Η υπομονή των Αργεντινών εξαντλείται
THE ECONOMIST
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Στα μέσα Νοεμβρίου μερικές χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στο Μπουένος Αϊρες για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την εγκληματικότητα και προπαντός την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ. Κρίνοντας από τα συνθήματά τους, «η Αργεντινή χωρίς την Κριστίνα» ήταν το κύριο αίτημά τους.
Η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει κάτω από το 30% αλλά το πλήθος δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο μεγάλο όσο εκείνο που διαδήλωνε το 2013. Ο λόγος είναι πως η χώρα θα ξεφορτωθεί σύντομα την κ. Κίρχνερ. Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Γι’ αυτό και επίκειται αλλαγή, αν και είναι άγνωστο προς το παρόν τι είδους.
Τα παράπονα είναι εξίσου δραματικά με το παρελθόν. Ο αντιπρόεδρος, Αμάντο Μπουντού, παραμένει στη θέση του μολονότι εκκρεμούν εις βάρος του δύο κατηγορίες, της διαφθοράς και της απάτης. Η οικονομία της Αργεντινής πλήττεται εξαιτίας αφενός της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου μιας σειράς αυτοτραυματισμών όπως η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις συναλλάγματος που επιδείνωσαν μια κρίση εμπιστοσύνης στο πέσο αλλά και η στάση πληρωμών του περασμένου Ιουλίου που ενέτεινε την ύφεση. Τα επίσημα στοιχεία φέρουν την ανεργία να έχει αναρριχηθεί από το 6,8% του τρίτου τριμήνου του 2013 στο 7,5% ένα χρόνο μετά. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι εκτιμούν, όμως, πως είναι 1,5% με 2% υψηλότερη. Ακόμη και όσοι έχουν δουλειά, όμως, βλέπουν να υποβαθμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί από το 28% του 2013 στο 41% μέσα στο τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει πως οι Αργεντινοί πιέζονται τόσο ώστε μειώνουν ακόμη και τρόφιμα.
Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση επιδεινώνουν την κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει την απασχόληση στο Δημόσιο κατά σχεδόν 5% για να αντιμετωπίσει την ανεργία. Τα ελλείμματα, όμως, που προκύπτουν από τις πληρωμές των εργαζομένων αυτών καλύπτονται με το τύπωμα τοπικού νομίσματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθωρισμός. Για να τηρηθεί υπό έλεγχο το εμπορικό έλλειμμα επιβάλλονται περιορισμοί στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών αλλά και πρώτων υλών που χρειάζεται ο τομέας της μεταποίησης για να παράγει. Ξαφνικά παρουσιάστηκε μια θετική εξέλιξη, η μείωση της διαφοράς ανάμεσα στην επίσημη ισοτιμία του δολαρίου και εκείνη της αγοράς: περιορίστηκε από 90% τον Σεπτέμβριο σε 70% τελευταία. Η βελτίωση αυτή μπορεί να αντανακλά την ανταλλαγή συναλλάγματος με την Κίνα, η οποία καθησύχασε κάπως τον φόβο της υποτίμησης. Κλονίζεται, όμως, η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο πέσο.
Δεν έχει, άλλωστε, εκλείψει ο κίνδυνος των κοινωνικών ταραχών. Ο Δεκέμβριος είναι δύσκολος μήνας, καθώς τότε περιμένουν οι Αργεντινοί να προσφέρουν δώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια τον Δεκέμβριο έκαναν απεργία οι αστυνομικοί ζητώντας αυξήσεις των μισθών τους. Πέρυσι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα σε μια λεηλασία στη διάρκεια διαδήλωσης των αστυνομικών. Τον Οκτώβριο ήταν κακός οιωνός η απεργία διάρκειας μιας εβδομάδας στη Σάντα Κρουζ. Οι καθηγητές έκαναν διαδήλωση στο Μπουένος Αϊρες στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία έρχεται τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους. Στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέει η διάρκεια της ρήτρας που έχουν τα συμβόλαια αγοράς των ομολόγων που απαγορεύει στο Μπουένος Αϊρες να προσφέρει σε μια ομάδα ομολογιούχων καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που δέχθηκαν όσοι συμμετείχαν στις παλαιότερες αναδιαρθρώσεις χρέους.