Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το απολαυστικό άρθρο του Στ. Κασιμάτη για τη σύγκρουση Αβραμόπουλου - Βενιζέλου


Γυμνοί, αλειμμένοι με λάδι...
Του Στέφανου Κασιμάτη
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Θεός φυλάξοι! Μαγαρ’σιές είναι αυτές που βλέπω στο λευκό πουκάμισο του ειδώλου μου; Αλίμονο, ναι. Ο πέμπτος γύρος ήταν πολύ σκληρός και ο Δημήτρης είναι αγνώριστος:
γδαρσίματα στο πρόσωπο, έξω τα πουκάμισα, λυμένη η γραβάτα και οι φρικτοί λεκέδες στα ρούχα του. Κάνει κάτι λάθος ο Δημήτριος Λουδοβίκος Ραϋμόνδος Ουμβέρτος κ.λπ. Αβραμόπουλος; Ως χθες ήταν ο πολιτικός που προχωρούσε αθόρυβα, σχεδόν φυσιολογικά, προς το πεπρωμένο του· και, σήμερα, έχει εμπλακεί σε ένα σκυλοκαυγά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και είναι γεμάτος αμυχές! Καλλιεργεί το λεγόμενο «φλερτ» (πάντα διέπρεπε στη συγκεκριμένη τεχνική...) με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα της εξεταστικής περί τα υποβρύχια, βρίσκεται με τον Βενιζέλο να τον εκθέτει κανονικά, αποκαλύπτοντας ότι αυτός είχε τουλάχιστον φροντίσει να τον ενημερώσει πλήρως και καταλεπτώς για την υπόθεση. Τι συμβαίνει με τον Μεγαλοπρεπή μας;
Αντιλαμβάνομαι πόσο ανησυχείτε για το μέλλον του ινδάλματός μας, θέλω να σας βεβαιώσω, όμως, ότι αυτό το ξεκατίνιασμα με τον Βενιζέλο ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Οχι απαραιτήτως του Αβραμόπουλου· ήταν στο πρόγραμμα της φυσιολογικής εξέλιξης των πραγμάτων. Διότι, απλώς, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Θέλω να πω ότι μπορεί κάποιος, εφόσον διαθέτει το ταλέντο (διόλου ευκαταφρόνητο...), να γλιστρά προς τα πάνω, αξιοποιώντας τους νόμους της αεροδυναμικής. Ενδέχεται όμως πάντα, στον προθάλαμο της εξουσίας να βρει και κάποιον άλλον να περιμένει. Κάποιον άλλον αποφασισμένο, ο οποίος ανέβηκε εκεί μέσα από τις λάσπες και άλλα ακατονόμαστα υλικά.
Ο Δημήτριος Λουδοβίκος βρήκε εκεί τον Ευάγγελο, ο οποίος κατάφερε να πάρει και τον τίτλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. (Εξ ου το υπέροχο του Ευάγγελου «ο πρωθυπουργός και ΕΓΩ», την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή...) Τώρα ο Δ. Λ. κ.λπ. πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του με τον σωματώδη αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του «Νο 2». Καθόλου απλό – μια νέα κατάσταση για τον Δ. Λ. κ.λπ. που έχει αναγάγει σε τέχνη την αθόρυβη ανέλιξη. Τώρα πρέπει να είναι έτοιμος να τσαλακώσει το πουκάμισό του, ενδεχομένως και να βρεθεί με σκισμένο σακάκι! (Αλλά δεν πειράζει Δημήτρη. Εφόσον εξακολουθείς να τα φτιάχνεις στον Μπρακούλια, δεν έχεις να ανησυχείς...)
Ας μην αφήνουμε, όμως, τη showbiz και τον συμπαρομαρτούντα χαβαλέ να επισκιάζει την πολιτική ουσία της υπόθεσης. Το γεγονός ότι ο Αβραμόπουλος επέλεξε να συγκρουσθεί με τον Βενιζέλο, προβαίνοντας συγχρόνως σε χειρονομίες καλής θελήσεως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. (έχει αυτόν τον τίτλο, μην το ξεχνάμε...) δοκιμάζει τον δικό του δρόμο, ο οποίος διαφέρει από εκείνον του Αντώνη Σαμαρά. Η επιτυχία δεν προεξοφλείται, από πλευράς μου τουλάχιστον. Διότι πάντα θυμάμαι αυτό που μου είχε πει κάποτε ο σιωπηλός Βούδας των ανατολικών παραλίων της Αττικής: «Εχεις δει ποτέ τον Αβραμόπουλο σε πανικό;». Μπορεί να τον δούμε τώρα. Ας περιμένουμε...