Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Άρθρο του Reuters ότι η απόσταση Ρίο - Αθήνα δεν είναι τόσο μεγάλη


Η απόσταση από το Ρίο μέχρι την Αθήνα δεν είναι τόσο μεγάλη...
MARTIN LANGFIELD / REUTERS BREAKIHGVIEWS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα περάσει τη δεύτερη τετραετή θητεία της πληρώνοντας το αντίτιμο για τις αποτυχίες της πρώτης. Επτά μήνες μετά την επανεκλογή της κ. Ρούσεφ, η δημοσιονομική λιτότητα που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει ώστε να διορθώσει περασμένα λάθη αντιμετωπίζει προβλήματα.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πολιτικές επιλογές είναι λανθασμένες, υποστήριξε την Τρίτη ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αλλά η αδυναμία της να τις εφαρμόσει. Η απόφαση της S&P να αλλάξει την προοπτική της οικονομίας της Βραζιλίας σε «αρνητική» σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από την επενδυτική βαθμίδα στην κερδοσκοπική ή «σκουπίδια» εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών. Ενδεχόμενη υποβάθμιση θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού της Βραζιλίας και θα επιδείνωνε περαιτέρω την ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο διεθνής οίκος άλλαξε την αξιολόγηση είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Οι πολιτικοί σύμμαχοι της κ. Ρούσεφ, περιλαμβανομένου του δικού της Εργατικού Κόμματος, είναι αντίθετοι με τη δημοσιονομική προσαρμογή που προσπαθεί να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιόακιμ Λέβι. Ηδη τα σχέδια νόμου που περιελάμβαναν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων «ψαλιδίστηκαν» στο Κογκρέσο. Επειτα από χρόνια κρατικών παρεμβάσεων και αύξησης των δαπανών, η οικονομία της Βραζιλίας με μέγεθος 2 τρισ. δολαρίων συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομία θα εισέλθει στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 χρόνων.
Ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από τον στόχο 4,5% που έχει θέσει η κυβέρνηση, και το ρεάλ, το εθνικό νόμισμα, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών έναντι του δολαρίου. Η δε ανεργία αυξάνεται. Η τύχη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βραζιλίας –η Moody’s και η Fitch ετοιμάζουν τη δική τους εκτίμηση– φαίνεται όλο και περισσότερο ότι θα κριθεί από τον αντιπρόεδρο της κ. Ρούσεφ, τον κ. Μισέλ Τεμέρ. Η πρόεδρος έδωσε εντολή στον κ. Τεμέρ να πείσει τους αμφιταλαντευόμενους πολιτικούς του κόμματός του, PMDB, να υποστηρίξουν με περισσότερη θέρμη τα μέτρα λιτότητας.
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ο οποίος έχει συγκρουστεί δημοσίως με την κ. Ρούσεφ και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη δικαστική δίωξή της. Το σκάνδαλο διαφθοράς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras που επεκτάθηκε αυτή την εβδομάδα και στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Electrobras πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες. Περίπου 30 πολιτικοί, σχεδόν όλοι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εμπλέκονται στη δικαστική έρευνα, περιλαμβανομένου του κ. Κούνια. Ο κ. Τεμέρ, ο υπουργός Σχεδιασμού Νέλσον Μπαρμπόσα και ο κ. Λέβι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κάθε πολιτική ικανότητα που διαθέτουν προκειμένου να προωθήσουν τις πολιτικές επιλογές της κ. Ρούσεφ. Σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ επενδυτών μετά την ανακοίνωση της Standard & Poor’s, 23 από τους 28 ερωτηθέντες απάντησαν ότι πιθανότατα η Βραζιλία θα υποβαθμιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Με τη δημοτικότητα της κ. Ρούσεφ να έχει υποχωρήσει στο 8% και τα δύο τρίτα σχεδόν των Βραζιλιάνων να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά της προέδρου, το υπόλοιπο της θητείας της θα αναλωθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην προσπάθειά της να αποφύγει αυτή την εξέλιξη.