Εδώ σας θέλω, πατριώτες
Του Σταύρου Θεοδωράκη
(Πηγή : http://www.protagon.gr)
Θέλω να προσέξουμε τα όσα ειπώθηκαν χθες Τρίτη στη Βουλή για τα δισ. των Ελλήνων στις ξένες τράπεζες. Το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 (τα δύο τελευταία χρόνια του Καραμανλή και τα δύο πρώτα του Παπανδρέου), 54.000 Έλληνες έβγαλαν έξω, δεκάδες δισεκατομμύρια. Στη αρχή διαδόθηκε ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είπε 54, μετά – αργά την νύχτα – τα κατέβασαν στα 22, μετά εξήγησαν ότι τα 22 είναι αυτά τα οποία δεν «δικαιολογούνται» από τις φορολογικές δηλώσεις των κατόχων τους, ενώ αυτά που συνολικά έφυγαν είναι άγνωστα. Ίσως 30, ίσως 70, ίσως 90. Για δισεκατομμύρια μιλάμε πάντα. Ας αφήσουμε λοιπόν για μια φορά τη συζήτηση για τα λεφτά της φοροδιαφυγής που φυγαδεύτηκαν έξω και ας σκεφτούμε τα δισ. που παρήχθησαν νόμιμα στην Ελλάδα αλλά έφυγαν!
Και οι εκροές βέβαια συνεχίστηκαν και το 2012 και το 2013. Και θα συνεχιστούν και το 2014. Μόνο τον προεκλογικό Μάιο του 2012 βγήκαν από τη χώρα (άλλα) δύο δισ. ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και στις ερχόμενες εκλογές. Πάλι κάποιος Στρατούλης θα πει «θα χρησιμοποιήσουμε τις καταθέσεις για ανάπτυξη», ένας Κεδίκογλου θα αρχίσει να φωνάζει «θα σας δημεύσουν τις καταθέσεις» και οι τράπεζες στη Γερμανία και την Ελβετία θα υψώσουν ξανά την ελληνική σημαία. Σας θυμίζω ότι μόνο η λίστα Λαγκάρντ «κρύβει» 2.2 δισ. ευρώ (και αφορά τις καταθέσεις μόνο σε μία τράπεζα - την HSBC της Ελβετίας - και «συναλλαγές» μέχρι το 2007 – εποχές δηλαδή που κανείς δεν είχε λόγο να βγάλει τα λεφτά του από την Ελλάδα... και όμως τα έβγαλε). Και αυτό είναι που πρέπει να απασχολήσει κάποια στιγμή την παιδική χαρά των ελλήνων πολιτικών.
Όχι μόνο πώς θα φορολογήσουν τα ελάχιστα εναπομείναντα ευρώ (κυβέρνηση), όχι μόνο πώς θα γίνουν τα λεφτά των Ευρωπαίων δανεικά και αγύριστα (αντιπολίτευση), αλλά πώς θα επιστρέψει ο πλούτος πίσω. Και πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο. Είναι βέβαια γνωστό ότι πολλοί «πλούσιοι» χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως τραπεζικό υποκατάστημα – βλέπε και ΤΤ. Έπαιρναν δάνεια και τα «έκαναν» σπίτια στο Λονδίνο και τις Σεϋχέλλες. Υπάρχουν και άλλοι όμως που είχαν, σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα. Αυτοί όλοι σιγά-σιγά «την κάνουν». Και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Να κυνηγήσει τους «δανειστές πλούτου» και να ενισχύσει τους «δημιουργούς πλούτου». Με μέτρα αλλά και με πειθώ. Να αισθανθούν οι «επιχειρηματίες - δημιουργοί» ότι αυτή η χώρα δεν είναι τσιφλίκι των κρατικοδίαιτων πλουσίων, των κολαούζων των κομμάτων. Και παράλληλα να καταλάβει και η κοινωνία μας ότι η ενοχοποίηση του πλούτου μας οδηγεί στην Αλβανία του Χότζα.
Ποιος θα εμπνεύσει όμως τους πλούσιους - δημιουργούς και ποιος θα φοβίσει τους πλούσιους - απατεώνες (εκτός από τη Ράικου και την Παπανδρέου – τις εισαγγελείς); Όταν οι Έλληνες πολιτικοί αποδεικνύονται ανίκανοι να πείσουν τους ντόπιους να κρατήσουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να πείσουν τους ξένους να συνεχίσουν να ενισχύουν τη «μετοχή Ελλάδα» (και τούμπαλιν);
Υ.Γ.: Είναι ιεροσυλία το ξέρω να προσθέτεις ύλη στο κυβερνητικό επιτελείο τη στιγμή που προσπαθεί να λύσει την εξίσωση της χειμερινής ανάπτυξης: «Να παραταθεί η Καθαρά Δευτέρα για 2-3 μέρες ή να μην παραταθεί;». Οι τελευταίες πληροφορίες από τα έγκατα του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια και φιλοσόφων. Ακούστηκε και το όνομα του πρύτανη Πελεγρίνη. Ο άνθρωπος που απέδειξε ότι ένα πανεπιστημιακό εξάμηνο ολοκληρώνεται με τρεις μέρες το Πάσχα και άλλες τέσσερις μέρες τον Ιούνιο, είναι μάλλον ο κατάλληλος να ηγηθεί μιας εκστρατείας που θα έχει τον εύγλωττο τίτλο «EMPROS PAIDI MH SKYBEIS TO KEFALI – STA XIONIA KANE ANTISTASH KAI PALI».
Υ.Γ.2: Η παράσταση θα παιχτεί και στο εξωτερικό, γι' αυτό επελέγησαν λατινικοί χαρακτήρες.