Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ένα απολύτως εύστοχο άρθρο για τις "επιτυχίες" του Eurogroup


Τουλάχιστον... φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Κατασυγκινημένη από την απόφαση του Eurogroup, που κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της.
Με αυτή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, αισιοδοξώ πως... τουλάχιστον φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα. Είναι γεγονός ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία. Για το μέλλον αμφιβάλλω...
Η Ελλάδα είναι θύμα δικών της αστοχιών, αλλά και θύμα των συμφερόντων των δανειστών μας, καθώς επίσης και της ευρωπαϊκής ασυμμετρίας. Η απαίτηση της Γερμανίας να υπαχθεί η χώρα σε καθεστώς άμεσης εποπτείας είναι δίκαιη, καθώς η χώρα παραμένει σε καθεστώς αναξιοπιστίας. Η δημιουργία του «ειδικού λογαριασμού», όπου εκεί θα μπαίνουν όλα τα έσοδα του κράτους και από τις αποκρατικοποιήσεις και κ.λπ., με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους, με βρίσκει σύμφωνη... Μία μικρή λεπτομέρεια για μερικούς από εμάς... είναι το γεγονός ότι παραπέμπει ευθέως σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αντίστοιχου εκείνου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή πόλεμο του 1897.
Η συνύπαρξη, όμως, των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα άνισα μεγέθη, στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αποδοχή κοινών αξιών, αδιαπραγμάτευτων, μία εκ των οποίων είναι η αυτοδιάθεση των εθνών. Η βίαιη απαίτηση των δανειστών για ολοσχερή έλεγχο επί των οικονομικών του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους προφανώς παραβιάζει το ηθικό συμβόλαιο των Ευρωπαίων εταίρων. Ωστόσο, φέρνει στην επιφάνεια μια ωμή αλήθεια: ο ισχυρός επιβάλλει τη βούλησή του, τη γνώμη του, ως μόνη ισχύουσα αλήθεια, με αξίωση καθολικής και αναντίρρητης αποδοχής από τον αδύναμο και κυρίως τον αναξιόπιστο επαίτη που κατάντησαν τη χώρα.
Η απείθαρχη, σπάταλη, απρόβλεπτη Ελλάδα δεν προσβάλλει μόνο την άτεγκτη προτεσταντική ηθική. Συμβαίνει κι αυτό. Το κύριο όμως είναι ότι προσφέρεται στη Γερμανία σαν πεδίο ασκήσεως ισχύος και σαν πεδίο γεωπολιτικών δοκιμών. Πολύ περισσότερο που όλη η Μεσόγειος δονείται, οικονομικά και πολιτικά, από το Γιβραλτάρ έως τη Μέση Ανατολή και το Ιράν, και σε αυτή τη σκακιέρα, πάνω στους ενεργειακούς και στρατηγικούς δρόμους δεσπόζει η Ελλάδα, πιστή, ιστορική σύμμαχος της Δύσεως, εταίρος της Ε.Ε. Αδύναμη εν τούτοις τώρα, γονατισμένη. Θήραμα για εχθρούς και πεδίο ευκαιριών για «δίκαιους» εταίρους. Αλλά και η πιο αποτελεσματική «επιτήρηση» δεν πρόκειται να στεφθεί με επιτυχία, αν, αντί να θεραπεύει, θα επιδεινώνει το κακό: την επιταχυνόμενη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας. Ούτε ο «κηδεμών» ούτε ο «ηγεμών» μπορούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της εάν βάζουν ως άμεση προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και όχι τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού.
Στο μεταξύ, απογοητευτική για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο είναι η φθινοπωρινή πρόβλεψη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε στο 1,4% τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των 34 χωρών-μελών του, από το 2,2%, που ήταν η εαρινή του πρόβλεψη.
Οσο για την Ελλάδα, η απογοήτευση δεν έχει να κάνει τόσο με τις προβλέψεις του Οργανισμού για την επόμενη χρονιά αλλά τη μεθεπόμενη. Οι προβλέψεις της τρόικας –και της ελληνικής κυβέρνησης εξάλλου– προϋποθέτουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακό ρυθμό το 2014. Ο ΟΟΣΑ, ωστόσο, προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,3% τη χρονιά αυτή, έπειτα από συρρίκνωσή του κατά 4,5% το 2013 και κατά 6,3% φέτος. Εξίσου (αν όχι περισσότερο) απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ελληνική αγορά εργασίας, καθώς προβλέπει αύξηση της ανεργίας από το 23,6% φέτος στο 26,7% το 2013 και στο 27,2% το 2014. «Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2014, οπότε αναμένεται βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο παγκόσμιο εμπόριο, επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός.
«Το πιο ευάλωτο σημείο της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αφορά τις κοινωνικές δαπάνες. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθεί από περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός σημειώνει, επίσης, ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι των πιστώσεων και να στηριχθεί η ανάπτυξη.