Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προέδρου της ΝΔ


Από τον Ηλία Δημητρέλλο
(Πηγή : http://www.eboulevard.gr/)
Μετά από μια εκλογική διαδικασία που διήρκεσε εν τέλει 3 ½ μήνες, η ΝΔ απέκτησε νέο πρόεδρο. Μένει να αποκτήσει επιτέλους και νέο περιεχόμενο, ελκυστικό στην κοινωνία των πολιτών και χρήσιμο στην πατρίδα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε διότι έπεισε τους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι είναι σε θέση να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν προκηρυχθούν. Τα στοιχεία της «πρωθυπουργισιμότητας» και «κυβερνησιμότητας» της υποψηφιότητάς του, η οποία ήταν η πλέον συγκροτημένη με σαφή πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ήσαν εκείνα που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του, κινητοποιώντας στελέχη (που πάντα προσδοκούν την άμεση κατάληψη της εξουσίας) και ψηφοφόρους. Ο Κυριάκος έπεισε ότι μόνο εκείνος είναι σε θέση να ανανεώσει την παράταξη και να την ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει από το 2009 και έκτοτε.
Το εκλογικό στοίχημά του λοιπόν το πέτυχε. Το δύσκολο είναι να πετύχει το στοίχημα για την εκπλήρωση όσων εξήγγειλε, δικαιώνοντας όσους τον στήριξαν.
Να δικαιώσει δηλαδή τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφανώς ταξική επιλογή των κοινωνικών ομάδων που τίθενται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Να δικαιώσει τους νέους ανθρώπους, που έχουν απηυδήσει από την κομματική επετηρίδα ΝΔ, η οποία διαφεντεύει το κόμμα δεκαετίες τώρα. Τους 35ρηδες και 40ρηδες, σπλάχνα της παράταξης από τη θητεία τους στη ΔΑΠ, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την παλαιοκομματική νομενκλατούρα και τις πρακτικές της.
Το μεγάλο στοίχημα για να παραμείνει η ΝΔ μεγάλη παράταξη, χρήσιμη για τον τόπο, είναι η πλήρης και σαρωτική ανανέωση σε όλα. Ιδέες, πρόσωπα, πολιτικές. Με άνοιγμα στην κοινωνική και ιστορική της βάση, ώστε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος – ζύμωση για τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής της ταυτότητας. Η κεντροδεξιά παράταξη χρειάζεται να στηθεί από την αρχή. Να επανιδρυθεί.
Απαλλαγμένη από τα βαρίδια του χθες. Συνθέτοντας και ουχί αποκλείοντας. Ουσιαστικά, όχι για το θεαθήναι. Με θάρρος και παρρησία. Χωρίς ενοχές και φοβικά σύνδρομα για την ιδεολογία και την ιστορία της. Κυρίως, διαθέτοντας όραμα και δίδοντας ελπίδα στον Έλληνα ότι μπορεί να δημιουργήσει ξανά.
Να δικαιώσει εκείνους που πιστεύουν ακόμη στην κοινή λογική, αντιστεκόμενοι στον εθνολαϊκισμό που έχει επιβάλει την πολιτική ατζέντα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Είναι εκείνοι που έδωσαν τη μάχη υπέρ του «ΝΑΙ» στις πλατείες, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, τον Ιούλιο. Το 39% του ελληνικού λαού που στήριξε λοιπόν το αυτονόητο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα δώσει κυβερνητική προοπτική στη ΝΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους πείσει ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Μείζον στοίχημα όμως για τον νέο πρόεδρο θα αποτελέσει η διαχείριση ενός κόμματος, το οποίο μέχρι σήμερα ήλεγχε κατά κύριο λόγο το «καραμανλικό» σύστημα που στήριξε φανατικά την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Άλλωστε ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2009, την αποτυχημένη παρέμβασή του υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, είδε για πρώτη φορά να χάνει και εντός έδρας. Πλήρωσε προφανώς το φερόμενο φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις στήριξης και θαυμασμού προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού από συνεργάτες του Καραμανλή, οι οποίοι προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις και θυμό στον κόσμο της ΝΔ.
Το στοίχημα λοιπόν είναι η ενότητα της ΝΔ, η οποία επ’ ουδενί είναι αυτονόητη, καθώς η νίκη των συνασπισμένων δυνάμεων Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα – Σαμαρά – Γεωργιάδη ωθεί πλείστα όσα καραμανλικά στελέχη «εκών άκων» σε αποστρατεία. Αν μάλιστα ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος επί το αναλογικότερον, το δέλεαρ και ο πειρασμός για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών θα είναι μεγάλο.
Τέλος, το πιο σημαντικό στοίχημα τους επόμενους μήνες είναι η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ εν όψει της μνημονικής υποχρέωσης για ψήφιση των επιβληθέντων από τους δανειστές μέτρων για το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό και τους αγρότες και τα κόκκινα δάνεια, οι θέσεις που θα διατυπώσει, και κυρίως τι θα πράξει αν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν κατορθώσει να τα περάσει. Τα διλήμματα που θα τεθούν και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από τους δανειστές θα είναι αφόρητες, ο δε κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει σαφή θέση. Και να αναγκασθεί να επιλέξει αν θα στηρίξει η ΝΔ μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή θα αναλάβει την ευθύνη για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, τις τρίτες (τέταρτες αν υπολογισθεί και το δημοψήφισμα) σε διάστημα μικρότερο του 1 ½ έτους…