Πώς «τρέχει» η οικονομία της Β. Κορέας;
ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Το αναπόφευκτο ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ επισκιάζει το εύλογο ερώτημα για την οικονομική στήριξη ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος αλλά και για την οικονομία της Βόρειας Κορέας, μιας από τις πλέον απομονωμένες στον κόσμο.
Σε αντίθεση με την επικρατούσα εντύπωση, η οικονομία της Βόρειας Κορέας δεν είναι σε οικτρή κατάσταση, αντιθέτως κάνει ανοίγματα και ανακάμπτει από την κρίση της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα, άλλωστε, με τους New York Times, αν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει την ολοκληρωτική οικονομική απομόνωση της Πιονγιάνγκ, ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός και για την αμερικανική οικονομία.
Η Πιονγιάνγκ στηρίζεται οικονομικά από το Πεκίνο που, σύμφωνα με το CNN, αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των εξαγωγών της και τα 4/5 των εμπορικών της συναλλαγών. Παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος του γαιάνθρακα της Βόρειας Κορέας καταλήγει στα χαλυβουργεία της Κίνας, η οποία επίσης εισάγει ψευδάργυρο και σιδηρομετάλλευμα αλλά και είδη ένδυσης, τρόφιμα και θαλασσινά από τις βορειοκορεατικές βιομηχανίες. Η ένταση με την Ουάσιγκτον δυσχεραίνει τη συνεργασία από τον Ιούνιο, οπότε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέκλεισε από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κινεζική τράπεζα που διατηρούσε οικονομικούς δεσμούς με την Πιονγιάνγκ.
Πάγια τακτική της Πιονγιάνγκ είναι να κατάσχει μέρος των μισθών των Βορειοκορεατών που στέλνει να εργασθούν εν είδει καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα, στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, Βορειοκορεάτες απασχολούνται σε κλάδους όπως τα ορυχεία, η κλωστοϋφαντουργία αλλά και οι κατασκευαστικές. Ιδιαιτέρως στην κινεζική παραμεθόρια πόλη Νταντόνγκ, που αποτελεί εμπορικό κόμβο με τη Βόρεια Κορέα, τα επίσημα στοιχεία φέρουν το 20% των 50.000 εργαζόμενων στις βιομηχανίες ρούχων να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως απασχολούνται σε βάρδιες 12 ή 14 ωρών έναντι μισθού 260 δολαρίων, ποσό αντίστοιχο των 218 ευρώ.
Εξάλλου, πρόσφατη έκδοση του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, φέρει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιχειρεί προσφάτως τον μετασχηματισμό της οικονομίας, επιτρέποντας τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από το 2013 και μετά, η Πιονγιάνγκ επέτρεψε τη λειτουργία σχεδόν 400 αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με πολλές άλλες αγορές που λειτουργούν ατύπως και θεωρούνται παράνομες, οι νέες αγορές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 70% με 90% του εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας. Το βιοτικό επίπεδο των Βορειοκορεατών έχει βελτιωθεί, όπως καταδεικνύει και η αύξηση κατά 22% που σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές της Κίνας στη Βόρεια Κορέα. Προηγήθηκε αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά είδη και μηχανολογικό εξοπλισμό, ψυγεία, κλιματιστικά και τηλεοράσεις. Η κινεζική Midea, που απασχόλησε έντονα τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας πέρυσι, όταν εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka, εξήγαγε προ μηνών σειρά ειδών της στην Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, η κινεζική ζυθοποιία Tsingtao εξήγαγε μπίρες συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων. Το πρόσφατο άνοιγμα της αγοράς έχει, άλλωστε, οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης: η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας υπολογίζει πως το περασμένο έτος το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 17 ετών.
Σε ό,τι αφορά τις απειλές που εξαπολύει ο Αμερικανός πρόεδρος, πως θα διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή με όσες χώρες συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, οι New York Times προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν εξίσου καταστρεπτικό και για την αμερικανική οικονομία. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η Κίνα δεν είναι μόνον ο σημαντικότερος εταίρος της Πιονγιάνγκ αλλά και της Ουάσιγκτον, με την αξία του εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών να φτάνει στα 650 δισ. δολάρια, ετησίως, και να καλύπτει σειρά κλάδων, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα οπωροκηπευτικά έως και το iPhone, το διάσημο κινητό της Apple.
(Στην φωτογραφία : Ανθρακας σε ειδική οικονομική ζώνη της Βόρειας Κορέας έτοιμος να ταξιδέψει στην Κίνα)