Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ανάλυση της Hurriyet ότι ο ισλαμικός «εμφύλιος» αποδυναμώνει τον Ερντογάν


Ο ισλαμικός «εμφύλιος» αποδυναμώνει τον Ερντογάν
Οι αποκαλύψεις απειλούν να ενταφιάσουν τις προεδρικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού
AFP, Hurriyet
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η περασμένη εβδομάδα άρχισε αρκετά καλά για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 21 Ιανουαρίου τις Βρυξέλλες, ενώ λίγο αργότερα, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, θα υποδεχθεί στη χώρα του τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ενα μήνα μετά την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ήταν άλλη μία ένδειξη στροφής στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη επί τα βελτίω.
Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σεσίλια Μάλστρομ, υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν σε χώρες-μέλη της Ενωσης, προερχόμενοι από την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, η Ενωση ανέλαβε τη δέσμευση να καταργήσει, σε διάστημα τρεισήμισι χρόνων, τις βίζες για τους Τούρκους πολίτες. Περιχαρής, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη διάρκεια της επίσημης τελετής για «συμφωνία-ορόσημο». Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, ήρθε το αστροπελέκι. Ιδού πώς περιγράφει τη σκηνή ο γνωστός αρθρογράφος της Hurriyet, Μουράτ Γετκίν:
«Καθώς ο Ερντογάν αποχωρούσε από την επίσημη τελετή, ο υπουργός Οικονομικών Τσαγκλαγιάν τον σταματάει και αρχίζει να του μιλάει. Το πρόσωπό του ξινίζει και απαντάει στον Τσαγκλαγιάν με χειρονομίες. Πίσω από τους δύο άνδρες, οι υπουργοί Εσωτερικών Μουάμερ Γκιουλέρ και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς παρακολουθούν τη συζήτηση με τεταμένα χαρακτηριστικά. Αντίθετα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει εντελώς αποξενωμένος από το περιεχόμενο της συνομιλίας».
Μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Ερντογάν μάθαινε τα κακά μαντάτα: ειδικές ομάδες της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης είχαν φτάσει στην Αγκυρα για να συλλάβουν υπόπτους για ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκιών, «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και λαθρεμπορίου χρυσού. Πράγματι, τα χαράματα της επόμενης ημέρας, αστυνομικοί προσήγαγαν για ανάκριση τους γιους τριών υπουργών, τον δήμαρχο μεγάλης συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, τον επικεφαλής μεγάλης κρατικής τράπεζας, μεγαλοεπιχειρηματίες που συνδέονταν με το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, και σειρά αξιωματούχων. Δημοσιεύματα του Τύπου εμπλέκουν στην υπόθεση και τον ίδιο τον Μπαγκίς, κατηγορώντας τον ότι παρέλαβε μέσα σε... κουτιά παπουτσιών το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για ρουσφέτια σε ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία.
Οπως αποκαλύφθηκε, ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, Ζεκερίγια Οζ, διερευνούσε εδώ και μήνες καταγγελίες περί διαφθοράς, χωρίς να ενημερώσει ούτε την κυβέρνηση ούτε τις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών του, είχε δώσει άδεια για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών υπουργών, από τις οποίες προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία, τουλάχιστον για τους γιους τους. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο εισαγγελέας Οζ, ο οποίος είχε χειριστεί προσωπικά την πολύκροτη υπόθεση «Εργκένεγκον», που επέτρεψε στον Ερντογάν να κλείσει στη φυλακή επίδοξους πραξικοπηματίες της στρατιωτικής ηγεσίας, συνδέεται με την ισχυρότατη Αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ισλαμιστή στοχαστή, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αναλυτών εντός και εκτός Τουρκίας μίλησαν για «ισλαμικό εμφύλιο» μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, δύο ισχυρών προσωπικοτήτων που υπήρξαν για χρόνια σύμμαχοι, αλλά ήρθαν το τελευταίο διάστημα σε ρήξη. Ο ίδιος ο Ερντογάν «φωτογράφισε», χωρίς να κατονομάσει, την Αδελφότητα Γκιουλέν όταν μίλησε για «πολιτική συνωμοσία ξένων κέντρων, με εσωτερικές διασυνδέσεις», ενώ φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ανακάλυπταν «δάκτυλο» των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Την επομένη, ο Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση, αποκεφαλίζοντας τις αστυνομικές διευθύνσεις Αγκυρας, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων της κεμαλικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διάχυτη είναι η εκτίμηση πως ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση στα 11 χρόνια της πρωθυπουργίας του, πιο επικίνδυνη και από το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου. Ακόμη και αν η κυβέρνησή του επιβιώσει από αυτή την κρίση, ύστερα από έναν ριζικό ανασχηματισμό, δύσκολα το ΑΚΡ θα αποφύγει να εισπράξει σοβαρό τίμημα στις τοπικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου. Η ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας και η προοπτική σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης ενισχύουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι φιλοδοξίες του Ερντογάν να γίνει ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της χώρας, στις εκλογές του προσεχούς Αυγούστου, κινδυνεύουν να αποδειχθούν όνειρο θερινής νυκτός.