Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η επανεκλογή του
Του απεσταλμένου μας στην Ουάσινγκτον Αθανάσιου Eλλις
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα αποτιμάται ως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα υπό την έννοια ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως πιθανώς να συνέβαινε με μια κυβέρνηση Ρόμνεϊ, αλλά, αντίθετα, θα συνεχίσουν να πιέζουν για ταχεία και συνολική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος ως αντικαταστάτη του Τίμοθι Γκάιτνερ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η προσέγγιση που θα έχει το νέο οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας, από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου μέχρι τον διευθυντή του γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα, και ειδικά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκάιτνερ, διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο για το ευρύτερο πανευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και για την Ελλάδα, και σίγουρα ήταν εποικοδομητική η όλη στάση του όταν χειριζόμασταν το εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα (PSI)», δήλωσε στην «Κ», λίγες ώρες μετά την επανεκλογή Ομπάμα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
«Εδώ και δύο με τρία χρόνια έχουμε εμπλακεί σε βάθος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών», υπογράμμισε στη διάρκεια της εβδομάδας και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επισημαίνοντας ότι για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας, η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης και στο πλαίσιο του G8.
Υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αντιτίθεται στον μονόδρομο της αυστηρής λιτότητας στον οποίο επιμένει το Βερολίνο, και οι ΗΠΑ θα τηρούν θετική στάση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στους κόλπους του ΔΝΤ του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Αυτό εκτίμησαν μιλώντας στην «Κ» και κύκλοι του Ταμείου, αλλά και οικονομικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα που έχουν, την τελευταία διετία, παρακολουθήσει στενά την πορεία του «ελληνικού ζητήματος». «Ο Ρόμνεϊ θα ακολουθούσε θεραπεία–σοκ και ενδεχομένως να υπέκυπτε στις ακραίες συνταγές που υποστηρίζουν κάποιοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο», τόνισε ο υπεύθυνος για την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Πίτερσον, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης πιθανώς να πίεζε ακόμη και για τερματισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θεωρώντας πως η Ευρώπη οφείλει να διαχειριστεί η ίδια ένα «δικό της πρόβλημα».
Σε ό, τι αφορά το διπλωματικό πεδίο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άσκησε πιέσεις στην Ελλάδα στα μείζονα εθνικά θέματα όπως έκανε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (αναγνώριση το 2004 και αφόρητες πιέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008), όπως και στο Κυπριακό με το σχέδιο Ανάν.
Παράλληλα, η παραμονή στην αντιπροεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διατηρεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αποτελεί θετική εξέλιξη. Και εδώ η Αθήνα θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την επιλογή του κ. Ομπάμα για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία, Τζον Κέρι –επικρατέστερος μαζί με την νυν πρέσβειρα στα Ην. Εθνη, Σούζαν Ράις, για να αντικαταστήσει τη Χίλαρι Κλίντον που θα αποχωρήσει– υποστηρίζεται από την ομογένεια, ενώ ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα έχει το γεγονός ότι είναι από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της επικύρωσης απο τις ΗΠΑ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπροσθέτως, εάν ο Κέρι αναρριχηθεί στην ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας, τη θέση του ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας θα πάρει ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.