Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πολύ καλό άρθρο του Τ. Θεοδωρόπουλου για την άμεση δημοκρατία


Η άμεση δημοκρατία
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Οι οπαδοί της άμεσης δημοκρατίας μάλλον θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Τουλάχιστον κάθε Κυριακή η χώρα ψηφίζει, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, οργανώνει συνασπισμούς και συμμαχίες, δομεί και αποδομεί την Κεντροαριστερά, αλλάζει τη διάθεση του κ. Κουβέλη, επιτρέπει στη Χρυσή Αυγή να αισιοδοξεί και σε όλους τους υπόλοιπους να ανησυχούν.
Δεν έχει σημασία αν η ψήφος είναι τηλεφωνική ή με προσομοίωση κάλπης. Σημασία έχει ότι αυτοί οι χίλιοι ερωτηθέντες, διαφορετικοί ανάλογα με την εταιρεία και την Κυριακή, δίνουν τον σφυγμό της κοινής γνώμης και το συν πλην 1% ορίζει και τα τεκταινόμενα της πολιτικής μας ζωής. Σ’ αυτό στηρίζεται ο κ. Πάγκαλος για να μας απειλήσει ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταναστεύσει μετά της κυρίας Αφροδίτης Αλ Σάλεχ - αναμένεται δήλωση της ενδιαφερόμενης για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην πρόταση του κ. Πάγκαλου. Και σ’ αυτό το συν πλην στηρίζεται ο κ. Μπαλτάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει, με όλη του τη σοβαρότητα, πως φίλος του εδήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής της Αριστεράς θα πληρώνει με μεγαλύτερη προθυμία τους φόρους του. Ολη δε αυτή η κατάσταση ονομάζεται πολιτική ζωή της Ελλάδας. Κάτι το ωραίον.
Υπάρχουν και καλύτερα βέβαια. Πιο άμεσα κι από τα άμεσα. Οι κυβερνήσεις πέφτουν αλλά τα καφενεία μένουν που λένε. Προχθές, σε ωραία πόλη της ιστορικής Ρούμελης, η ομήγυρη έπινε τον κυριακάτικο καφέ της και σχολίαζε τις δημοσκοπήσεις. Μεσήλικες οι περισσότεροι, και μια ευειδής κυρία η οποία, αν και φαινόταν ήρεμη ήταν η μαχητικότερη όλων. Ωτακουστής χωρίς να το θέλω δεν άργησα να αντιληφθώ πως έχω να κάνω με ένα στατιστικό δείγμα που οι ανθρωπολόγοι έχουν εντάξει στην κατηγορία «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Ηταν πολύ θυμωμένοι με το σημερινό αβαθές ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν αντιδρά όταν κάποιος προσπαθεί να αποκαθηλώσει τον Αείμνηστο του σοσιαλισμού, ήταν έξαλλοι με την κοινοβουλευτική χούντα που μας κυβερνά, ο ιστορικός της παρέας θύμισε ότι στη δικτατορία ακούγαμε τουλάχιστον το BBC, ενώ τώρα μας έμεινε μόνον ο Τράγκας, συμφώνησαν όλοι πως όλα αυτά ενισχύουν τη Χ.Α. και άκουσαν εκστατικοί την κυρία να δηλώνει πως «ούτε σοβαρούς τρομοκράτες δεν έχουμε». Διότι αν είχαμε, θα είχαν αναλάβει να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο σκέφτηκα. Και εννοείται, ω ναι, υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε θα αναλάβει επιτέλους τα πράγματα για να μετατρέψει την πληρωμή των φόρων σε διασκέδαση.
Θα μου πείτε, όλα αυτά, από το πάθος του βαθέος ΠΑΣΟΚ ώς τις δημοσκοπήσεις και τη συμμαχία του κ. Γεωργιάδη με τους φαρμακοποιούς για τα περίφημα μη συνταγογραφούμενα συμβαίνουν εν Ελλάδι. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δεν ξεχνά ότι στις ΗΠΑ η πώληση της ασπιρίνης προκαλεί 15.000 περιστατικά λόγω αλόγιστης χρήσης τον χρόνο. Και στη χώρα της παρρησίας βέβαια κανείς δεν λέει ότι η ασπιρίνη πωλείται από τότε που ήταν Αλγκόν στα περίπτερα και τώρα τους μάρανε. Κοινώς δεν πρέπει και να τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά, διότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κόψουμε το τσιγάρο. Και καλά θα κάνουμε να διατηρήσουμε την ύψιστη αρετή του ελληνισμού, την αρετή της ελαφρότητας. Μην ξεχνάμε πως πριν μερικά χρόνια οι εξεγερμένοι υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου Μακεδόνες συμπολίτες μας το πρωί διαδήλωναν κατά της ακατονόμαστης γείτονος και το βράδυ επισκέπτονταν το καζίνο στο Γευγελή. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ο Νίτσε έλεγε πως οι Ελληνες υπήρξαν επιφανειακοί διότι η σκέψη τους ήταν βαθιά. Κι εμείς τον ξεγελάσαμε τον Γερμανό. Προκειμένου να αποδείξουμε ότι η σκέψη μας είναι βαθιά κρατήσαμε την ελαφρότητα της επιφάνειας. Ολα αυτά μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση που θα επιβεβαιώσει ότι οι πολιτικοί ξέρουν να κάνουν εκλογές. Και είναι το μόνο που ξέρουν. Το ενδιάμεσο τους δυσκολεύει.