Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ανάλυση των λόγων της επίθεσης του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ


Περισσός εναντίον ...Κουμουνδούρου
Για ποιους λόγους οι «σύντροφοι» του ΚΚΕ σκληραίνουν τη στάση τους στον ΣΥΡΙΖΑ
Της Δώρας Αντωνίου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
«Τι θα κάνουμε με τους συντρόφους;». Το ερώτημα αιωρείται πάνω από την Κουμουνδούρου, η οποία, τη στιγμή που επιχειρεί να επικεντρωθεί στο μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης, δέχεται εξ αριστερών επίθεση από το ΚΚΕ.
Στον Περισσό, την ίδια στιγμή, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους: οτιδήποτε σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προσωποποίηση του κακού. Τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν αγριέψει. Το «ευχαριστώ δεν θα πάρουμε» του ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση ενιαίου μετώπου της Αριστεράς πριν από τις εκλογές του 2012 διαδέχθηκε μία σαφής πολιτική κατεδάφισης κάθε γέφυρας επικοινωνίας, στην οποία επιστρατεύονται όχι μόνο η προβολή ιδεολογικών διαφορών και η περιχαράκωση πολιτικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται από την πλευρά των υπερασπιστών του κεφαλαίου, αλλά και η αναθεώρηση ιστορικών επιλογών στην πορεία του κόμματος.
«Ο Κουτσούμπας είναι χειρότερος από την Αλέκα», αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν θεωρούν την αλλαγή στην ηγεσία του ΚΚΕ άσχετη με τη σκλήρυνση της γραμμής, χωρίς, ταυτόχρονα να θεωρούν ότι και η κ. Παπαρήγα ήταν φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ως βασική αιτία της απόφασης του Περισσού για μετωπική με το κόμμα τους αναφέρουν την απώλεια ποσοστών που κατέγραψε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, με πιο πιθανό το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που έχασε να μετατοπίστηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, εκτιμούν ότι βασική προτεραιότητα, η οποία καθορίζει τη στάση του ΚΚΕ αυτή τη στιγμή είναι το «τσιμεντάρισμα» του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του, η διατήρηση του ποσοστού 4,5% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, καθώς εάν και αυτός ο πυρήνας αρχίσει να φυλλορροεί, προβάλλει απειλητικά το ενδεχόμενο το ιστορικό κόμμα να μείνει εκτός βουλής σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του, ως πιθανότερη δεξαμενή προσέλκυσης ψηφοφόρων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και οι επιθέσεις. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, δυσκολεύει από την προοπτική μιας προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης με χαρακτηριστικά έντονης πόλωσης, τα οποία πάντοτε ευνοούν τα δύο πρώτα κόμματα και περιορίζουν τη χαλαρή ψήφο προς εναλλακτικές επιλογές.
Στην άρνηση του ΚΚΕ για προεκλογική συνεργασία του 2012 και στη στάση που ακολούθησε μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα στην επίμονη διάψευση από πλευράς Περισσού οποιασδήποτε συνεργασίας, ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ευθυνοφοβία, σαφή επιλογή «να βγάλει την ουρά του απέξω» όπως λένε, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται, για να αιτιολογήσει τη θέση του, την ιδεολογική του καθαρότητα και την ιστορική συνέχεια και συνέπεια στις βασικές αρχές του κόμματος, που συμπυκνώνονται στην προοπτική «προλεταριακής επανάστασης στην Ελλάδα». Στη διασαφήνιση αυτής της καθαρότητας εντάσσεται και το κείμενο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», με το οποίο επιχειρείται η «αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα» του κόμματος, αλλά από πολλές πλευρές αντιμετωπίστηκε ως προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του ΚΚΕ, όχι μόνον η πρόσφατη, με την αποκήρυξη της δημιουργίας του Ενιαίου Συνασπισμού το 1989 και της συμμετοχής στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, αλλά με την αναθεώρηση να πηγαίνει πίσω και να αφορά επιλογές που έγιναν από το 1930 και μετά.
Η σύγκρουση, που κλιμακώθηκε πριν από μερικούς μήνες με αφορμή την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού «902» από το ΚΚΕ, αποτυπώνεται πλέον στις σκληρές επιθέσεις του κ. Κουτσούμπα στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, ενδεικτικά, «κάρφωσε» για υπερατλαντικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τον οπαδό του «west side story», αλλά και στην επιλογή του Περισσού να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία για την τιμή των φαρμάκων, που εξέπληξε την Κουμουνδούρου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, αιφνιδιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες όταν συνειδητοποίησαν ότι η σκληρή γραμμή του Περισσού μεταφέρεται και στις τηλεοπτικές «συναντήσεις» εκπροσώπων των δύο κομμάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σκληρύνει πολύ.