Σε «κώμα» έχει πέσει ο Άρης
Τεράστια χρέη, καμία προοπτική για τον ιστορικό σύλλογο, που αργοσβήνει
Γ. Συριδης
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Ενας ολόκληρος σύλλογος, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να την ακολουθεί, πάγωσε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας.
Η είδηση της απόρριψης της υπαγωγής της ΠΑΕ Αρης στο άρθρο 99 προκάλεσε σοκ και αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμα και πανικό, αν και ποτέ αυτός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε κρίσιμες καταστάσεις.
Λίγους μήνες πριν ο Αρης γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ουδείς σκέφτεται τους… εορτασμούς, αλλά με ποιον τρόπο θα μπορέσει το ποδοσφαιρικό τμήμα να επιβιώσει. Το δυστυχές για τον Αρη είναι ότι η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι υπερβολική, είναι απόλυτα πραγματική.
Ο ποδοσφαιρικός Αρης από το 2004, όταν και εκμεταλλεύτηκε το άρθρο 44 και απαλλάχθηκε από εκατομμύρια ευρώ χρεών και ξεκίνησε (σχεδόν) από το μηδέν, έφτασε σήμερα, μία δεκαετία μετά, να έχει χρέη που χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα, ειδικά στο σενάριο, που πλέον αποτελεί δικαστική απόφαση, μη υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.
Ουδείς μπορεί να πει επακριβώς πόσα είναι τα χρέη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ! Το πόρισμα από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που έγινε από συγκεκριμένη εταιρεία για τη «μαύρη οκταετία» (2004-12), που θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς, θα ρίξει φως σε μια κατάσταση που προφανώς δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος.
Στον Αρη όλοι όσοι διοίκησαν αυτές τις περιόδους και συμμετείχαν σε διοικητικά συμβούλια και λήψεις αποφάσεων, είτε ως παράγοντες είτε ως έμμισθοι υπάλληλοι, έχουν τη σχεδόν απόλυτη ευθύνη. Σχεδόν, διότι αυτούς όλους τους εξέλεξε το Σώμα της Κοινωνίας Μελών Αρη, ίδιοι φίλαθλοι της ομάδας, όσοι είχαν το δικαίωμα ψήφου. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν εκφράζει την πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων του κόσμου, όμως όσοι ψήφισαν είχαν την ευθύνη της ψήφου τους. Ο Λάμπρος Σκόρδας και οι διοικήσεις του, ο Θανάσης Αθανασιάδης και οι διοικήσεις του, ο Γιάννης Κόντης ως εκτελεστικός διευθυντής σε όλο αυτό το διάστημα είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της ομάδας.
Η δημιουργία ομάδων με προϋπολογισμούς που ήταν ελλειμματικοί, παρότι ο Αρης σε αυτά τα χρόνια έκανε ρεκόρ εσόδων, είναι δική τους ευθύνη, όχι της μεγάλης μάζας του κόσμου που πλήρωνε από το υστέρημά του για να στηρίζει, όπως συνεχίζει να κάνει.
Οταν ελήφθη η απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99, με έκπληξη διαπίστωσαν αυτοί που θα έκαναν τις διαπραγματεύσεις ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν περισσότερες από 200 υποθέσεις πιστωτών, συσσωρευμένες «ανοικτές» υποθέσεις μέσα σε μια οκταετία!
Το δικαστήριο απέρριψε την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99 για πολλούς λόγους, αλλά επί της ουσίας για τον εξής ένα: Δεν πείστηκε για το πλάνο βιωσιμότητας. Δεν πείστηκε ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέσα από την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ολοκληρώνεται στις 5 Δεκεμβρίου), δεν πείστηκε ότι μπορεί η ΠΑΕ να καλύψει με επιπλέον χορηγίες ή έσοδα από τα εισιτήρια το πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών.
Ο Αρης χρειάζεται άμεσα «φρέσκο» χρήμα για να επιβιώσει. Τίποτε άλλο. Χρειάζεται χρήμα που θα μπει και θα καλύψει υποχρεώσεις άμεσα, που θα κλείσει διακανονισμούς και υποθέσεις που ταλαιπωρούν το ποδοσφαιρικό τμήμα εδώ και χρόνια. Αν δεν βρεθεί αυτός ή αυτοί που θα βάλουν χρήματα, είτε θα υπάγεται είτε όχι η ΠΑΕ στο άρθρο 99, επιβίωση δεν πρόκειται να υπάρξει για τον ποδοσφαιρικό Αρη.
Διοικητικές ευθύνες
Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον Αρη έχουν και οι διοικήσεις των δύο τελευταίων ετών, στο ποσοστό που τους αναλογούν φυσικά, διότι ουσιαστικά έκαναν διαχείριση έχοντας και τους περιορισμούς στον σχεδιασμό των ομάδων λόγω της μη αδειοδότησης της ΠΑΕ.
Πέρυσι, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αμέσως μετά την οκταετία της κακοδιαχείρισης, την ΠΑΕ διηύθυναν τρεις διαφορετικές διοικήσεις και το αγωνιστικό τμήμα πέντε διαφορετικοί προπονητές.
Ο αγωνιστικός σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής και έφερε τον Αρη πολύ κοντά στον υποβιβασμό. Οι «κίτρινοι» εξασφάλισαν την παραμονή τους μαθηματικά την τελευταία αγωνιστική.
Επειτα από εκλογές, η (απαξιωμένη πλέον) Κοινωνία Μελών Αρη ανέδειξε νικητή και επόμενο πρόεδρο της ΠΑΕ τον Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος επανεμφανίστηκε στο διοικητικό προσκήνιο του Αρη 20 χρόνια μετά. Η διοίκηση Ηλιάδη έριξε όλο το βάρος στη σύναψη συμφωνιών με πιστωτές για το άρθρο 99 –τελικώς, έστω και πρωτόδικα ακόμα, δεν δικαιώθηκε– αλλά ο αγωνιστικός σχεδιασμός ήταν… χειρότερος από την περυσινή χρονιά. Η επιλογή του διδύμου Χατζηνικολάου - Μούτα απέτυχε στην πράξη, με μηδέν βαθμούς σε τρεις αγωνιστικές και κάκιστη εικόνα. Οι επιλογές του καλοκαιριού για τη στελέχωση του ρόστερ αποδεικνύονται λανθασμένες ως επί το πλείστον και αυτό είναι τραγικό, αν αναλογιστεί κανεί ότι λόγω των περιορισμών από τη μη αδειοδότηση ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.