Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο των New York Times για τον εφιάλτη του Πούτιν από τον Βόρειο Καύκασο


Ο εφιάλτης του Πούτιν από τον Βόρειο Καύκασο
Από το Βόλγκογκραντ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Το Βόλγκογκραντ, τόπο των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας, επισκέφθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου είχε σύσκεψη με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, προτού μεταβεί σε νοσοκομείο της πόλης για να βρεθεί στο πλευρό τραυματιών.


«Ανεξάρτητα από το ποια υπήρξαν τα κίνητρα αυτών των εγκληματιών, δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποίηση για εγκλήματα εναντίον πολιτών», είπε ο κ. Πούτιν μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν από την έναρξη της σύσκεψης.
Την Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε, ύστερα από σιωπή δύο ημερών, για να χαρακτηρίσει τις βομβιστικές επιθέσεις «απάνθρωπες τρομοκρατικές πράξεις» και να δεσμευθεί ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμό της κατά των τρομοκρατών μέχρι «την ολοκληρωτική τους εξόντωση».
Οι επιθέσεις, που προκάλεσαν τον θάνατο 34 ανθρώπων στην πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, οδήγησαν στη μερική περιστολή των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Στα μέσα της εβδομάδας, περισσότεροι από 5.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρούσαν ήδη στο Βόλγκογκραντ, πραγματοποιώντας δεκάδες συλλήψεις και εφόδους σε κατοικίες υπόπτων.
Οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας –στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ την Κυριακή και σε τρόλεϊ τη Δευτέρα– όξυναν την ανησυχία για την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, που αρχίζουν σε λιγότερο από 40 ημέρες στο θέρετρο αυτό της Μαύρης Θάλασσας. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις μπορεί να αποτελούν προοίμιο εκστρατείας από οπαδούς τού υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη στη Ρωσία, του Ντόκου Ουμάροφ. Ο Ουμάροφ είχε ήδη απειλήσει από τον Ιούνιο με επιθέσεις εναντίον της διοργάνωσης.
Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο Πούτιν έθιξε ακροθιγώς το Σότσι και τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον των Ολυμπιακών Aγώνων. Για το ζήτημα της τρομοκρατίας, όμως, υιοθέτησε την επιθετική ρητορική που τον έφερε στην εξουσία το 1999, ως πρωθυπουργό του Μπόρις Γέλτσιν. Την εποχή εκείνη, ο σημερινός πρόεδρος δεσμευόταν να εξοντώσει τους τρομοκράτες, «ακόμη και αν κρυφτούν στο μπάνιο τους».
Νέα δέσμευση
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, και παρά τις δραματικές επιπτώσεις του δεύτερου πολέμου στην Τσετσενία, ο Πούτιν δεσμεύεται εκ νέου να πατάξει μία επιβουλή, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον Βόρειο Καύκασο. «Αγαπητοί φίλοι», είπε ο κ. Πούτιν, «σκύβουμε τα κεφάλια στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων».
Το διάγγελμα του προέδρου μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην πόλη Χαμπαρόφσκ, πρωτεύουσα της επαρχίας στη ρωσική Απω Ανατολή, που επλήγη σκληρά από τις φετινές πλημμύρες. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2014, ο Πούτιν συμπεριέλαβε τις φυσικές καταστροφές –όπως τις πλημμύρες στο Χαμπαρόφσκ– και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ, για να καταλήξει λέγοντας: «Σε στιγμές δοκιμασίας, η Ρωσία πάντοτε στάθηκε ενωμένη».
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ήδη μαγνητοσκοπήσει πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα, που δεν αναφερόταν στις επιθέσεις του Βόλγκογκραντ και είχε γυριστεί στο Κρεμλίνο. Το διάγγελμα είχε ήδη προβληθεί στις ανατολικότερες περιοχές της Ρωσίας –Τσουκότκα, Καμτσάτκα και Μαγκαντάν– δημιουργώντας εντυπώσεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συνέχιζε να αποφεύγει κάθε μνεία των επιθέσεων.
Κατά την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Χαμπαρόφσκ, όμως, το νέο διάγγελμα είχε μαγνητοσκοπηθεί, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει μάλιστα λόγο για παραβίαση της παράδοσης, που θέλει το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα να μεταδίδεται από το Κρεμλίνο.
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι έλεγχοι της αστυνομίας οδήγησαν στην κατάσχεση 152 όπλων και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Ο Ντόκου Ουμάροφ και οι μουτζαχεντίν
Reuters
Να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με στόχο τους Ολυμπιακούς του Σότσι είχε καλέσει τους οπαδούς του, τον Ιούλιο, ο Τσετσένος Ντόκου Ουμάροφ. «Σήμερα πρέπει να δείξουμε στους ενοίκους του Κρεμλίνου ότι η καλοσύνη μας δεν οφείλεται σε αδυναμία. Σκοπεύουν να τελέσουν τους αγώνες τους πάνω στα οστά των προγόνων μας και σε εκείνα των αμέτρητων μουσουλμάνων, που τάφηκαν στα εδάφη μας της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς, ως μουτζαχεντίν, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο που μας επιτρέπει ο Αλλάχ», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ουμάροφ, φορώντας στολή παραλλαγής και φέροντας τη μακριά γενειάδα-σήμα κατατεθέν του.
Παρότι ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών στο Βόλγκογκραντ μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ειδικοί εκτιμούν ότι είναι απίθανο ο Ουμάροφ να μην έχει εμπλοκή σε αυτές. Τέτοιες ενέργειες απαιτούν, άλλωστε, σημαντική τεχνογνωσία και επιχειρησιακές ικανότητες που μόνο η οργάνωση του Ουμάροφ έχει δείξει να διαθέτει.
Ο Ουμάροφ είχε αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας τον Μάρτιο του 2010, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο 40 επιβατών, καθώς και για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011 με 36 νεκρούς.