Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Άρθρο για τις διάσπαρτες «Καταλωνίες»


Οι διάσπαρτες «Καταλωνίες»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Και τώρα ποιος έχει σειρά; Είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα στην Καταλωνία. Λίγο-πολύ, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό, δυτικό ή ανατολικό, κράτος που να μην περικλείει μια δυνάμει εθνοτική «βόμβα» εντός των συνόρων του, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκραγεί.
Ενδεικτικά, Καταλωνία, Κουρδιστάν, Κόσοβο, Κριμαία μέσω δημοψηφισμάτων εισήλθαν ή κινούνται στον αστερισμό της ανεξαρτησίας τους. Εντός της Ε.Ε., Φλαμανδοί και Βαλλόνοι στο Βέλγιο είναι δύο ξένοι στο ίδιο κράτος. Τα ίδια περίπου και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με Σκωτία, Ιρλανδία, Ουαλλία να «διαθέτουν» προϋποθέσεις για να φτιάξουν τα δικά τους κράτη. Η Κορσική παραμένει κρυφή πληγή για τη Γαλλία, στην Τσεχία υπάρχει θέμα Σουδητίας, η Σλοβακία έχει ισχυρή και «ανήσυχη» ουγγρική μειονότητα, οι πολυπληθείς και συμπαγείς ουγγρικοί πληθυσμοί στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας αποτελούν μόνιμη αιτία έντασης μεταξύ Βουκουρεστίου και Βουδαπέστης, Και αν εδώ λίγο-πολύ τα πράγματα μπορούν να διευθετηθούν λόγω Ε.Ε. με βελούδινους συμβιβασμούς, ή και «διαζύγια», δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο και στα Βαλκάνια, όπου τα κράτη που προέκυψαν, με δημοψηφίσματα στην αρχή και όπλα στη συνέχεια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εξακολουθούν να κρύβουν επικίνδυνες εστίες εθνικισμού και αλυτρωτισμού.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας έχει ήδη αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το ετοιμόρροπο κρατικό μόρφωμα, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο ενισχύουν τους δεσμούς τους με το Βελιγράδι διαρρηγνύοντας τις σχέσεις με την Πρίστινα, ενώ οι Αλβανοί στη νότια Σερβία περιμένουν την ώρα που θα αποσχιστούν και οι Σέρβοι της Κράινα φωνάζοντας ότι δεν θέλουν να ζήσουν υπό τους Κροάτες. Υπάρχουν και χειρότερα. Είναι οι αποκαλούμενες «παγωμένες συγκρούσεις» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία, η Υπερδνειστερία, οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου επικρατεί ένα νεφελώδες καθεστώς και πολύ εύκολα μπορεί να ξεσπάσουν αποσχιστικές συγκρούσεις. Θα γίνει η Καταλωνία ο πυροκροτητής που θα προκαλέσει ντόμινο ακρωτηριασμών των σημερινών ευρωπαϊκών εθνικών κρατών; Είναι νωρίς για να αποφανθεί κάποιος, λένε οι αναλυτές, αλλά την ανησυχία επιτείνουν οι ενισχυμένοι άνεμοι του εθνικολαϊκισμού που πνέουν στην Ευρώπη, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη σπίθα πυρκαγιά. Η κατάρρευση του συνοριακού χάρτη στη Μέση Ανατολή, εξάλλου, λέει ότι η Ιστορία δεν «κλειδώνεται»