Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το ελληνικό όνειρο


Από το Μυστήριο
Από παιδί μικρό (δηλαδή από αρκετά παλιά...) έχω βαρεθεί να βλέπω ταινίες του Χόλιγουντ που εξυμνούν - προπαγανδίζουν το αποκαλούμενο "αμερικανικό όνειρο".
Ιστορίες ανθρώπων ταπεινών, φτωχών, αδικημένων, άτυχων, μειονοτικών, αναξιοπαθούντων, κατατρεγμένων, αλλά ΤΟΣΟ ταλαντούχων, που χάρη στις ευκαιρίες που παρέχει αφειδώς το σύστημα των ΗΠΑ δούλεψαν σκληρά και έγιναν ΤΟΣΟ επιτυχημένοι. Μερικοί δε εξ αυτών έγιναν και Πρόεδροι των ΗΠΑ.
Εννοείται, ότι ουδέποτε γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή κάποιον ΤΟΣΟ ταλαντούχο που παρά το γεγονός ότι εργάστηκε ΤΟΣΟ σκληρά, δεν κατάφερε να επιτύχει, παρά μια τρύπα στο νερό, αφού στην περίπτωση του το αμερικανικό σύστημα των ευκαιριών ουχί μόνο δεν δούλεψε, αλλά αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα.
Κοινώς μας έχουν πρήξει με το "αμερικανικό όνειρο", οι δε ταινίες του είδους είναι στην καλύτερη γλυκανάλατες.
Επειδή όμως πρόκειται για αμερικανάκια που νομίζουν ότι η παγκόσμια ιστορία ξεκινά το 1776 με την αμερικάνικη επανάσταση, δεν βλέπουν τι γίνεται πέραν από τη μύτη τους.
Δεν βλέπουν τα γατάκια ότι το "αμερικανικό όνειρο" δεν πιάνει μία μπρος στο ελληνικό όνειρο. Τι όνειρο δηλαδή, ονείρωξη είναι. Δεν βλέπουν οι γιάνκηδες ότι και στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ή υπουργός, άντε έστω βουλευτής, ο οποιοσδήποτε, τυχάρπαστος, άχρηστος, χαβαλές. Και μάλιστα, γατάκια, χωρίς να έχει κανένα απολύτως προσόν, χωρίς να είναι επιτυχημένος σε τίποτε, ούτε να έχει ποτέ εργαστεί στη ζωή του, πόσω μάλλον σκληρά.
Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με τις αστειότητες των ταινιών του Χόλιγουντ. Εδώ μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ή υπουργός, άντε έστω βουλευτής ακόμη και ο μεγαλύτερος παραλίας της χώρας, αν τον ευνοήσουν η τύχη και οι συγκυρίες. Αρκεί δηλαδή οι θεοί του Ολύμπου δηλαδή να είναι ευνοϊκοί μαζί του.
Το δε ελληνικό όνειρο αποτελεί διαχρονική αξία. Ισχύει από τη γένεση του ελληνικού κράτους. Και η κουτσή Μαρία έχει γίνει πρωθυπουργός ή υπουργός, άντε έστω βουλευτής. Βέβαια σήμερα είναι στο απόγειό του, αφού οι τωρινοί φαίνεται να το τερματίζουν, καθώς οι παραλίες και οι χαβαλέδες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.
Αν λοιπόν οι λιμοκοντόροι του Χόλιγουντ αποφασίσουν κάποια στιγμή να βγάλουν χρήματα με τη σέσουλα, θα γυρίσουν μία ταινία για την ελληνική πολιτική σκηνή. Θα είναι κάτι μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, με στοιχεία θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ