Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο ότι ο Έβρος είναι πια απροσπέλαστος για τους λαθρομετανάστες


Απροσπέλαστος ο Εβρος
Φρένο για λαθρομετανάστες ο φράχτης και τα αυξημένα μέτρα
Του Σταύρου Τζιμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Το Γκεζί Παρκ στην Κωνσταντινούπολη δεν λέει να ησυχάσει. Μετά τους  αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τη βίαιη έξωσή τους την άνοιξη από την αστυνομία, έγινε χώρος συγκέντρωσης  Σύρων προσφύγων.
Τώρα  που το  διάσημο πάρκο μετατράπηκε και πάλι σε προμαχώνα διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής  διαφθοράς οι πρόσφυγες  «εκτοπίστηκαν» στις γύρω γειτονιές αλλά μόλις η ένταση κοπάσει, θεωρείται βέβαιο ότι  οι απελπισμένοι θα επανέλθουν.
Οι Τούρκοι περίοικοι άρχισαν να ενοχλούνται και να δυσφορούν από την παρουσία τους, εκεί όπου συνήθως  γίνονται και οι συναλλαγές με τα μέλη κυκλωμάτων που θα τους περάσουν στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία. «Τους βλέπεις αυτούς εκεί; Είναι σίγουρα Σύροι, φαίνονται από το περπάτημα», λέει ένας ταξιτζής.
«Μαζεύονται εδώ οικογένειες, παρέες  νεαρών, κάθονται με τις ώρες, πετούν τα σκουπίδια στο γκαζόν. Τι θα γίνει τελικά, θα μείνουν εδώ όλοι αυτοί;  Εχει γεμίσει ο τόπος».
Ουδείς γνωρίζει φυσικά ποια θα είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται.
«Οι φτωχογειτονιές  είναι γεμάτες με πρόσφυγες, έχει αρχίσει να φουντώνει αντισυριακό κλίμα στην κοινωνία», αναφέρει στην «Κ» Τουρκάλα δημοσιογράφος, που δεν επιθυμεί να μιλήσει επώνυμα. Ενας αριθμός από εκείνους που περνούν στην Τουρκία βλέπει την Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο σταθμό προς την Ευρώπη  και περιμένει  στα πάρκα και τις φτωχογειτονιές της, την κατάλληλη ευκαιρία να διαβεί, πληρώνοντας αδρά επιτήδειους, τα σύνορα της Ε.Ε στη Θράκη και τη Βουλγαρία. Ομως, ειδικά στον Εβρο τα περιθώρια στένεψαν.
 Η παρουσία του φράχτη, στην περιοχή της Ορεστιάδας, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στα ποτάμια σύνορα, νοτιότερα, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις εισόδους στο ελληνικό έδαφος. Σχεδόν τις έχουν εκμηδενίσει. Ο περιφερειακός διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Γιώργος Σαλαμάγκας, λέει στην «Κ» ότι εκτός του φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων, η όχθη του Εβρου σε μήκος άλλων 50 χλμ. ελέγχεται μέρα νύχτα με πλωτά, θερμικές κάμερες και περιπολίες αστυνομικών. «Ελάχιστοι περνούν και από αυτούς οι περισσότεροι συλλαμβάνονται. Εχει βελτιωθεί σε επίπεδο τοπικών αστυνομικών αρχών και η συνεργασία με την τουρκική πλευρά» τονίζει.
Τώρα η πίεση μεταφέρεται στη Βουλγαρία, που πιάστηκε απροετοίμαστη.
Οσο τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ήταν «τρύπια», οι Βούλγαροι «κοιμούνταν ήσυχοι». Οταν όμως υψώθηκε ο σιδερένιος φράχτης και τα μέτρα φρούρησης στο ποτάμι αυξήθηκαν, οι ροές των λαθρομεταναστών -και όχι μόνο Σύρων- κατευθύνθηκαν προς την τουρκοβουλγαρική μεθόριο, προκαλώντας αμηχανία στις αρχές.
Οι αρχές αύξησαν τα μέτρα φρούρησης των συνόρων, ζήτησαν οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε για την κατασκευή κέντρων προσωρινής κράτησης στα οποία φιλοξενούνται 11.000 μετανάστες εκ των οποίων οι 7.000 Σύροι, ενώ προωθούν την κατασκευή φράχτη σαν αυτόν της Ελλάδας στον Εβρο. Η μαζική εισροή προσφύγων πυροδότησε ρατσισμό και ξενοφοβία στην κοινωνία, με το ακροδεξιό κόμμα ΑΤΑΚΑ να προσπαθεί να επωφεληθεί, κραυγάζοντας συνθήματα όπως «η Βουλγαρία στους Βούλγαρους», «οι Σύροι είναι πρωτόγονοι άνθρωποι» κ.ά.
Μια βουλευτής μάλιστα του ΑΤΑΚΑ, η Μανταλένα Τάσεβα, δεν δίστασε να αποκαλέσει  τους Σύρους πρόσφυγες «κατά συρροήν δολοφόνους», ενώ οι αρχές απέλασαν τουλάχιστον έξι μετανάστες ως υπόπτους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
Καθώς οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία εντείνονται, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, επιχειρούν «κοινές άμυνες» απέναντι στο φαινόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται στην πόλη Σβίλενγκραντ κοντά στο τριεθνές, μεικτό Κέντρο Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας με βασικό αντικείμενο την από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Η Βουλγαρία επιταχύνει την ανέγερση φράχτη
Κύματα προσφύγων στρέφονται από το τουρκικό έδαφος προς τα σύνορά της μετά το ελληνικό «σφράγισμα» στον Εβρο
Οι φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης έχουν γεμίσει από πρόσφυγες, κυρίως Σύρους, που επιδιώκουν,πληρώνοντας αδρά μέλη κυκλωμάτων, να περάσουν τον Εβρο με απώτερο προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ομως, τα ελληνικά σύνορα έχουν «σφραγιστεί» μετά την ανέγερση του φράχτη 12,5 χλμ. κατά μήκος του ποταμού, ενώ και τα άλλα περάσματα ελέγχονται με συνεχείς περιπολίες και θερμικές κάμερες. Ετσι, τα κυκλώματα οδηγούν τους μετανάστες στα σύνορα της Βουλγαρίας, όπου παρατηρήθηκε μαζική εισροή, ενώ με τη συνδρομή της Ε.Ε. κατασκευάστηκαν κέντρα προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, οι αρχές της Βουλγαρίας, θορυβημένες, επιταχύνουν τη διαδικασία ανέγερσης φράχτη, όπως αυτός στο ελληνικό έδαφος.