Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Άρθρο για τη Μπαρτσελόνα και το πεπρωμένο της


Η Μπαρτσελόνα και το πεπρωμένο της
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Υπάρχει πιθανότητα να δούμε φέτος τα τελευταία «κλάσικος» μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο;
Τι θα γίνει αν η Καταλωνία επιλέξει στο –εκτός νόμου κατά τα δικαστήρια– δημοψήφισμα να αποσχιστεί από την Ισπανία; Θα την ακολουθήσει και η Μπαρτσελόνα εκτός Λα Λίγκα;
«Ομάδα αναζητεί λίγκα» έγραφε υπό μορφή μικρής αγγελίας η εφημερίδα «Ελ Παΐς» της Μαδρίτης πριν από μερικές ημέρες, σε μια δύσκολη στιγμή για τη συνοχή της ιβηρικής χώρας, με το δημοψήφισμα που έχουν προκηρύξει οι καταλανικές αρχές για την Κυριακή με το ερώτημα της απόσχισης από την Ισπανία.
Οι Καταλανοί είχαν μακρά ιστορία ανεξαρτησίας αλλά και υπερπόντιων κτήσεων, ενώ στον 14ο αιώνα ήταν τόσο σκληροί δεσπότες της Αθήνας και τμημάτων της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, ώστε ώς πρόσφατα ο όρος «κατελάνος» σε χωριά της Αττικής και της Καρυστίας σήμαινε σκληρός και απάνθρωπος.
Η υπαγωγή τους σε καστιγιάνικη κυριαρχία είναι κάτι ποτέ δεν χώνεψαν, προβάλλοντας τη διαφορετικότητά τους από τα υπόλοιπα ισπανικά φύλα. Η βούληση των Καταλανών για χειραφέτηση από τη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά τον ισπανικό εμφύλιο (1936-39) που οδήγησε σε αγριότητες στην περιοχή, με την Μπαρτσελόνα να αναδεικνύεται σε σύμβολο τοπικής αντίστασης στο φασιστικό καθεστώς του στρατηγού Φράνκο.
Ο δικτάτορας είχε κατανοήσει ότι δύο είναι τα προπύργια του καταλανισμού, η καταλανική γλώσσα και η «Μπάρτσα». Αν και οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Φράνκο προέβη σε καταφανή εύνοια της Ρεάλ, αποτρέποντας τη μετακίνηση του Αργεντινού αστέρα Αλφρέδο ντι Στέφανο στην Μπαρτσελόνα και στέλνοντάς τον στη Ρεάλ, που για χρόνια θα διαφήμιζε την Ισπανία εν μέσω άτυπου διεθνούς εμπάργκο της χώρας λόγω του φασιστικού της καθεστώτος.
Και ήταν πάντα τέτοιος ο τοπικιστικός χαρακτήρας της «Μπάρτσα», ώστε προκαλούσε τον ετεροπροσδιορισμό της άλλης μεγάλης ομάδας της Βαρκελώνης, της Εσπανιόλ, ως της ομάδας των Ισπανών της πόλης που είχε και την εύνοια του στέμματος στη Μαδρίτη. Ομως κι αυτή το 1995 άλλαξε το όνομά της από τα ισπανικά (καστιγιάνικα) στα καταλανικά.
Τι θα γίνει λοιπόν αν κηρυχθεί η απόσχιση; Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, τονίζει ότι η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Ισπανίας αν τα καταλανικά εδάφη κηρυχθούν ανεξάρτητα. «Βάσει νόμου, το μόνο ξένο κράτος του οποίου οι ομάδες μπορούν να παίζουν στην Ισπανία είναι η Ανδόρα» τονίζει.
Αρα, πού θα παίζει η Μπάρτσα; Μόνο με την Εσπανιόλ, τη Χιρόνα και τις γειτονικές ομάδες; Το καταλανικό πρωτάθλημα έχει τη δική του ιστορία. Πρόκειται δε για το πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε (από το 1900) επί ισπανικού εδάφους και άντεξε ώς το 1940 όταν ο Φράνκο το κατήργησε, ενώ ήδη από το 1929 είχε ιδρυθεί η ισπανική λίγκα.
Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Μπάρτσα, Κάρλες Βιλαρουμπί, πού θα παίζουν οι «μπλαουγκράνα» αν αποσχιστεί η Καταλωνία, απάντησε: «Ρωτήστε την Εσπανιόλ πού θα παίζει» λες και όλα θα εξαρτηθούν από τους «πέρικος». Ο δε πρόεδρος της λεγόμενης καταλανικής ολυμπιακής επιτροπής Τζέραρντ Εστέβα θεωρεί ότι η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει την... αυτοδιάθεσή της και θα μπορεί να παίξει όπου θέλει!