Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αποκαλυπτικό άρθρο για τη στρατηγική του Μπαρζανί δημιουργίας ενιαίου Κουρδιστάν


O Μπαρζανί αποκαλύπτει τη στρατηγική δημιουργίας ενιαίου Κουρδιστάν στο Γαλλικό Πρακτορείο
Η βία δεν είναι δρόμος προς την ανεξαρτησία, τόνισε ο Ιρακινός Κούρδος
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr/)
O Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε τους Κούρδους να συνομιλήσουν με τις Αρχές των κρατών στα οποία ζουν, προκειμένου να καταλήξουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους
Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, εκτίμησε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους είναι ένας στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί, όμως μόνο μέσω του διαλόγου.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Αρμπίλ, ο Μπαρζανί κάλεσε τους Κούρδους να συνομιλήσουν με τις Αρχές των κρατών στα οποία ζουν, προκειμένου να καταλήξουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Κούρδους. «Το να έχει το δικό του κράτος είναι ένα φυσικό δικαίωμα του κουρδικού λαού, όμως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία», δήλωσε ο Μπαρζανί, εκτιμώντας ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επίτευξη του στόχου αυτού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζούμε «σε μια εποχή διαλόγου και ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των Κούρδων και όλων των κρατών που μοιράζονται το Κουρδιστάν».

Συνεδριάζουν για στρατηγική
Η πλειονότητα των Κούρδων ζει σε μια περιοχή περίπου 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.
Ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται, σύμφωνα με επίσημες ή κουρδικές πηγές, μεταξύ των 25 και των 35 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία (12 με 15 εκ.), ενώ ακολουθεί το Ιράν (περίπου 5 εκ.), το Ιράκ (σχεδόν 4,5 εκ) και η Συρία (περίπου 2 εκ.).
Στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ, θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Κούρδων από τις τέσσερις χώρες της περιοχής. Όπως δήλωσε ο Μπαρζανί, το συνέδριο έχει στόχο «να ενώσει τον κουρδικό λόγο απέναντι στον κόσμο, τα κράτη της περιοχής και τους λαούς με τους οποίους ζουν μαζί». Εξάλλου το συνέδριο θα εξετάσει «μια συνολική στρατηγική» που θα προωθεί «τον ειρηνικό διάλογο και την αδελφοσύνη για την εξεύρεση δημοκρατικών, ειρηνικών λύσεων στο κουρδικό ζήτημα».
Εναντίον της τρομοκρατίας
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές της περιοχής αυτής δεν θα διστάσουν «να πλήξουν τους τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται», μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αρμπίλ. Ο Μπαρζανί διευκρίνισε ότι η επίθεση αυτή, που σημειώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου με στόχο την έδρα των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας και προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60 ακόμη, «δεν ήταν η μόνη, καθώς πολλές άλλες έχουν αποτραπεί πριν ή στη διάρκεια της εκτέλεσής τους». Η επίθεση αυτή, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει η ομάδα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Αρμπίλ εδώ και έξι χρόνια.
Αντίποινα
Οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν τρεις ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, σημειώνοντας ότι προέρχονται από το εξωτερικό, προφανώς αναφερόμενοι στη γειτονική Συρία. Σε ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που πολεμά στη Συρία εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφέρει ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τις απειλές του Μπαρζανί ότι θα υποστηρίζει στο πεδίο της μάχης στη Συρία τους Σύρους Κούρδους μαχητές εναντίον των τζιχαντιστών.
«Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους Κούρδους όπου κι αν βρίσκονται, αν έχουμε τη δυνατότητα», υπογράμμισε ο Μπαρζανί, επισημαίνοντας ότι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν νεαρούς Κούρδους από τη Συρία προκειμένου να μπορέσουν να προστατεύσουν τις περιοχές τους. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούμε να εμπλακούμε στον πόλεμο» στη Συρία, διαβεβαίωσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «οι Κούρδοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από έναν πόλεμο που δεν τους προσφέρει τίποτε».
Σημερινή