Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Εύστοχος Αλ.Παπαχελάς για παρεμβάσεις και φωτογραφίες


Παρεμβάσεις και φωτογραφίες
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Σ​​ε περίπου μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Θα διαπιστώσει, ευρισκόμενος εκεί, πως η ομογένεια βρίσκεται στο ναδίρ της επιρροής της. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι είχε φτάσει στην κορύφωση της ισχύος του την περίοδο που το θέμα των Σκοπίων κυριαρχούσε.
Κατάφερε το απίστευτο, να αναγκάσει ο πρόεδρος Μπους τον πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μπέικερ να πάρει πίσω τη θέση για αναγνώριση των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών. Ηταν η εποχή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, οι οποίοι μπαινόβγαιναν στον Λευκό Οίκο σαν να ήταν σπίτι τους και συνδύαζαν με μοναδικό τρόπο τη σοφία της Χάλκης με το μάρκετινγκ της Μάντισον. Μια γενιά νέων παικτών, όπως ο Αντζελο Τσακόπουλος, είχε επίσης ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, μαζί με πολιτικά στελέχη που έβγαλε η καμπάνια του Μάικλ Δουκάκη.
Σήμερα η Εκκλησία είναι ανύπαρκτη. Το Φανάρι, για λόγους δικής του ανασφάλειας, προτιμά εκκλησιαστικούς ηγέτες πολύ χαμηλού προφίλ, που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες της ομογένειας. Βεβαίως και υπάρχουν οι εκδηλώσεις και οι φωτογραφίες με τους ισχυρούς. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι εκεί τελειώνουν τα όρια της επιρροής της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Το Φανάρι θα πρέπει να προσέξει πολύ. Η απόσταση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη, αλλά και στη βάση της ομογένειας, με το Πατριαρχείο έχει μεγαλώσει. Ακόμη μία λάθος επιλογή και το χάσμα μπορεί να γίνει σχίσμα, ουσιαστικό ή και τυπικό. Αυτό θα κοστίσει πολύ και στο Φανάρι, που χωρίς την Αμερική θα χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του, και στον Ελληνισμό γενικότερα.
Πέρα από την Εκκλησία, η ομογένεια αφομοιώνεται με ραγδαίο ρυθμό και χάνονται οι δεσμοί με την ελληνική ταυτότητα. Αυτή την ώρα οι μόνοι που πραγματικά παλεύουν είναι λίγοι Ελληνοκύπριοι ομογενείς που βλέπουν το αδιέξοδο και προσπαθούν να αναστήσουν το πάλαι ποτέ κραταιό λόμπι. Τους λείπουν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Κάνουν όμως δουλειά. Μαζί με παραδοσιακά στελέχη, έχτισαν μάλιστα την κρίσιμη συμμαχία με το φιλοϊσραηλινό λόμπι.
Η Ελλάδα έχει μπροστά της γεωπολιτικές ευκαιρίες. Με την Τουρκία να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ερώτημα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα μπορούσε να παίξει τα χαρτιά της και να κερδίσει ανταλλάγματα. Χρειάζεται όμως ένα ισχυρό λόμπι που θα κάνει τη δουλειά πρώτης γραμμής. Αυτή τη στιγμή δεν το διαθέτει. Είναι πάντως καιρός η ηγεσία του Ελληνισμού, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, να αναλογισθεί συλλογικά τις ευθύνες της και να χαράξει μια στρατηγική, πριν χαθεί και άλλος χρόνος.