Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Net Neutrality. Πολύ πιο σοβαρό θέμα από όσο νομίζουμε


Από τον G/G
Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πως η δομή του internet διέπεται από ισότητα και ελευθερία, το θεωρούμε ως κάτι φυσικό, δεδομένο. Δεν είναι όμως.
Σκεφτείτε να είστε πελάτης σε έναν πάροχο, πχ την Cosmote και να σας απαγορεύει την πρόσβαση στο viber, γιατί έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με το What's up και δεν θέλει να χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή μηνυμάτων. Ή να είστε πελάτης της Vodafone και για όση ώρα σερφάρετε στο facebook να χρεώνεστε με τα διπλάσια MB σε σχέση με όση ώρα αφιερώνετε στο twitter, επειδή πληρώνεται από το twitter να χορηγεί προνομιακή πρόσβαση στους χρήστες που το χρησιμοποιούν έναντι των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στις ΗΠΑ είναι - όσοι ασχολούμαστε με την τεχνολογία το γνωρίζουμε - το κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια στη Silicon Valley. Η κυβέρνηση Obama θεώρησε για πρώτη φορά την παροχή internet ως δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό ή το ηλεκτρικό και θέσπισε κανόνες ώστε να μην μπορούν οι πάροχοι internet να παραβιάζουν την διαδικτυακή ουδετερότητα ( net neutrality ) εις βάρος κανενός. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι διαδικτυακοί τεχνολογικοί κολοσσοί υποστηρίζουν φανατικά τη net neutrality αν και θεωρητικά τους ευνοεί - έναντι των αδύναμων του διαδικτύου - η κατάργησή της.
Και φυσικά βρέθηκε ο Trump και η κυβέρνησή του και την κατήργησε χθες. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζουμε. Διακυβεύεται η ισότητα και η ελεύθερη ανεμπόδιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αφού οι μεγάλοι πάροχοι θα μπορούν να αυθαιρετούν κατά οιουδήποτε κατά το οικονομικό τους συμφέρον και να δημιουργήσουν ένα ιντερνετικό χάος στον καταναλωτή. Για σκεφτείτε αν πχ η Verizon - ο μεγαλύτερος πάροχος στις ΗΠΑ - αναπτύξει τη δική της εφαρμογή για βιντεοκλήση να απαγορεύσει στους πελάτες της την πρόσβαση στο skype η το facetime.
ΥΓ1: ο Τραμπ έχει κατά κυριολεξία διαλύσει μέσα σε ένα χρόνο τα πάντα. Από το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό, μέχρι και τις σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ από θαύμα δεν έχει γίνει επεισόδιο με τη Β. Κορέα. Τώρα του ήρθε να βάλει χέρι μέχρι και στο internet. Η δε διακυβέρνηση Οbama φαίνεται να είναι - σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο - πολύ πιο ιστορική από ότι δείχνει. Σε 50 χρόνια όταν μπει στην πραγματική ιστορική της διάσταση, εκτιμώ πως ο Obama θα θεωρείται ένας από τους 3 κορυφαίους Προέδρους των ΗΠΑ όλων των εποχών.
ΥΓ2: στην Ελλάδα ο μόνος πολιτικός που έχει μιλήσει για το σοβαρό θέμα της net neutrality είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα τόλμησε (!) να το θίξει και στο συνέδριο της ΔΗΣΥ το καλοκαίρι, τότε που προετοιμαζόταν το θέμα του νέου φορέα. Εικάζω πως είναι και ο μόνος άλλωστε έλληνας πολιτικός που γνωρίζει το θέμα. Το Κίνημα είχε εκδώσει και ανακοίνωση πριν από περίπου ένα μήνα σχετική με τη Net Neutrality.