Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Άρθρο για τις νέες αποκαλύψεις για την ιρλανδική κρίση


Νέες αποκαλύψεις για την ιρλανδική κρίση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Την περασμένη Κυριακή, οι Ιρλανδοί έμαθαν νέες λεπτομέρειες – μέσω του κεντρικού τραπεζίτη τους, Πάτρικ Χόνοχαν, για τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα τους εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου, και ιδιαίτερα για τις πιέσεις που άσκησε η ΕΚΤ στο Δουβλίνο για να μην «κουρευτούν» οι ομολογιούχοι των ιρλανδικών τραπεζών.
Η «Κ» επικοινώνησε με τον Φίνταν Ο’ Τουλ, αρθρογράφο των Irish Times και συγγραφέα του «Ship of Fools», ίσως του κορυφαίου βιβλίου για την άνοδο και την πτώση του Κελτικού Τίγρη, για να μάθει πώς του φάνηκαν οι νέες αποκαλύψεις.
Ο Ιρλανδός συγγραφέας μιλά για «επαίσχυντη απόφαση», που φόρτωσε τις τεράστιες ζημίες των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των απλών Ιρλανδών, «οι οποίοι ήδη βίωναν ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια απώλειας εθνικού εισοδήματος σε ανεπτυγμένη χώρα εν καιρώ ειρήνης στα χρονικά».
Οι Ιρλανδοί –σε αντίθεση με τους Ελληνες– έχουν επιχειρήσει να κάνουν την ΕΚΤ να λογοδοτήσει για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ιρλανδική κρίση. Εχουν ζητήσει τη δημοσίευση της επιστολής του τότε προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προς τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, λίγο πριν από την υπογραφή του ιρλανδικού μνημονίου.
Στην επιστολή αυτή –παρόμοια μ’ αυτήν που θα έστελνε λίγους μήνες αργότερα στον Γ. Παπανδρέου– φαίνεται πως απειλούσε ότι σε περίπτωση επιβολής «κουρέματος» στους πιστωτές των ιρλανδικών τραπεζών, αυτές θα έχαναν πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Επιπλέον, το ιρλανδικό κοινοβούλιο έχει καλέσει τον κ. Τρισέ να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά τις αιτίες και τη διαχείριση της ιρλανδικής τραπεζικής κρίσης. Σε κανένα από τα δύο αιτήματα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.
Το γεγονός αυτό, για τον Ο’ Τουλ, αναδεικνύει το πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρωζώνη. «Πρόκειται για αποφάσεις –στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και αλλού– με τρομακτικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή των πολιτών και των παιδιών τους, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε για δεκαετίες» λέει χαρακτηριστικά. «Η ουσία της δημοκρατίας είναι η λογοδοσία: οι άνθρωποι που έλαβαν αυτές τις αποφάσεις πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτές. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν μοιάζει να καταλαβαίνει αυτή τη βασική αρχή θα έπρεπε να προβληματίζει βαθιά οποιονδήποτε πιστεύει στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».