Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο της "Ρωσίας τώρα" ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής προέρχονται από τη Σιβηρία


Οι Ινδιάνοι της Αμερικής προέρχονται από τη Σιβηρία
Γιάνα Χλιουστόβα, Gazeta.ru
(Πηγή : http://rbth.gr/)
Τα γονίδια των κατοίκων της Σιβηρίας εμφανίστηκαν στην αμερικανική ήπειρο 24 χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό προκύπτει από επιστημονικές έρευνες που έβαλαν στο «μικροσκόπιό» τους τα γονίδια του πιο αρχαίου κατοίκου της Σιβηρίας.
Νέα στοιχεία όσον αφορά τα πρώιμα στάδια εγκατάστασης σε κάποιες ηπείρους, μεταξύ αυτών και στην Αμερική, φέρνει στο φώς επιστημονική έρευνα στη Ρωσία. Ειδικότερα, ομάδα επιστημόνων στην οποία συμπεριλαμβάνονταν επτά ρώσοι επιστήμονες, μελέτησε τα γονίδια ενός αρχαίου κατοίκου της Σιβηρίας της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη άποψη, οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής, οι παλαιο-ινδιάνοι, αφίχθησαν εκεί, μέσω του Βερίγγειου πορθμού (από τον υφιστάμενο τότε ισθμό ανάμεσα στη Σιβηρία και την Αλάσκα). Ως πατρίδα των πρώτων Αμερικάνων γενετικά θα πρέπει να θεωρείται το Αλτάι. Οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στη Σιβηρία και τελικά έφτασαν ως την Αμερική.
Ο σκελετός «μίλησε»
Παρά το γεγονός ότι πιο στενή γενετική συγγένεια με τους πρώτους Αμερικάνους έχουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας, μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καθορίσουν με ακρίβεια με ποιον λαό του Παλαιού Κόσμου συγκεκριμένα, ήταν εγγύτερα τα γονίδιά τους. Ύστερα από την τελευταία μελέτη DNA εκπροσώπων διαφόρων λαών, οι επιστήμονες κατάφεραν να οδηγηθούν σε νέα συμπεράσματα όσον αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης των αρχαίων ινδιάνων.
Η επιστημονική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Μαανάσα Ραγκχαβάν (πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης), και με τη συμμετοχή Ρώσων επιστημόνων, μελέτησε τα γονίδια αρχαίου κάτοικου της Σιβηρίας και συνέκρινε τα στοιχεία που έλαβε με τα γονίδια εκπροσώπων άλλων λαών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Ο σκελετός του αρχαίου κατοίκου της Σιβηρίας, από τον οποίο οι ερευνητές πήραν το δείγμα DNA, ήταν ηλικίας περίπου 24 χιλιάδων ετών. Είχε ανακαλυφθεί κατά τις ανασκαφές της περιόδου 1928-1958 στην περιοχή Ουσόλσκ της περιφέρειας Ιρκούτσκ, στον καταυλισμό Μάλτα, και σήμερα φυλάσσεται στο Ερμιτάζ.
Οι επιστήμονες προσδιόρισαν το DNA του αρχαίου κατοίκου της Σιβηρίας και σύγκριναν τα στοιχεία της ανάλυσης με τα γονίδια 11 σύγχρονων λαών, με εκείνα τεσσάρων λαών της Ευρασίας. Πρόκειται για τους προγόνους των σημερινών κατοίκων της Δημοκρατίας Μαρήι-Ελ που ζουν στο Βόλγα και στην ευρύτερη περιοχή, τους Τατζίκους, τους Αβάρους (νομαδικός λαός ο οποίος προήλθε από την Κεντρική Ασία και πέρασε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), και τους Ινδιάνους. Επίσης, τα σύγκριναν και με τα γονίδια προϊστορικού ανθρώπου που βρέθηκε στη σπηλιά Ντενίσοφ του Αλτάι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πιο συγγενής με τον κάτοικο της αρχαίας Σιβηρίας σύγχρονος λαός, είναι οι Ινδιάνοι Karitiana.
Οι ρίζες στη Δυτική Ευρασία
Από τα αποτελέσματα εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα γονίδια των λαών της Δυτικής Ευρασίας βρέθηκαν στην αμερικανική ήπειρο πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούταν μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα, περισσότερο από 24 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή. Επίσης, τα στοιχεία που ελήφθησαν, ίσως βοηθήσουν να διευκρινιστεί για ποιο λόγο οι Ινδιάνοι διαθέτουν την απλοομάδα Χ (κατηγορία γονιδίων), η οποία απαντάται στους λαούς της Δυτικής Ευρασίας, αλλά δεν υπάρχει στην Ανατολική Ασία.
Η Λιουντμίλα Όσιποβα, η οποία συμμετείχε στην έρευνα και είναι διευθύντρια του εργαστηρίου πληθυσμιακής εθνογενετικής του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας και Γενετικής, του Τμήματος Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εργασίας που διεξήχθη, αφορούν τα πρώιμα στάδια εγκατοίκησης από τον άνθρωπο στις ηπείρους της Γης, και ειδικότερα στη Σιβηρία και στην Αμερική. Επίσης, συνδέονται έμμεσα και με θέματα που αφορούν τη γένεση των φυλών, παρότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα προσεγγίζει με προσοχή το θέμα αυτό για λόγους «πολιτικής ορθότητας». Στην πραγματικότητα όμως, συνεχίζει η Όσιποβα, το συγκεκριμένο θέμα είναι βαθιά βιολογικό και έχει σχέση με την προσαρμογή των ανθρώπινων πληθυσμών σε αντίθετες συνθήκες διαβίωσης, σε διάφορες κλιματικές ζώνες του κόσμου.
Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι παρά τον αρκετά ικανοποιητικό βαθμό μελέτης από πλευράς γενετικής του θέματος που αφορά την πρώιμη ανθρώπινη εγκατοίκηση στον πλανήτη μας και την ύπαρξη μιας εικόνας για την πρώιμη μετανάστευση των ανθρώπων, η ζωή είναι πιο σύνθετη από την όποια επιστημονική εικόνα. Με ποιο βαθμό οργάνωσης προχωρούσαν οι διαδικασίες γένεσης των φυλών, σε επίπεδο Homo sapiens ή και νωρίτερα ακόμη, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. Οι ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν, είναι ακόμη πολλές, καταλήγει αυτή.
Σύμφωνα με την Όσιποβα, η συγκεκριμένη έρευνα, αφενός μεν επιβεβαιώνει  παλαιότερες εικασίες για την προέλευση των αυτοχθόνων Αμερικάνων, και αφετέρου, δίδει πολλές θεμελιώδεις πληροφορίες, για παράδειγμα, σχετικά με τις πολύ αρχαίες μεταναστεύσεις ανθρώπων ευρωπαϊκού τύπου στο έδαφος της Σιβηρίας.