Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Άρθρο ότι η Γερμανία διχάζεται από την επανέκδοση του «Mein Kampf» του Χίτλερ


Η Γερμανία ξαναδιαβάζει το φάντασμά της
Μετανεωτερισμός που αποδέχεται τα άκρα; Η επιτομή της ανεκτικότητας; Ή, μήπως, μια προσπάθεια να απομυθοποιηθούν τα φαντάσματα μέσω της ελεύθερης «διακίνησής» τους;
Η απόφαση να βγει ξανά στη δημοσιότητα το πόνημα 800 σελίδων του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου», έχει διχάσει την Γερμανία.
Ιδιαιτέρως, η άποψη της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών ότι πρέπει να ενταχθεί στα σχολεία, έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν επακριβώς το μίσος που περικλείεται σε αυτό το «φονικό» και «βλάσφημο» για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βιβλίο, έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δίνη στο εσωτερικό της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 70 χρόνια, που το Mein Kampf θα ξαναβρεθεί σε προθήκες βιβλιοπωλείων και θα μπορεί να γίνει προσιτό από τον οποιονδήποτε θέλει να το αγοράσει. Αυτό συνέβη την Παρασκευή, επίσημη ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου. Μια ημέρα περισυλλογής για όλη την Γερμανία.
Το βιβλίο επανεκδόθηκε υπό τον αιγίδα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου-Βερολίνου (IfZ). Εκδοση που προετοίμαζε από το 2012 και ουσιαστικά πρόκειται για μια σχολιογραφημένη εκδοχή, όπως αναφέρει το Politico, καθώς περιλαμβάνει 3.500 σημειώσεις πάνω στο πρωτότυπο κείμενο. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου βγήκε σε 4.000 αντίτυπα, αριθμός πολύ μικρός για τα δεδομένα της γερμανικής αγοράς.
Από την πρώτη στιγμή, το IfZ προσπάθησε να κατευνάσει τους διαφωνούντες προτάσσοντας το γεγονός ότι τούτη η νέα έκδοση δεν είναι μια άνευ όρων αποδοχή των όσων παρανοϊκών αναφέρει ο Χίτλερ, αλλά περιέχει πλήθος τεκμηριωμένων σημειώσεων. Ο, δε, στόχος ήταν να βοηθήσει να φωτιστεί ακόμη περισσότερο η συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική περίοδος.
Το παράδοξο με το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι ποτέ δεν απαγορεύτηκε στη Γερμανία. Αυτό που δεν είχε επιτραπεί μέχρι τώρα ήταν να ανατυπωθεί. Από την άλλη, βέβαια, το ίντερνετ είναι γεμάτο από κόπιες του, ενώ πολλά βιβλία άλλαξαν χέρια τα προηγούμενα χρόνια μέσω online βιβλιοπωλείων και καταστημάτων με μεταχειρισμένα βιβλία.
Οταν οι Αμερικανοί μπήκαν στο Μόναχο, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο εκδοτικός οίκος Franz Eher που εξέδιδε το προπαγανδιστικό υλικό των ναζί έκλεισε και τα δικαιώματα του βιβλίου του Χίτλερ πέρασαν στην κυβέρνηση της Βαυαρίας, η οποία απαγόρευσε την ανατύπωσή του. Μόνο που έπειτα από 70 χρόνια αυτή η απαγόρευση πέρασε με τη σειρά της στην ιστορία.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το γερμανικό πρακτορείο dpa, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεγάλους εμπορικούς οίκους που διακινούν βιβλία για ειδική προώθησή του. Το Amazon τόνισε πως όσα χρήματα βγάλει από το συγκεκριμένο βιβλίο θα δοθούν να φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ το δίκτυο Thalia που διακινεί χιλιάδες βιβλία κάθε ημέρα, επισήμανε πως θα κάνει παραγγελίες μόνο αν το ζητήσει κάποιος πελάτης.
Το επίσης σημαντικό θέμα για τη γερμανική κοινωνία είναι αν το βιβλίο θα περάσει τις πύλες των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας, Γιοχάνα Βάνκα, μέλος του CDU και της γερμανικής ομοσπονδίας γερμανών καθηγητών, τάσσεται υπέρ της ένταξής του στη σχολική καθημερινότητα υπό την έννοια ότι θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό τι ακριβώς πραγματεύεται.
Ο πρόεδρος της καθηγητικής ομοσπονδίας, Γιόσεφ Κράους, μιλώντας στην Deutsche Welle, τόνισε πως μέσα στην αίθουσα, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση και ανάλυση, μπορούν να διευκρινιστούν στους μαθητές πολλά σκοτεινά σημεία, έτσι ώστε να πάψουν να είναι… σκοτεινά.
Επίσης, δεν φοβάται ότι τα ακραία στοιχεία, όπως το Pediga, θα ωφεληθούν από αυτή την κίνηση ούτε ότι θα φουντώσει το κίνημα των νεοναζιστών. Αντιθέτως, τονίζει ότι η απαγόρευση πολλές φορές δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα.
Πάντως, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, όπως της επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στο Μόναχο, Σαρλότ Κνόμπλοχ, που θεωρεί ότι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας με την επανέκδοση του βιβλίου, ενώ θα έπρεπε να παραμείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.