Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον ισχυρισμό του Σόιμπλε περί κινδύνου αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα


Σόιμπλε: Κίνδυνος αποχώρησης ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα!
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Πραγματικό (!) θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή πρωινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU) από τον υπουργό.

Η προειδοποίηση αυτή –αν όντως έχει συνειδητοποιήσει υπαρκτό κίνδυνο ο κ. Σόιμπλε– έχει πράγματι ενδιαφέρον. Αλλά και ως κινδυνολογία επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μάστορας στο να παρουσιάζει το πολιτικό χάος ως στρατηγική. Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.
Η διέξοδος, λοιπόν, είναι να υιοθετήσει η Γερμανία την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ για «κούρεμα» του επίσημου τομέα στο ελληνικό χρέος.
Ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, σύμφωνα, επίσης, με όσα δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στους βουλευτές της κυβέρνησης ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα για το εάν το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία θεωρείται βιώσιμο, έως το 2020 ή το 2022. Ακόμη, τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ έως το 2014, ενώ στο σημείο αυτό αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί μέσω εντόκων γραμματίων να καλύψει 9 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό.
«Ας μην αυταπατώμεθα. Χωρίς ανάπτυξη το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μάθημα της Ιστορίας είναι ξεκάθαρο: η μείωση του δημόσιου ελλείμματος είναι απίστευτα δύσκολη χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος, με τη σειρά του, καθιστά δυσκολότερο το να υπάρξει ανάπτυξη», θεωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ. Τα αυτονόητα βεβαίως.
Το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 μόνο εάν οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημίες στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, αναφέρει έκθεση που ετοιμάστηκε για την προχθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η 15σέλιδη έκθεση δείχνει ότι –χωρίς τη λήψη ενός πακέτου μέτρων για τη μείωσή του– το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030, από το σημερινό επίπεδο περίπου 170% του ΑΕΠ. «Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φθάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών–μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε απορρίψει τη μετάθεση του στόχου στο 2022 ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και φέρεται να τάσσεται υπέρ της καταγραφής ζημίας στα δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το 2020 ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την έκθεση, μία μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων –πέραν δηλαδή του κόστους χρηματοδότησης– στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020, ενώ μια μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ. Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ. Η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.