Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα του BBC ότι ο James Bond θα ήταν σήμερα αλκοολικός και ανίκανος


Ανίκανος ο Μποντ λόγω ποτού
BBC, AFP
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Αλκοολικός και πιθανώς ανίκανος τόσο ως πράκτορας όσο και ως εραστής θα ήταν μάλλον σε μια πραγματική ζωή ο Τζέιμς Μποντ, σύμφωνα με μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων που διαπίστωσε ότι ο διάσημος 007 θα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και έναν πρόωρο θάνατο.

Οι τρεις γιατροί αποφάσισαν στον ελεύθερό τους χρόνο να μελετήσουν τα δεκατέσσερα βιβλία της σειράς του Ιαν Φλέμινγκ και να καταγράψουν πόσο συχνά και τι έπινε ο κεντρικός ήρωας. Με το βιβλίο ανά χείρας σημείωναν την κατανάλωση αλκοόλ της κάθε μέρας, με εξαίρεση τις 36 συνολικά ημέρες που ο Μποντ νοσηλευόταν ή βρισκόταν στη φυλακή.
Επίσης, οι επιστήμονες επέλεξαν να μη συμπεριλάβουν στα συμπεράσματά τους δύο εκ των βιβλίων της σειράς, τα «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε» και «Οκτοπούσι», αφού το πρώτο αποτελεί αφήγηση μιας σερβιτόρας, η οποία δεν θεωρήθηκε αξιόπιστη πηγή, και το δεύτερο εμπεριέχει πολλές μικρές ιστορίες και όχι ένα ενιαίο κείμενο με συνοχή. Τα δώδεκα εναπομείναντα βιβλία τούς προσέφεραν 87,5 ημέρες προς ανάλυση.
Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal καταρρίπτουν τον μύθο του γυναικοκατακτητή και ανίκητου πράκτορα. Ο καλύτερος κατάσκοπος της Βρετανίας μέσα στις περίπου 88 ημέρες περιγράφεται να καταναλώνει συνολικά 1.150 αλκοολούχα ποτά, δηλαδή 92 ποτήρια την εβδομάδα – τέσσερις φορές περισσότερο από την προτεινόμενη κατανάλωση αλκοόλ.
Τα πέντε βότκα μαρτίνι την ημέρα του 007 υπό ρεαλιστικές συνθήκες θα είχαν προκαλέσει σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τον αλκοολισμό και το κάπνισμα.
Οπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι ερευνητές, ο Μποντ μάλλον δεν θα ήταν ο άνθρωπος που θα εμπιστευόταν κανείς για την απενεργοποίηση μιας πυρηνικής βόμβας, εφόσον η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα του είχε προκαλέσει τρέμουλο στα χέρια.
Μύθος αποδεικνύεται και η επιτυχία του πράκτορα 007 με τις γυναίκες, αφού η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωνε πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση θα του προκαλούσε σίγουρα δυσλειτουργία.
«Αν και κατανοούμε την κοινωνική πίεση που δέχεται κανείς να καταναλώσει αλκοόλ όταν εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον με διεθνείς τρομοκράτες και χαρτοπαίκτες, θα συμβουλεύαμε τον Τζέιμς Μποντ να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να ρυθμίσει την κατανάλωση αλκοόλ», σχολίασαν καυστικά οι γιατροί στη σχετική μελέτη, που αποκαλύπτει ότι ο ήρωας του Φλέμινγκ στην πραγματικότητα θα έπασχε από ηπατική βλάβη και θα πέθαινε πριν από τα εξήντα του χρόνια.
Στην έρευνα των τριών γιατρών υπογραμμίζεται ότι «ο βαθμός λειτουργικότητας που παρουσιάζεται στα βιβλία δεν συνάδει με τη φυσική, πνευματική και φυσικά σεξουαλική κατάσταση που εντοπίζεται σε κάποιον που καταναλώνει τόσο πολύ αλκοόλ» ούτε και με τον τρόπο ζωής του. Αν και η έρευνα είχε λιγότερο αυστηρό χαρακτήρα, φέρει σημαντικά μηνύματα για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που κοστίζει τη ζωή σε 2,5 εκατ. άτομα τον χρόνο παγκοσμίως.