Παρά τον περιορισμό κεφαλαίων η Κύπρος ανασυντάσσεται...
Του Γιάννη Σεϊτανίδη
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέδωσε αισίως το 23ο διάταγμα για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Σε κάθε ανανέωση τα μέτρα χαλαρώνουν, ειδικά στις συναλλαγές εντός της χώρας, αλλά η ουσία είναι ότι οι καταθέτες, είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις, δεν έχουν την πλήρη κυριότητα των καταθέσεών τους. Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η πραγματική οικονομία προσαρμόστηκε με μεγάλη ταχύτητα στα νέα δεδομένα. Οι περιορισμοί είναι μέρος της καθημερινότητας, ενώ αποτελούν κοινό μυστικό διάφορα τρικ ιδιωτών και κυρίως επιχειρήσεων για να αποφύγουν τη μέγγενη των μέτρων. Στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί συχνό φαινόμενο μισθωτοί να ζητούν την καταβολή της αμοιβής του σε μετρητά. Επίσης, πολλές εμπορικές συναλλαγές στο εσωτερικό γίνονται με μετρητά.
Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, έχουν βρει τρόπους να κρατούν χρήματα στο εξωτερικό. Εξαγωγείς ζητούν από τους πελάτες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους καταθέτοντας τα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ εισαγωγείς καταφεύγουν σε υπερτιμολογήσεις, ώστε με τα «φουσκωμένα» τιμολόγια να στέλνουν τα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό. Το ρευστό αυτό δεν διατηρείται κατ’ ανάγκη στο εξωτερικό και επιστρέφει στη χώρα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το κυπριακό ευρώ: όλα τα κεφάλαια που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από το εξωτερικό μετά τις 15 Μαρτίου 2013 δεν υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα. Αυτά τα χρήματα είναι ελεύθερα. Η περίεργη αυτή προσαρμογή έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να κινείται. Μάλιστα, στη δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού Μνημονίου από την τρόικα, στις αρχές Νοεμβρίου, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω –κατά 1%– η πρόβλεψη για την ύφεση το 2013, η οποία πλέον εκτιμάται στο 7,7% από 8,7%. Η απόλυτη καταστροφή που πολλοί φοβούνταν δεν ήρθε. Αντιθέτως, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται! Τον Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα (από τον Μάιο), φτάνοντας στα επίπεδα που κυμαινόταν προ διετίας. Το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και σε μικρότερο βαθμό στη μεταποίηση φαίνεται να σημειώνει σταθερή βελτίωση, αντανακλώντας κυρίως την ευελιξία που επέδειξαν σε συνθήκες ύφεσης.
«Σε επίπεδο λειτουργίας των επιχειρήσεων και διεξαγωγής συναλλαγών, τα μέτρα έχουν ελαφρύνει και υπάρχει μια ουσιαστική χαλάρωση στην καθημερινή πρακτική», εξηγούν στην «Κ» τραπεζικά στελέχη. Τα ίδια στελέχη, όμως, σημειώνουν ότι αν και σε πρακτικό επίπεδο τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, σε θεσμικό η κατάσταση είναι διαφορετική.
Η συνέχιση των περιορισμών διατηρεί την αίσθηση έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Προεξοφλείται, μάλιστα, μεγάλη εκροή κεφαλαίων όποτε και αν αρθούν οι περιορισμοί, όσο και αν έχει βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία.