Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο ότι οι ΗΠΑ κατηγορούνται για κυβερνοκατασκοπεία εναντίον της Γαλλίας


Για κυβερνοκατασκοπεία εναντίον της Γαλλίας κατηγορούνται οι ΗΠΑ
Malware στα πρότυπα του Flame υποτίθεται ότι «παγίδευσε» συνεργάτες του τότε προέδρου Φρανσουά Σαρκοζί, εκθέτοντας κρατικά μυστικά.
Του Κωστα Δεληγιαννη
(Πηγή : http://portal.kathimerini.gr)
Νωρίτερα φέτος, η γαλλική προεδρία έπεσε θύμα μιας καλοσχεδιασμένης κυβερνοεπίθεσης, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάστηκε να αναβαθμίσει πλήρως τα πληροφοριακά της συστήματα.
Τότε, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης «φωτογράφιζαν» ως υπεύθυνο της επίθεσης την Κίνα, με πιθανολογούμενο κίνητρο την υποκλοπή στρατιωτικών μυστικών από το Μέγαρο των Ηλισίων στο Παρίσι. Αυτή τη βδομάδα, όμως, σε άρθρο που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα L'Express, επικαλείται ανώνυμες πηγές που υποστηρίζουν πως δράστης ήταν οι ΗΠΑ.
Η εν λόγω κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις 6 Μαΐου, ημέρα εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική προεδρία, και στις 15 Μαΐου, όταν ο Ολάντ ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι χάκερ χρησιμοποίησαν το Facebook για να εντοπίζουν υπαλλήλους που εργάζονταν στον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τους οποίους έγιναν «φίλοι».
Στη συνέχεια, τους έστελναν μηνύματα τα οποία παρέπεμπαν σε μία πιστή απομίμηση της ιστοσελίδας της Γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί την «πύλη εισόδου» στο εσωτερικό πληροφοριακό σύστημα του γραφείου του Γάλλου Προέδρου. Όταν οι χρήστες πληκτρολογούσαν τους κωδικούς πρόσβασης στην «ιστοσελίδα-κλώνο», τότε οι κωδικοί καταγράφονταν από τους χάκερ, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούσαν να τους αξιοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο.
Έτσι, μπόρεσαν να μολύνουν το δίκτυο με ένα εξαιρετικά εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό – το οποίο σύμφωνα με ειδικούς, ήταν παρόμοιο με το Flame, το malware που φαίνεται πως ανέπτυξαν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ, για να προσβάλουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το malware ήταν σχεδιασμένο ώστε να διαδοθεί σε υπολογιστές συγκεκριμένων, στενών συμβούλων του Σακροζί. Παρόλο που δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσημα οι συνέπειες της παραβίασης, η L'Express υποστηρίζει ότι οι χάκερ υπέκλεψαν απόρρητα έγγραφα και «στρατηγικά σχέδια».
Πάλι σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και αρχικά οι ερευνητές από τη γαλλική εθνική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν την πηγή της επίθεσης, τότε υποψιάζονται ότι προέρχεται από τις ΗΠΑ, με κριτήριο τις ομοιότητες του malware με το Flame, αλλά και την εξελιγμένη φύση της κυβερνοεπίθεσης.
Παρόλο που τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα, η L'Express παραθέτει ανώνυμες δηλώσεις ενός ανθρώπου που γνωρίζει από κοντά την υπόθεση, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητούσαν έγγραφα που θα έδειχναν κατά πόσο, και με τον νέο Πρόεδρο, η Γαλλία θα συνέχιζε να της παρέχει διπλωματική στήριξη.
Πάντως, το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με μία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Γαλλία, που διαψεύδει κάθε ανάμιξη των ΗΠΑ στην υπόθεση. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά όλες αυτές τις εικασίες των ανώνυμων πηγών, για συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Γαλλίας. Η Γαλλία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους μας και η συνεργασία μας είναι εντυπωσιακή στους τομείς επιβολής του νόμου και της κυβερνοασφάλειας».