Ελλάς, το απέραντο «ψητοπωλείο»
Της Τασούλας Καραϊσκάκη
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Χθες η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανατολική Κίνα, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης με παλαιά ρυπογόνα μέσα, ήταν τόση που τα σχολεία δεν άνοιξαν και απαγορεύτηκαν οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Η αιθαλομίχλη ήταν πηχτή, ο ήλιος στο χρώμα του κρόκου και η οσμή τόσο έντονη, που οι πολίτες δεν μπορούσαν να ησυχάσουν ούτε κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους. Με μια μικρή Κίνα μοιάζουν –ευτυχώς μόνο τα βράδια– πολλές περιοχές των πυκνοκατοικημένων ελληνικών αστικών κέντρων. Οχι βέβαια από την αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά από την καύση, λόγω κρίσης, καυσόξυλων, βιομάζας, κοκ, βερνικωμένων υπολειμμάτων επίπλων που έχουν περισυλλεγεί από τα σκουπίδια, νοβοπάν, πλαστικών και κάθε είδους απορριμμάτων, που μετατρέπονται στα σπίτια με στενεμένα οικονομικά σε άμεση θερμαντική πηγή. Το κρύο δεν αντέχεται. Σαν αόρατος εχθρός τρυπάει από παντού τα κόκαλα, ακινητοποιεί τα μέλη, ταπεινώνει την ψυχή και ο νους ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο, φυγή από την αφόρητη μιζέρια, συχνά ενάντια στη γνώση, ενάντια στη λογική. Εξάλλου, η θύελλα από βλαστήμιες ή η αυτολύπηση, τα νύχια μπηγμένα στη σάρκα μαζί με τις παρηγόριες για ένα καλύτερο αύριο, δεν συγκαταλέγονται στις θερμαντικές μεθόδους. Το αποτέλεσμα είναι ο κρύος διάφανος νυχτερινός αέρας να μετατρέπεται σε έξοδο καμινάδας ψητοπωλείου, σε ένα αποπνικτικό ρευστό, σε ένα κοκτέιλ από αιωρούμενα σωματίδια κάθε μεγέθους και διοξίνες όλων των ειδών, σε φονικό κοκτέιλ. Διότι ο θάνατος από μαγκάλι ή πυρκαγιά είναι μόνο η άμεση επίπτωση των ανορθόδοξων ή ριψοκίνδυνων τρόπων θέρμανσης. Δύο εκατομμύρια άτομα τον χρόνο σκοτώνει παγκοσμίως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός (στην Ε.Ε. των «15») πρόωρων θανάτων λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε μικροσωματίδια (1.230 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Επιπλέον, οι Ελληνες επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, όπως επισήμαναν στο 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την καύση ξύλων και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, θα σημειωθεί αύξηση του επιπολασμού της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας – και όχι μόνο. Και κάνει έκκληση για λήψη μέτρων και χάραξη στρατηγικών πρόληψης.
Μέσα στην καθημερινή ύλη όπου ζυμώνονται σημαντικές κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού, τις δύσκολες μέρες, τις αφόρητες ώρες, ούτε τα δάκρυα ούτε οι προσευχές μπορούν να γλυκάνουν την πηγή του άλγους. Θα το έκανε μόνο ένας σοβαρός υπολογισμός στα πλάνα του αύριο και αυτής της πραγματικότητας, που δεν θεραπεύεται μόνο με επανασύνδεση του ρεύματος σε άπορους και δωρεάν ρεύμα σε αναξιοπαθούντες όταν το νέφος χτυπάει κόκκινο... Η δημόσια υγεία αποτελεί μη υπολογίσιμο πεδίο μόνο σε χώρες που τρέχουν με φόρα στην αυτοκαταστροφή.