Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πολύ καλό άρθρο του Χρ. Γιαλλουρίδη για το πλεονέκτημα της Κύπρου


Το πλεονέκτημα της Κύπρου
Γράφει ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης
(Πηγή : http://ellnews.com/)
Στην Κύπρο εδώ και μια δεκαετία αναδύεται ένα νέο δεδομένο πολιτικής που έχει άμεσες αναφορές στη γεωπολιτική υπεραξία της νήσου και που εστιάζεται στο ενεργειακό φαινόμενο της διεθνούς πολιτικής, που αυτή τη φορά ενισχύει ή μπορεί να ενισχύσει τους διπλωματικούς χειρισμούς και τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερβούν αποτελεσματικά τα αδιέξοδα της κατοχής και να συμβάλουν στην επιβίωση και την ενδυνάμωση του κυπριακού κράτους στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ευρώπη.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα διάφορα πεδία της κυπριακής ΑΟΖ διευρύνει τις δυνατότητες διπλωματι¬κών χειρισμών για το Κυπριακό, ενδυναμώνει τη θέση της Κύπρου και ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, η οποία υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα με το εγκληματικό κούρεμα που διεπράχθη εις βάρος της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013.
Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο υπήρξε ένα από τα κύρια θέματα ενασχόλησης των παραγόντων και συντελεστών της διεθνούς δημοσιότητας, κυριαρχώντας σχεδόν παντού πλην Αθηνών! Η αθηναϊκή δημοσιότητα, καθόλου περιέργως, δεν έκανε παρά μόνο ελάχιστες αναφορές στην επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, που χαρακτηρίστηκε όχι μόνο κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής, αλλά και για πολλούς αναλυτές, πολλά υποσχόμενη ως προς τα ζητήματα που άπτονται της γεωπολιτικής των υδρογονανθράκων και της γεωστρατηγικής υπεραξίας της Κύπρου εν προκειμένω.
Το βάθος της επίσκεψης βρίσκεται στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η αναζήτηση και η προσδοκώμενη ανακάλυψη υδρογονανθράκων σε μεγάλα και πλούσια ενεργειακά πεδία που περιβάλλουν την Κύπρο, αναδεικνύει την ίδια και τον χώρο της σε δυνάμει ενεργειακό κόμβο, με μια κρίσιμη για το μέλλον της γεωστρατηγική σπουδαιότητα. Σημειώνουμε πως στο παιχνίδι της γεωπολιτικής των ενεργειακών πεδίων η Κύπρος δεν είναι μόνη, αλλά συνδέεται εκ των πραγμάτων κατ’ ευτυχή γεωγραφική συγκυρία με την Αθήνα και το Ισραήλ, το οποίο είναι οιονεί παρόν.
Ο δυτικός κόσμος με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μετά την κρίση στην Ουκρανία και την υποβόσκουσα ψυχροπολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, αναζητά εναλλακτικές λύσεις και πηγές ενεργειακής ασφάλειας. Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει επάρκεια παροχής ενεργειακών πόρων, τουτέστιν υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, άκρως απαραίτητων για τη βιομηχανία και την οικονομία του δυτικού κόσμου, ο οποίος δεν θέλει να εξαρτάται ή να λειτουργεί με το σύνδρομο του ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία ή την εκάστοτε άλλη δύναμη, η οποία δεν ελέγχεται από το σύστημα ηγεμονικής επιβολής των δυτικών μεγάλων δυνάμεων.
Η Κύπρος αναγορεύθηκε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επίσκεψης του αντιπροέδρου Μπάιντεν σε ενεργειακό και στρατηγικό εταίρο. Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη της αμερικανικής ηγεσίας προς την Κύπρο και πίστη των Αμερικανών πως η Κύπρος δεν πρόκειται να αλλάξει στρατόπεδο, ούτε και να διαπραγματευθεί αυτή τη στρατηγική συνεργασία, όχι μόνο με άλλους, αλλά ούτε και με τους ίδιους. Το παιχνίδι των Αμερικανών σε σχέση με την Κύπρο είναι δεδομένο. Η Κύπρος είναι ένα πολιτικό σύστημα ενταγμένο στη σφαίρα επιρροής τους, προφανώς όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται και όπως εμείς τους κάναμε να το πιστέψουν.
Το ζήτημα που ανακύπτει με βάση αυτό το σκεπτικό -δηλαδή της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου για τις ΗΠΑ, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ μιλούν κατά βάση με την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος, υποκείμενο διεθνούς δικαίου και την κυβέρνησή της, πράγμα που είναι εκ προοιμίου εξαιρετικά θετικό- συνίσταται στο ότι η Κύπρος και η ηγεσία της δεν αξιοποιεί, ως οφείλει, την υπόθεση ενεργειακής ασφάλειας συναρτώντας την με τη διεκδίκηση ελευθερίας, δημοκρατίας και κράτους δικαίου για την ίδια και τον λαό της.
Εφόσον εμείς είμαστε πλέον ο εταίρος, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως αυτός ο εταίρος έχει υποστεί εδώ και σαράντα χρόνια εισβολή και κατοχή, η οποία συνεχίζεται, και την οποία οι ΗΠΑ -ως σύμμαχος πλέον και φίλος της Κύπρου- οφείλουν να επιδιώξουν σθεναρά να την ανατρέψουν, αποκαθιστώντας τη διεθνή νομιμότητα της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Κύπρο. Εφόσον η Κύπρος μπορεί να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια που τη μετατρέπει σε γεωστρατηγικό εταίρο, δικαιούται να αξιώσει ελευθερία και δικαιοσύνη για την ίδια και τον λαό της.
Κατά συνέπεια ευρισκόμενη η Κύπρος στη δίνη μιας δυσμενούς διεθνούς πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, τόσο εξαιτίας της κρίσης της παγκοσμιοποίησης και των δομικών προβλημάτων που επέφερε το κούρεμα, αλλά και σε αναφορά προς τη διαρκή κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, οφείλει να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της μετά την επίσκεψη Μπάιντεν με έμφαση στην ενεργειακή της υπεραξία, έτσι ώστε να αναδείξει την ενέργεια σε στρατηγικό πλεονέκτημα που θα συμβάλει όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Κύπρου.

*Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου