Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Εύστοχος Ν. Φιλιππίδης για την «οικονομική λογική» του ΣΥΡΙΖΑ και τις ολλανδικές εκλογές


Η «οικονομική λογική» του ΣΥΡΙΖΑ και οι ολλανδικές εκλογές
Του Νίκου Φιλιππίδη
Από 50 έως 75% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στην Ολλανδία, 45 μέρες πριν τις πρώτες εκλογές της νέας χρονιάς στην Ευρώπη.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται ένας πλήρης κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος με 15 κόμματα να κερδίζουν τουλάχιστον μια έδρα από τις 150 του νέου Ολλανδικού κοινοβουλίου.
Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκιρτ Βίλντερς προηγείται με 33 έδρες, ενώ οι φιλελεύθεροι (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ακολουθούν με 24 έδρες. Όσο για τους εργατικούς (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ που είχαν λάβει 38 έδρες στην προηγούμενη Βουλή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν όγδοους και μετά βίας βγάζουν 10 βουλευτές.
Οι δύο πρώτοι μάχονται να αναδείξουν τις «Ολλανδικές πατριωτικές αξίες» απευθυνόμενοι στο θυμικό των αναποφάσιστων μέσω δημόσιων επιστολών και απειλών κατά των μεταναστών. Ο τρίτος ο σοσιαλδημοκράτης Γερούν Ντάισελμπλουμ (ανώτερο στέλεχος του κόμματος PvdA) και πρόεδρος του Eurogroup ασχολείται με το πως θα πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να νοιαστεί για την χώρα του. Είναι προφανές ότι δεν θα το κάνει για πολύ.
Η κυβέρνηση εκτιμά – λάθος της – ότι το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και ολοκλήρωσης της συμφωνίας μένει ανοιχτό λόγω των Ολλανδικών εκλογών. Με μια πιο προσεκτική όμως ανάγνωση των πραγμάτων θα καταλάβαινε τι μπορεί να «ξεκλειδώσει» και τι χάος μπορεί να δημιουργήσει το μετεκλογικό σκηνικό της Ολλανδίας στην ευρωζώνη και κυρίως στο ελληνικό θέμα.
Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί το θετικό momentum που μπορεί να δημιουργηθεί στην οικονομία από μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση. Η ίδια ισχυρίζεται ότι η ψήφιση μέτρων για το 2019 είναι «πέραν από οποιαδήποτε οικονομική λογική». Η εξασφάλιση δηλαδή, ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες του ακόμα και κατά τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες στην Ελλάδα για το 2019 και μετά, σύμφωνα με την κυβέρνηση που έριξε την προηγούμενη μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μια παράλογη διαδικασία.
‘Η μήπως ήταν εντός οικονομικής λογικής όσα ακολούθησαν της προεδρικής εκλογής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015;
Παρεμπιπτόντως βρίσκεται σε εξέλιξη μια τελευταία προσπάθεια να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου (δύο μέρες μετά το δ.σ. του ΔΝΤ). Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση το ζύγισε και δήλωσε στους θεσμούς ότι το ξανασκέπτεται σε σχέση με την αρχική της άρνηση. Ίδωμεν..