Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

"Γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;"


Από το Μυστήριο
Στην αρχή της διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση και κυρίως μετά τις πρώτες αποτυχίες ή αστοχίες των στελεχών της το κύριο επιχείρημα των υπερασπιστών της ήταν:
"Γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;"
Εύλογο τότε το επιχείρημα και κυρίως δύσκολα αντιμετωπίσιμο, καθώς είχε πολύ μεγάλη δόση αλήθειας. Το επιχείρημα ήταν τόσο καταλυτικό που η συζήτηση τελείωνε σχεδόν μονομιάς, καθώς με την χρήση του αποστομώνονταν τότε όλοι οι αντίπαλοι.
Τον πρώτο καιρό όλα - σχεδόν - τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονταν άφθαρτα και αδιάφθορα. Η ανικανότητά και ο ερασιτεχνισμός τους συγχωρούνταν λόγω της απειρίας τους, και κυρίως διότι οι αναμνήσεις από τα έργα και ημέρες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δη των στελεχών της ήταν ακόμη πολύ έντονα ενοχλητικές. Η επαναστατική ευφορία εκείνης της περιόδου αθώωνε κάθε αστοχία, κάθε σφάλμα, κάθε αποτυχία. Τα "παιδιά αγωνίζονται να τα καταφέρουν" έλεγαν τότε τα παπαγαλάκια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και έπειθαν με ευκολία.  
2 1/2 χρόνια μετά και ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο Μνημόνια, φέσι 100 δις και αναρίθμητες κυβιστήσεις, το εν λόγω επιχείρημα δεν χρησιμοποιείται πια.
Δεν χρησιμοποιείται, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο ιδεολογικός αντίπαλος και κυρίως ο απλός πολίτης να απαντήσει ότι: "Ναι, οι άλλοι ήταν τελικά καλύτεροι, διότι πιο άχρηστοι από τους τωρινούς αποκλείεται να είναι".
Και θα απαντήσει έτσι αναλογιζόμενος πόσα πλήρωνε τότε για φόρους (άμεσους και έμμεσους) και ασφαλιστικές εισφορές, που βρισκόταν τότε η οικονομία και που σήμερα, και κυρίως πόσο ανεπαρκείς και ανίκανοι απεδείχθησαν οι νυν κυβερνώντες. Χωρίς μάλιστα να τον έχουν πείσει αυτοί που έρχονται στην εξουσία, ότι είναι ικανοί να διορθώσουν τα πράγματα, πόσω μάλλον όταν τα βαρίδια παραμένουν σταθερά στην θέση τους.
Κάπως έτσι εγκαταλείφθηκε και αυτό το επιχείρημα. Υπάρχουν άλλα επιχειρήματα διαθέσιμα; Είμαι βέβαιος ότι θα μας καταπλήξουν και πάλι.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ