Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ανάλυση πως αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης του μπάσκετ


Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης του μπάσκετ
Η υπερκατανάλωση έφερε κορεσμό παικτών, φιλάθλων και μοιραία, δραστικές αλλαγές
Γ. Βαλαβανης
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
O νέος καταστατικός «χάρτης» των διεθνών διοργανώσεων μπάσκετ, από το 2017 έως το 2030, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του κεντρικού γραφείου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, έθεσε τέλος στη μακρόχρονη και στερεότυπη εποχή τέλεσης των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων, όπως ίσχυσε τα τελευταία 50 χρόνια.
Το παγκόσμιο μπάσκετ, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ισχνά αντανακλαστικά στα κελεύσματα των νέων εποχών, «αντιγράφει» το μοντέλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και απομένει η καθολική εφαρμογή του και στις πέντε ζώνες της FIBA.
Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των Εθνικών ομάδων, ανά ήπειρο, θα τελείται ανά τέσσερα χρόνια, αντί της διετούς συχνότητας που ίσχυε, ενώ σπουδαιότερη αλλαγή αποτελεί η τέλεση των προκριματικών αγώνων για τα ηπειρωτικά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο επαναπροσδιορισμός του παγκοσμίου μπάσκετ, είχε γνώμονα την κατάργηση του παλαιομοδίτικου μοντέλου, κυρίως για το «Ευρωμπάσκετ», το οποίο είχε προκαλέσει δύο σοβαρά προβλήματα στην απήχηση του αθλήματος, εντός και εκτός του παρκέ των γηπέδων.
Η συχνότητα διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε εθνικό επίπεδο, έχει ατονήσει σημαντικά την ανταπόκριση πολλών παικτών που είχαν τον χαρακτηρισμό του σταρ στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά τους. Προτιμούν να ξεκουράζονται από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους αφού θεωρούν ότι κάθε δύο χρόνια τους δίνεται άνετα η ευκαιρία να παίξουν ξανά με τη φανέλα της Εθνικής.
Στις κερκίδες των γηπέδων που φιλοξένησαν τα τρία τελευταία «Ευρωμπάσκετ», το ενδιαφέρον των φιλάθλων μειώθηκε δραστικά, ενώ παράλληλα, η εισπρακτική επιτυχία ή αποτυχία της διοργάνωσης, κρίθηκε από την καλή ή την κακή πορεία της οικοδέσποινας Εθνικής ομάδας...
Ο κορεσμός των φίλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αύξησε την αναγκαιότητα για τη χρονική διεύρυνση της διεξαγωγής των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων, ανά 4ετία, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη «δίψα» παρακολούθησης του αθλήματος σε κορυφαίο επίπεδο εθνικών χρωμάτων.
Η... υπερκατανάλωση του μπάσκετ, αλλά και η υπερεκμετάλλευση του προϊόντος και κατ’ επέκταση των ίδιων των διεθνών παικτών, ήταν οι «παθογένειες» του προηγούμενου συστήματος (από το 2017 μειώνονται και οι αγώνες των τελικών φάσεων των «Ευρωμπάσκετ») που οδήγησαν τις αλλαγές στο καλεντάρι της FIBA.
Η αναβάθμιση των διοργανώσεων των Εθνικών ομάδων και ταυτόχρονα η αναζωπύρωση του φίλαθλου ενδιαφέροντος, θα προέλθουν από την «επιστροφή» των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων στην πατρίδα τους και με τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων. Η Ελλάδα έπαιξε το 2002 τον τελευταίο προκριματικό αγώνα της, ενώπιον των Ελλήνων φιλάθλων.
Η απευθείας πρόκριση στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ακόμα και μέσω της κατάκτησης της έβδομης θέσης στην προηγούμενη διοργάνωση, είχε καταστήσει, ουσιαστικά, ανενεργές τις κορυφαίες Εθνικές ομάδες της Ευρώπης για δύο χρόνια, καθώς ανανέωναν αυτομάτως τη συμμετοχή τους στην τελική φάση.
Ο ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για τα εντός και εκτός έδρας προκριματικά παιχνίδια, κατά τους χειμερινούς μήνες, θα φέρει τις Εθνικές ομάδες και πάλι κοντά στον κόσμο τους, καθώς μέχρι τώρα, η απευθείας πρόκριση των κορυφαίων ομάδων, αλλά και η διεξαγωγή ενός προκριματικού γύρου σε μια χώρα, είχε προκαλέσει μεγάλη αποξένωση από τους φιλάθλους.
«Οι αποφάσεις στο Μπουένος Αϊρες θα αποδειχτούν ιστορικές, γιατί σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στην πορεία του παγκόσμιου μπάσκετ, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο» υποστηρίζει στην «Κ», ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που διετέλεσε στην τελευταία διετία, πρόεδρος της επιτροπής που εισηγήθηκε τις αλλαγές.
Σε διοικητικό επίπεδο, η Παγκόσμια ομοσπονδία, εκτός του θεσμικού ρόλου της, θα ανακτήσει τον έλεγχο για την οργάνωση του αθλήματος, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι στις περισσότερες ζώνες, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και κανονισμοί, ενώ και η δημιουργία διαφόρων «λιγκών» (Ευρωλίγκα, Αδριατική, Βαλτική) έχει προκαλέσει σύγχυση στην καθοδήγηση του αθλήματος.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η θέση του γενικού γραμματέα σε κάθε ζώνη, θα αντικατασταθεί απ’ αυτή του εκτελεστικού διευθυντή που πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του κεντρικού γραφείου της FIBA, η οποία θα συγκροτήσει και 11μελή εκτελεστική επιτροπή.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απόλυτα το νέο καλεντάρι της και έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς τις διοικήσεις των «λιγκών» ότι θα πρέπει να προσαρμόσουν το δικό τους αγωνιστικό προγραμματισμό, με πυξίδα την παράλληλη λειτουργία των Εθνικών ομάδων, εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου των συλλόγων.
Ερωτηματικά, Ευρωλίγκα και ΝΒΑ
Η καθολική εφαρμογή των αλλαγών στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων μπάσκετ ανά ήπειρο, όπως αποφασίστηκαν από το κεντρικό γραφείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και κυρίως η διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων, μεσούσης της περιόδου, δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για την ανταπόκριση των ομάδων και των παικτών.
Η πιστή αντιγραφή του ποδοσφαιρικού μοντέλου της FIFA, με την περιοδική διακοπή των εθνικών διοργανώσεων και τη διεξαγωγή προκριματικών αγώνων για τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, προκάλεσε, ήδη, την αντίδραση της Ευρωλίγκας, η οποία θέλει να αποδείξει ότι διαθέτει τη δύναμη των ομάδων-μελών της, ώστε να μην εφαρμόσει την απόφαση της FIBA και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ζώνης.
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ για τον καταρτισμό και την εφαρμογή του ετήσιου καλενταριού, εντοπίζεται στην αυστηρή διοικητική ιεραρχία που διατηρούν η FIFA και η UEFA. Αντίθετα, η Ευρωλίγκα, η οποία γεννήθηκε από «πραξικόπημα» των ευρωπαϊκών συλλόγων, το 2000, όταν αποσχίστηκαν από τη FIBA Europe και από τότε λειτουργεί αυτόνομα υπό την ανοχή της, διαμήνυσε μέσω του εκτελεστικού διευθυντή της, Τζόρντι Μπερτομέου, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη διακοπή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για χάρη της διεξαγωγής προκριματικών από τις Εθνικές ομάδες.
Ουσιαστικά, η Ευρωλίγκα θεωρεί ότι τα ηπειρωτικά και Παγκόσμια πρωταθλήματα για τις Εθνικές ομάδες, πρέπει να βρίσκονται σε υποδεέστερη μοίρα από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και την Ευρωλίγκα, ενώ έχοντας υπογράψει εγγυημένα συμβόλαια με τις μεγαλύτερες ομάδες θα τους ζητήσει, μέχρι το 2017, να μην επιτρέψουν στους παίκτες τους να φορέσουν τη φανέλα των Εθνικών ομάδων τους, στους χειμερινούς μήνες των προκριματικών.
Η απουσία ενιαίας δομής στο παγκόσμιο μπάσκετ, δημιουργεί εμπόδια και στην ανταπόκριση των ομάδων του ΝΒΑ να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους και μη παίκτες να αποχωρούν, έστω και για λίγες ημέρες, από το αμερικανικό πρωτάθλημα κι ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να παίξουν στα προκριματικά των πρωταθλημάτων για τις πέντε ηπείρους - ζώνες της FIBA.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει να αποφύγει την... επιβολή των πρόσφατων αλλαγών που αποφάσισε το κεντρικό γραφείο, με τον φόβο των τιμωριών για τους παίκτες και τους συλλόγους που θα απαρνηθούν τις Εθνικές ομάδες· αλλά και οι υπάρχουσες κυρώσεις για την άρνηση συμμετοχής, αφορούν τα εγχώρια πρωταθλήματα και δεν «αγγίζουν» την Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ.