Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Το απολαυστικό άρθρο του Στ. Κασιμάτη για τον Νότη Μιταράκη - Τσώρτσιλ


Ένας μικρούλης Τσώρτσιλ
Του Στέφανου Κασιμάτη
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Στις 3 Ιανουαρίου 1911, η Σκότλαντ Γιαρντ εντόπισε σε ένα σπίτι της οδού Σίντνι, στη συνοικία Στέπνι του Λονδίνου, μια επικίνδυνη συμμορία Λεττονών αναρχικών, οι οποίοι μερικές εβδομάδες προηγουμένως είχαν σκοτώσει δύο αστυνομικούς σε μια απόπειρα ληστείας.
Αστυνομία, αλλά και στρατιώτες, περικύκλωσαν το σπίτι και άρχισαν το πιστολίδι. Μόλις το πληροφορήθηκε, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γουίνστον Τσώρτσιλ άφησε στη μέση την επιστολή που έγραφε προς τον πρωθυπουργό (τη συνέχισε αργότερα, αφηγούμενος και την περιπέτειά του...) και έσπευσε επί τόπου, για να ηγηθεί της επιχείρησης. Η επιχείρηση τελικά ήταν στα όρια του φιάσκου: τρεις ακόμη αστυνομικοί σκοτώθηκαν, καθώς και ένας πυροσβέστης, το σπίτι της οδού Σίντνι που ήταν οχυρωμένοι οι αναρχικοί έπιασε φωτιά και μόνον οι δύο από αυτούς βρέθηκαν νεκροί.
Ο Τσώρτσιλ όμως, πάντα άνθρωπος της δράσης, το φχαριστήθηκε. Και ήταν ο μόνος. Η δημοσιότητα τον γελοιοποίησε και έδωσε την ευκαιρία στους αντιπάλους του να αμφισβητήσουν τη σοβαρότητά του. Πήγε, ενώ ούτε μπορούσε να προσφέρει κάτι με την παρουσία του ούτε έπρεπε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Στις φωτογραφίες της εποχής τον βλέπουμε με το ημίψηλο στο κεφάλι και ένα μακρύ παλτό με γιακά από αστρακάν να καλύπτεται πίσω από καφάσια και σκουπιδοτενεκέδες, παρακολουθώντας τη μάχη. «Καλά, ο φωτογράφος ήταν εκεί επειδή έκανε τη δουλειά του. Ο υπουργός γιατί βρισκόταν εκεί;», κορόιδευε την επομένη ο Μπάλφουρ στη Βουλή. Πώς εξελίχθηκε ο Τσώρτσιλ είναι πασίγνωστο. Τριάντα χρόνια αργότερα ήταν αυτός ο χαρακτήρας του που τον έκανε ιδεώδη ηγέτη για τη Βρετανία στην πιο κρίσιμη ώρα της σύγχρονης Ιστορίας της...
Τα θυμίζω αυτά, διότι σήμερα θα βρεθούν μερικοί μερικοί (ζηλόφθονες, συμπλεγματικοί και, οπωσδήποτε, ανέραστοι!) να χλευάσουν τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, για την ηρωική πρωτοβουλία του να μεταβεί χθες αυτοπροσώπως, ως άλλος Τσώρτσιλ, στην επιχείρηση της Αστυνομίας κατά του παρεμπορίου στο κτίριο της παλιάς ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ). Υφυπουργέ Νότη, μην πτοείσαι! Συνέχισε να πορεύεσαι τον δρόμο της προσφοράς, του ηρωισμού και της αυταπάρνησης!