνισε εαυτόν ως θύμα του εκδικητικού ισπανικού κράτους, αφότου διέφυγε στις Βρυξέλλες, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. Ωστόσο, οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές. Ο πληθυσμός της Καταλωνίας εξακολουθεί να είναι διαιρεμένος. Ο ταραγμένος Οκτώβριος άρχισε με το παράνομο δημοψήφισμα που η αστυνομία είχε προσπαθήσει να αποτρέψει με τη βία και ολοκληρώθηκε με την απώλεια της αυτονομίας που θεωρούν σημαντική ακόμη και οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία. Οι επιχειρήσεις δέχονται πλήγματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τη θέση της Βαρκελώνης ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού. «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη για την επιστροφή της ειρήνης και της κοινής λογικής... Αν ο λαός ταχθεί υπέρ της ενότητας, μπορεί να αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα από μόνο του. Ομως, θα ήταν απλώς η αρχή, διότι εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνική διαίρεση», λέει ο Φέλιξ Ρεβουέλτα, πρόεδρος της εταιρείας προϊόντων διατροφής Naturhouse.
Η ισπανική κυβέρνηση αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Καταλωνία. Το εμπορικό επιμελητήριο της Βαρκελώνης αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της περιοχής το 2018 από το 2,7% στο 2,5%. Ο τουρισμός ενδέχεται να μειωθεί κατά 20%, προβλέπει η συνομοσπονδία Aecoc, η οποία εκπροσωπεί 28.000 επιχειρήσεις. Ο βαθμός πληρότητας των ξενοδοχείων της Βαρκελώνης υποχώρησε στο 20%, καθώς οι τουρίστες το σκέφτονται πλέον δύο φορές προτού κλείσουν δωμάτια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα τοπική εμπορικός σύνδεσμος. Επιπλέον, έχει ατονήσει το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για ακίνητα στη Βαρκελώνη και ο αριθμός των προς πώληση ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 50%, ανέφερε ο Φερνάντο Εκινάρ, συνιδρυτής του Idealista, του μεγαλύτερου ισπανικού ιστότοπου πώλησης ακινήτων. «H μανία για ανεξαρτησία όσων υποστηρίζουν την απόσχιση θα κοστίσει ακριβά σε όλους», λέει ο Χουάν Ιγκνάθιο Σανς, καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Esade στη Βαρκελώνη. Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τη νομική τους έδρα εκτός Καταλωνίας τις τελευταίες εβδομάδες και δεν πρόκειται να αποφασίσουν σύντομα την επιστροφή τους. «Δεν αποφασίσαμε να μετακινηθούμε στη Μαδρίτη σε μία νύχτα και δεν πρόκειται να αποφασίσουμε σε μία νύχτα να επιστρέψουμε στην Καταλωνία», λέει ο Κάρλος Μπουέζα, πρόεδρος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Oryzan Genomics. Ωστόσο, ορισμένοι ελπίζουν πως η οικονομία της Καταλωνίας θα αρχίσει να ξεπερνάει το σοκ. «Περιδιαβάζοντας τη Βαρκελώνη, η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα. Υπάρχει η ελπίδα ότι η οικονομία θα αρχίσει να επιστρέφει σε μια κατάσταση που θα θυμίζει κανονικότητα», λέει ο Τζόρντι Αλμπεριχ, γενικός διευθυντής της επιχειρηματικής ένωσης Cercle d’ Economia, με έδρα τη Βαρκελώνη.
Το διακύβευμα των 250 δισ. ευρώ
Η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως απαιτήσει περισσότερο χρόνο. To κύριο ζήτημα εξακολουθεί να είναι κατά πόσον θα έπρεπε να μπορούν οι Καταλανοί να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Σε δημοσκόπηση της Τρίτης, το 40% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία, ωστόσο άλλη δημοσκόπηση είχε δείξει, μία ημέρα νωρίτερα, ότι το 76% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη διενέργεια επίσημου δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτησία. Πίσω από τη ρητορική περί ανεξαρτησίας και ενότητας βρίσκεται το πραγματικό αντικείμενο της αντιπαράθεσης: τα χρήματα και ποιος θα ελέγχει τη διάθεσή τους. Το ΑΕΠ της Καταλωνίας ανέρχεται περίπου σε 250 δισ. ευρώ, ενώ η περιοχή συνεισφέρει καθαρά στον ισπανικό προϋπολογισμό και, σε αντίθεση με την περιοχή των Βάσκων, τα φορολογικά έσοδα της Καταλωνίας καταλήγουν στη Μαδρίτη, η οποία και κάνει τη μοιρασιά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μπορεί να κέρδισε βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Παρά τις εικόνες βίας που μεταδόθηκαν παγκοσμίως μετά την παρέμβαση της ισπανικής αστυνομίας την ημέρα του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου, ο Ραχόι κατάφερε να ενισχυθεί, κερδίζοντας την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στριμώχνοντας τους Καταλανούς στη γωνία. Μπορεί ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του να έχουν κερδίσει τη μάχη, ωστόσο δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια του αποσχιστικού κινήματος.