Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος για την παπαριά καμαρωτή


Παπαριά καμαρωτή
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr/)
Στην Αμερική, η CIΑ περνάει από κόσκινο το παρελθόν του υποψηφίου στον οποίο πρόκειται να ανατεθεί κάποιο υπουργείο ή σημαντική υπηρεσία.
Τα ευρήματα της έρευνας δίνονται στον πρόεδρο κι αν δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, εξετάζεται από επιτροπή του Κογκρέσου. Και μόνο μετά την προφορική ανάκριση από τα μέλη της επιτροπής μπορεί να αναλάβει τη θέση. Αν η ίδια διαδικασία με τα ίδια στάνταρτ ακολουθούνταν στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Νίκος Κοτζιάς να γινόταν υπουργός Εξωτερικών.
Το συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο οποίο μετείχε ο νυν υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος εθνικιστής Αλεξάντρ Ντούγκιν, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να έχει απορριφθεί η επιλογή του Νίκου Κοτζιά. Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ένας αμφιβόλου πνευματικής ισορροπίας Ρώσος καθηγητής, που ανάμεσα σε άλλα έχει πει: «Οι σημερινοί Ουκρανοί είναι μια εκφυλισμένη ράτσα που σύρθηκε εκτός των υπονόμων. Η γενοκτονία είναι απαραίτητη», φωτογραφήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου μαζί με έναν χαμογελαστό Κοτζιά και άλλα τρία πρόσωπα.
Το επιχείρημα ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας θα μπορούσε να σταθεί αν ο Κοτζιάς συνέχιζε να είναι καθηγητής στον Πειραιά και όχι υπουργός των Εξωτερικών. Αν η συνάντηση έγινε για ακαδημαϊκούς λόγους, τίποτα δεν επέβαλλε στον Κοτζιά να ποζάρει χαμογελαστός σε φωτογραφία με τον Ντούγκιν. Οπως υποθέτω, δεν θα πόζαρε χαμογελαστός δίπλα στον Νίκο Μιχαλολιάκο εκτός του χώρου του συνεδρίου αν το θέμα ήταν ο εθνικοσοσιαλισμός. Επίσης, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Κοτζιάς έχει βρεθεί με τον Ντούγκιν και στη Μόσχα, ενώ ο Πάνος Καμμένος, νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχει συναντηθεί στην ίδια πόλη με τον Ρώσο δικηγόρο και πρόεδρο του Marshal Capital Group, Μαλαβέγιεφ, φερόμενο χρηματοδότη των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Παρά τη συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για την παράταση των οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, η νέα κυβέρνηση, βάζοντας υπουργούς Εξωτερικών τον Κοτζιά και Αμύνης τον Πάνο Καμμένο, σκέφτεται να θέσει θέμα αλλαγής συμμαχίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσική Ομοσπονδία ή είναι μία ακόμα παπαριά καμαρωτή; Αν τίθεται θέμα αλλαγής πλευράς, γιατί δεν το είχε κάνει γνωστό στην προεκλογική της εκστρατεία; Και σε τι θα εξυπηρετήσει η συμμαχία, όταν μάλιστα οι Ρώσοι, στην κρίση του Μαρτίου του 2013, δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την Κύπρο και τα ρωσικά κρατικά ομόλογα αξιολογήθηκαν ως «σκουπίδια»;
Αλλαγή του υπουργού Εξωτερικών δεν θα ήταν ομολογία αδυναμίας αλλά λάθους. Θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν έχουμε αλλάξει στρατόπεδο. Ανησυχία που επέτεινε το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες ότι δεν πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα κατά της Ρωσίας. Αν οι κινήσεις γίνονται στην παράνοια μεγαλείου του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ιστορία τον έστειλε να αλλάξει τη μοίρα της Ευρώπης, ας σκεφτεί ότι δεν είναι πια ο άρχων της Κουμουνδούρου αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αλλο βέβαια ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να το σκεφτεί, αλλά έπρεπε να το σκεφτούν αυτοί που τον έκαναν πρωθυπουργό.
Η αντιπολίτευση
Το όνειρο κάθε κυβέρνησης είναι μια αντιπολίτευση που θα δίνει περίοδο χάριτος. Από 100 μέρες μέχρι τέσσερα χρόνια. Η επιθυμία κάθε αντιπολίτευσης είναι να κάνει τη ζωή πατίνι στην κυβέρνηση, όπως έκανε τη δική της όταν ήταν αντιπολίτευση.
Φαύλος κύκλος
Ηταν προβλεπόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει περίοδο χάριτος από μια κυβέρνηση που δύο μήνες μετά την εκλογή της καλούσε τον κόσμο να τη ρίξει στους δρόμους. Το ίδιο προβλεπόμενη και η στάση της Ν.Δ.
Φασιστική ψήφος
Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, οι «νικητές» των εκλογών να παραλαμβάνουν μια χώρα σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που παρέδωσαν, μέχρι τα δύο κόμματα να θεωρηθούν από τον κόσμο αποτυχημένα και την κυβέρνηση να αναλάβουν τα άκρα. Τα οποία στις ψήφους δεν είναι και τόσο στην άκρη αφού στις εκλογές η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα με ψήφο καθαρά φασιστική και όχι διαμαρτυρίας αφού κανένας πια δεν μπορεί να λέει ότι την ψήφισε χωρίς να ξέρει τι είναι.

* Για το θέμα των σχέσεων του κ. Κοτζιά με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, στις 29 Ιανουαρίου εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών η οποία χαρακτήριζε ανυπόστατη την αναφορά άρθρου των Financial Times σε δήθεν σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά με Ρώσο καθηγητή κ. Ντούγκιν. Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου αναφέρονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν. Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει.
Στο άρθρο αναφέρεται ψευδώς ότι ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε σχετική δήλωση από πλευράς του κ. Κοτζιά. Στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία από πλευράς των συντακτών του άρθρου επιβάλλει την διασταύρωση και επαλήθευση πριν τη δημοσίευση των ανυπόστατων αυτών πληροφοριών που, αναπαραγόμενες στο διαδίκτυο και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν αναληθείς και αβάσιμες εντυπώσεις».