Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Εύστοχος Αντ.Πανούτσος ότι η προπαγάνδα της Αυριανής 30 χρόνια αργότερα παραμένει ίδια


Η προπαγάνδα της Αυριανής 30 χρόνια αργότερα παραμένει ίδια
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Έχουν περάσει 30 χρόνια αλλά κάποιοι θα θυμούνται την Κατερίνα από την Θεσσαλονίκη. Ήταν μια επινόηση της Αυριανής. αντιπερισπασμός στις αποκαλύψεις για την σχέση του Ανδρέα με την Μιμή.
Η Κατερίνα, αγνώστου επωνύμου, υποτίθεται ότι ήταν γκόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την οποία επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη. Η σχέση Μητσοτάκη, Κατερίνας κράτησε μέχρι την επιστροφή του Ανδρέα από το Χέρφιλντ. Μετά το νόημα του Ανδρέα στην Δήμητρα να κατέβει δίπλα του από το αεροπλάνο, το σενάριο δεν υπήρχε λόγος να διατηρηθεί. Η σχέση του Μητσοτάκη με την Κατερίνα τελείωσε και η σχέση Ανδρέα, Μιμής έγινε επίσημη. Διανθισμένη με ελληνοπρεπή στοιχεία, όπως την ικανότητα της Ελληνίδας να ικανοποιεί τον Έλληνα γραμμένη σε πρωτοσέλιδο editorial, που μεταξύ άλλων έγραφε «τουλάχιστον η Μιμή θα του τηγανίζει ένα αυγουλάκι. Όχι όπως η Αμερικάνα…».
Το ΠΑΣΟΚ της Αυριανής όμως είχε δημιουργήσει σχολή. Και το μάθε τέχνη και άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε, ίσχυσε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να αγοράσει την τέχνη με θέσεις συμβούλων και μετακλητών. Η διαφορά ήταν ότι η τέχνη είχε μείνει τόσο πρωτόγονη και χονδροειδής που έπαψε να είναι αποτελεσματική .
Αν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν οι ερωτικές περιπέτειες του Ανδρέα, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόρφωση του Αλέξη Τσίπρα. Από την Naomi Klein και την Naomi Campbell, μέχρι την αλλαγή πορείας που γίνεται με στροφή 360 μοιρών, από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι τα λάθη του Τσίπρα δεν οφείλονταν σε σαρδάμ αλλά σε ελλιπή μόρφωση. Η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπερισπασμό έπρεπε να δημιουργήσει μια Κατερίνα του λόγου. Μόνο που δεν ήταν εύκολο. Όπως με τον Κωνσταντίνο ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποια απιστία για να πάρει την προσοχή από την ερωτική ζωή του Ανδρέα, με τον Κυριάκο ήταν δύσκολο να βρεθούν λάθη στο λόγο ανάλογα με τα λάθη του Τσίπρα. Μια πρώτη φιλότιμη προσπάθεια έγινε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλλου.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην ομιλία του στην Βουλή στο πρόβλημα να δοθεί άνευ άδειας δικαίωμα απόφασης αλλαγής φύλλου σε μικρές ηλικίες, αναφέροντας το παράδειγμα ενός ψυχίατρου. Ένα νέο παιδί είχε επισκεφθεί τον ψυχίατρο και του είχε πει «να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και ένας εξωγήινος του είπε να το κάνει». Το παράδειγμα ήταν σαφές, ο λόγος αναφοράς του σαφέστερος και το μόνο που μπορούσε η προπαγάνδα να αρπαχτεί ήταν η λέξη εξωγήινος. Με τον Τσίπρα να ξεκινάει διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του Μητσοτάκη και ζητώντας του να ζητήσει συγγνώμη από την διεμφυλική κοινότητα.
Η επόμενη προσπάθεια έγινε μετά το προσυνέδριο της ΝΔ και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταστροφή στην Μάνδρα. Σε tweet που ανέβασε ο Μητσοτάκης έγραφε ότι η τροχαία έπρεπε να είχε διακόψει την κυκλοφορία στον δρόμο που στο παρελθόν ήταν ρέμα. Αυτόματα έγινε προσπάθεια να περάσει ότι ο Μητσοτάκης είπε να βάλουν τροχονόμο να σταματήσει το ρέμα ή ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Κάτι που προφανώς δεν ίσχυε αφού είναι κοινή πρακτική της αγγλικής αστυνομίας να απαγορεύει την κυκλοφορία σε δρόμους του Isle of Man σε ακραία καιρικά φαινόμενα ή της γερμανικής στο Sylt σε αντίστοιχες περιστάσεις.
Στο ερώτημα αν ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός, η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Πρώτον το αντικείμενο της προπαγάνδας σε εποχές πόλωσης δεν είναι να πείσει ουδέτερους αλλά να δώσει επιχειρήματα σε αυτούς που ήδη έχουν πειστεί. Δεύτερον το «προσεκτικός» όταν υπαγορεύεται από τον αντίπαλο είναι συνώνυμο του «φοβισμένος». Υπό τις παρούσες συνθήκες το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι έναν φοβισμένο αρχηγό που θα σκέφτεται ότι κάθε λέξη του μπορεί να παρεξηγηθεί. Όσο για την προπαγάνδα, η εικόνα του «αμόρφωτου» Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο πειστική όσο του «άπιστου» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Καρικατούρες που σχεδιάστηκαν στον πανικό για να καλύψουν αρχηγούς που είχαν πραγματικά το πρόβλημα.