Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Άρθρο ότι η Καταλωνία διχάζει τη Μαδρίτη


Η Καταλωνία διχάζει τη Μαδρίτη
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν υπάρχει στην Καταλωνία πλειοψηφία υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Είναι όμως απολύτως σίγουρο ότι οι περισσότεροι Καταλανοί επιθυμούν να κριθεί το θέμα στις κάλπες του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, κάλπες που η Μαδρίτη επιμένει ότι δεν θα στηθούν γιατί το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό.
Την εβδομάδα που έρχεται, η αντιπαράθεση προβλέπεται να λάβει καταιγιστική μορφή, καθώς η καταλανική Βουλή θα προσπαθήσει να ψηφίσει τον νόμο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να τον ακυρώσει και ο λαός της Καταλωνίας θα πει τη γνώμη του κατεβαίνοντας στους δρόμους.
Ανάμεσα στη μονολιθική στάση του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που αντιμετωπίζει το «καταλανικό ζήτημα» μόνο μέσω των δικαστηρίων, κωφεύοντας στις πολιτικές διαστάσεις του, και στην αποφασιστικότητα της καταλανικής κυβέρνησης, που έχει έτοιμη στα συρτάρια τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, υπάρχουν φωνές που ζητούν να κινηθούν, επιτέλους, οι μυλόπετρες του πολιτικού διαλόγου. Αύριο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσες αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του γύρω από το θέμα αυτό, δυσαρεστώντας το Λαϊκό Κόμμα, που δεν επιθυμεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη πρόσδεση των Σοσιαλιστών στο άρμα του ξεπερασμένου από τους πολιτικούς συσχετισμούς συντάγματος του 1978.
Μερίδα των Σοσιαλιστών έχει πλέον προσχωρήσει στη θέση ότι, προκειμένου να εξουδετερωθεί η αυτονομιστική βόμβα, οφείλει η Μαδρίτη να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι πολυεθνικό κράτος. Σε πιο προωθημένη κατεύθυνση κινείται το Podemos, που υποστηρίζει το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν με δημοψήφισμα αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής της Καταλωνίας στην Ισπανία υπό αμοιβαία αποδεκτούς όρους που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στη σύσταση συνομοσπονδίας.
Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, η συζήτηση αφορά μόνο τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Μαδρίτη για να καταστείλει το αυτονομιστικό κίνημα χωρίς να πέσει σε υπερβολές που θα έριχναν λάδι στη φωτιά. Ηδη όμως οι περίπου 30 καταλανικοί νόμοι που έχουν ακυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο, η απειλή του υπουργού Προϋπολογισμού Μοντόρο ότι θα στραγγαλίσει οικονομικά τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας στην Καταλωνία και οι συζητήσεις για ενεργοποίηση του άρθρου 155, που αναστέλλει την καταλανική αυτονομία, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα.
Την επομένη των επιθέσεων της 17ης Αυγούστου, ο βασιλιάς Φίλιππος τίμησε μαζί με την καταλανική ηγεσία τη μνήμη των θυμάτων. Η εικόνα ενότητας ήταν πρόσκαιρη. Το περασμένο Σάββατο, στη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, ο Ισπανός μονάρχης εισέπραξε αποδοκιμασίες και υποχρεώθηκε να πορευθεί ανάμεσα σε καταλανικές σημαίες.

(Στην φωτογραφία : Επικεφαλής της πορείας κατά της τρομοκρατίας, το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη ο βασιλιάς Φίλιππος (δεξιά) και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποχρεώθηκαν να πορευθούν ανάμεσα σε καταλανικές σημαίες)