Το Λονδίνο κέρδισε το στοίχημα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Τρεις μήνες μετά τους Ολυμπιακούς το «ταμείο» έδειξε έσοδα τριών δισ. ευρώ
Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, συνεχή δημοσιεύματα του βρετανικού αλλά και παγκόσμιου Τύπου έκαναν λόγο για αποκλίσεις στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης καθώς και υπερτιμολογήσεις της τελευταίας στιγμής στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων.
Τόσο οι Ολυμπιακοί όσο και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στέφθηκαν από επιτυχία, εμπορική και αθλητική, με τους Βρετανούς πολίτες να συνεισφέρουν τα μέγιστα με την παρουσία τους στα στάδια. Τα έσοδα από τα εισιτήρια κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και απέφεραν στην οργανωτική επιτροπή το ποσό των 929 εκατ ευρώ. Στη διοργάνωση του Πεκίνου που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ εσόδων, είχαν παρουσιαστεί κέρδη από τη διάθεση των εισιτηρίων ύψους 822 εκατ. ευρώ.
Την έντονη φημολογία γύρω από το κόστος της διοργάνωσης και την ενδεχόμενη ζημία διέψευδε με κάθε τρόπο η οργανωτική επιτροπή. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, το τελικό ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή των έργων και τη γενικότερη διοργάνωση είναι κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ χαμηλότερο του αρχικού, που υπολογιζόταν σε 11,4 δισ. ευρώ.
Πέραν των εισιτηρίων, τα υπόλοιπα έσοδα προκύπτουν από την επιχορήγηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που ανήλθε στα 758 εκατ. ευρώ. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες απέφεραν 111 εκατ. Τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 2,9 δισ. αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που προήλθαν από πωλήσεις και προμήθειες περιουσιακών στοιχείων.
Το μέλλον του σταδίου
Η μετέπειτα αξιοποίηση του σταδίου ήταν ένα θέμα που βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της οργανωτικής επιτροπής από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι λονδρέζικες ποδοσφαιρικές ομάδες Τότεναμ και Γουέστ Χαμ είχαν εκδηλώσει εξαρχής ενδιαφέρον για την ενοικίαση και τη μετατροπή του σε ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, είναι ήδη χρονοβόροι και την περασμένη Κυριακή η διοίκηση της Γουέστ Χαμ κατέθεσε την τελευταία της πρόταση για την εκμετάλλευση του γηπέδου, καθώς η Τότεναμ έχει ήδη αποχωρήσει από τον πλειστηριασμό. Η δημόσια εταιρεία διαχείρισης του εν λόγω ολυμπιακού ακινήτου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές και το 17μελές συμβούλιο μοιάζει διχασμένο στο ποια είναι η καλύτερη.
Η πρώτη επιλογή κάνει λόγο για μια επένδυση που θα μετατρέψει το στάδιο σε «σπίτι του αθλητισμού». Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται νέα επένδυση με την κατασκευή νέου στεγάστρου, χώρου διαμονής αθλητών και μετακινούμενων θέσεων ούτως ώστε να είναι βιώσιμο από ποδοσφαιρικής άποψης, με τους θεατές να είναι κοντά στο γήπεδο.
Αυτή η επιλογή έχει πολλούς υποστηρικτές στο συμβούλιο, ωστόσο εξετάζεται αν είναι συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς. Κι αυτό, διότι το τελικό κόστος του σταδίου ανήλθε στα 533 εκατ. ευρώ και η μετατροπή του σε έναν χώρο που θα στεγάζει πολλούς αθλητές, ποδόσφαιρο και διάφορα άλλα σπορ, απαιτεί μια νέα επένδυση ύψους 236 εκατ ευρώ. Το έτος παράδοσης σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται πιθανότατα το 2016.
Η δεύτερη επιλογή, υποστηριζόμενη από άλλα μέλη του συμβουλίου, απαιτεί σαφέστατα μικρότερη επένδυση, ύψους 43 εκατ. ευρώ, και άμεση μετατροπή του σταδίου σε έναν πολυχώρο στον οποίο θα γίνονται συναυλίες, αγώνες στίβου και άλλα σπορ με εξαετές πλάνο.
Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, θα εξεταστεί η πιθανότητα παραχώρησής του σε ποδοσφαιρική ομάδα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος ανέφερε: «Πρέπει ο κόσμος να είναι λίγο υπομονετικός με την όλη διαδικασία, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια για εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».
Οι Αγώνες του 2004 στην Αθήνα
Στα 8,48 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τα στοιχεία για το κόστος των Αγώνων είχαν ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. κ. Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στο συνολικό ποσό, όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες που καλύφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, όσο και οι δαπάνες από την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004». Ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση, ανέφεραν πως «τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος». Στην ερώτηση έχει απαντήσει και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέροντας πως οι δαπάνες που έγιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Αντιθέτως, για την Οργανωτική Επιτροπή του 2004 δεν υπάρχει πόρισμα ελέγχου από το ελεγκτικό συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διότι το εν λόγω συμβούλιο ασκεί διαχειριστικό έλεγχο μόνο στους φορείς που εποπτεύει και επιχορηγεί και ύστερα από σχετική εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού. Ο κ. Ιωαννίδης παραθέτει στην απάντησή του στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έως την 1/2/2007 δαπανήθηκαν 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ για τη συντήρησή τους έχουν δαπανηθεί 28,7 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικά, στον τακτικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2001 του υπουργείου Πολιτισμού διατέθηκαν πιστώσεις 6.732.176 ευρώ και οι πληρωμές ανήλθαν στο ποσό 870.139,40 ευρώ. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οικονομικού έτους 2001 διατέθηκαν πιστώσεις ύψους 108.126.881 ευρώ και τόσες ήταν οι πληρωμές.