Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Άρθρο του Reuters ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ
REUTERS, A.P.
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Παρά τις νομοθετικές και δικαστικές νίκες που σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο φορολογικό και στο μεταναστευτικό, τα εσωτερικά προβλήματά του παραμένουν και σε πολλούς τομείς επιτείνονται.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, εις βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που εξετάζει την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις περυσινές αμερικανικές εκλογές.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο «ήπια» είναι η κατηγορία εις βάρος του (απλή ψευδορκία) με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Φλιν να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές. Αναλυτές θεωρούν ότι αυτό σημαίνει πως ο Φλιν έχει πολλά να πει στην επιτροπή Μιούλερ, με δεδομένο ότι ο τελευταίος θα μπορούσε να απαγγείλει αρκετές ακόμη κατηγορίες εναντίον του, όπως π.χ. ότι απέκρυψε τη συνεργασία με ξένη κυβέρνηση –της Τουρκίας– για την οποία έλαβε αδρή αμοιβή εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Οπως αποκάλυψε ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Τζον Ντάουντ, η ψευδορκία ήταν σε γνώση του προέδρου από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είχε δώσει στους πράκτορες του FBI την ίδια ανακριβή κατάθεση που παρείχε στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με το τηλεφώνημά του στον Ρώσο πρέσβη. Ο Φλιν είχε διαβεβαιώσει τότε τον Πενς ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα των κυρώσεων με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, προεξοφλούσε, σε συζητήσεις με συνεργάτη του, χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προτού καν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία. Συνεπώς, ο Τραμπ θα μπορούσε να θεωρηθεί συνυπεύθυνος για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, αφού είχε επίγνωση των ψεμάτων του Φλιν.
Ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ στη συγκεκριμένη υπόθεση σφίγγει διαρκώς, καθώς όλο και συχνότερα εμπλέκονται στην έρευνα του Μιούλερ ονόματα συγγενών του, όπως του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ και του γιου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Αν όντως ασκηθεί δίωξη κατά του Κούσνερ, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, μια ομάδα έγκριτων ψυχιάτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας καθηγήτριας του Γέιλ, εγείρει εκ νέου με επιστολή της προς το Κογκρέσο ζήτημα ακαταλληλότητας του Τραμπ για τον θώκο του. «Ανησυχώ για την επικινδυνότητά του», δήλωσε η δρ Μπάντι Λι στην εφημερίδα USA Today. «Δεν χρειάζεται πλέον ψυχίατρος για να αναγνωρίσει κανείς τα ανησυχητικά σημάδια μιας συμπεριφοράς παρορμητικής, ριψοκίνδυνης και ναρκισσιστικής, ανεξαρτήτως διάγνωσης, που στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ απειλεί τον πλανήτη. Βρισκόμαστε σε σαφή και άμεσο κίνδυνο, ειδικά όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα και τον έλεγχο του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου από τον πρόεδρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή των ειδικών που εστάλη σε μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.
Δύο επιτυχίες
Την περασμένη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση. Η ετυμηγορία ελήφθη μετά την προσφυγή της κυβέρνησης Τραμπ για άρση δύο δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφαρμογής, τις οποίες είχαν επιβάλει αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικαίωση της αμφιλεγόμενης πολιτικής Τραμπ μέχρι σήμερα, μαζί με την επιτυχία που σημείωσαν οι Ρεπουμπλικανοί για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρρυθμίες ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, καθώς το νομοσχέδιο της Βουλής παρουσιάζει αποκλίσεις από αυτό της Γερουσίας, όπως π.χ. το μέγεθος περικοπής της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Αυτό που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των δύο Σωμάτων να εναρμονίσουν τα νομοσχέδια είναι πως το ύψος των περικοπών δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολ. Ολες, όμως, οι υπό συζήτηση αλλαγές κινδυνεύουν να εκτοξεύσουν τον λογαριασμό, με αποτέλεσμα οι νομοθέτες να αναζητούν «ισοδύναμα μέτρα» για να μηδενίσουν το έλλειμμα, με την ελαφριά αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων από 20% σε 22% π.χ. (από 35% που είναι σήμερα).
Παραίτηση του Αλ Φράνκεν
Προβλήματα, ταλανίζουν και τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη προανήγγειλε την παραίτησή του «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ο γερουσιαστής Αλ Φράνκεν, το πιο «δημοφιλές» θύμα της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση. «Εγώ, από όλους τους ανθρώπους περισσότερο, αναγνωρίζω την τραγική ειρωνεία να εγκαταλείπω το πόστο μου, ενώ ο άνθρωπος που καυχιόταν σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία για τις επιδόσεις του στον τομέα της σεξουαλικής παρενόχλησης βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο. Την ίδια στιγμή, ο άνδρας που κυνηγούσε νέες κοπέλες πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για τη Γερουσία με την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του», ανέφερε ο Αμερικανός ηθοποιός, μέλος του Κογκρέσου. Σχεδόν όλες οι γυναίκες γερουσιαστές των Δημοκρατικών και οι περισσότεροι άνδρες τού ζήτησαν να παραιτηθεί αφότου εμφανίστηκε και η έκτη γυναίκα θύμα του. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Γερουσιαστής στην Αλαμπάμα, Ρόι Μουρ, στον οποίο αναφέρθηκε εμμέσως ο Φράνκεν στη δήλωσή του, είναι πιθανό να εκλεγεί την Τρίτη, παρά τη μαρτυρία γυναίκας ότι σε ηλικία 14 ετών της επιτέθηκε σεξουαλικά.