Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Αντ. Πανούτσος για τις φορές που η πατρίδα σου σε κάνει περήφανο


Από τις φορές που η πατρίδα σου σε κάνει περήφανο
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή : http://www.liberal.gr/)
Το 1479 ο Μπερνάρντο Μπαροντσέλι στο Ντουόμο της Φλωρεντίας κάρφωσε ένα μαχαίρι στην καρδιά του Τζουλιάνο ντι Πιέρο ντε Μέντιτσι φωνάζοντας «Πάρε αυτό προδότη».
Ο Τζουλιάνο Μέντιτσι πέθανε αμέσως αλλά ο αδελφός του Λορέντσο προειδοποιημένος από την κραυγή του επίδοξου δολοφόνου του Αντόνιο ντι Βολτέρα «Προδότη» απέφυγε το χτύπημα. Η αντίδραση του Λορέντσο Μέντιτσι «στην συνομωσία των Πάτσι» όπως πέρασε στην ιστορία η προσπάθεια δολοφονίας των Μεδίκων ήταν αστραπιαία. Με την βοήθεια του κόσμου, που η οικογένεια Πάτσι δεν είχε εκτιμήσει ότι θα στηρίξουν του Μεδίκους κυνήγησε τους συνωμότες εντός και εκτός Φλωρεντίας. Εκτέλεσε τους περισσότερους με απαγχονισμό από τα παράθυρα του Παλάτσο Βέκιο. Αλλά ο Μπερνάρντο Μπαροντσέλι είχε προλάβει να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη.
Η Φλωρεντία όμως εξήγαγε μάλλινα υφάσματα και εισήγαγε μεταξωτά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Λορέντσο έστειλε το μήνυμα ότι ήθελε τον προδότη και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έδωσε διαταγή να συλλάβουν τον Μπαροντσέλι. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1479 ένα φλωρεντινό πλοίο έφερνε τον Μπαροντσέλι στην Φλωρεντία. Με τον απαγχονισμό του στο πλάι του Παλάτσο ντε Μπάρτζελο, να μένει στην μνήμη του Τζιάκομο Μακιαβέλι και αποθανατίζεται σε σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


Δεν γίνεσαι περήφανος για την πατρίδα σου επειδή εισάγει μαλλί και εξάγει μεταξωτά. Ούτε καν επειδή κέρδισε έναν πόλεμο. Περήφανο η πατρίδα σου σε κάνει όταν κάποιες στιγμές ακόμα και ενάντια στα συμφέροντά της πολεμάει για τις αρχές της. Όταν η δικαιοσύνη της αποφασίζει ότι κάθε ένας που βρίσκεται στην επικράτεια έχει το δικαίωμα στο δίκαιο και εάν είναι να χαθούν ακόμα και ελληνικές ζωές για να σωθούν οι ζωές οκτώ τούρκων επειδή είναι θέμα αρχής θα γίνει.
Η πολιτική παράμετρος ήταν ότι φάνηκε και η ηθική ανωτερότητα της αριστεράς. Η οποία πάντοτε έλεγε ότι είναι πρόθυμη να θυσιαστεί για τα δικαιώματα ενός ανθρώπου. Όταν όμως αφορούσε οκτώ ο ήρωας Δημήτρης Βίτσας ύψωσε το ανάστημα του και είπε «Πρέπει να πω ότι το επιχείρημα έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό. Θα έλεγα πολύ ισχυρό. Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό επιχείρημα». Με τον πρωθυπουργό δύο μήνες αργότερα να κοιτάζει στα μάτια τον Ερντογάν και να αναφωνεί δημοκρατικά «Δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα».
Με την απόφαση να είναι τόσο προδικασμένη όσο η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «οι οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν» ο Άρειος Πάγος όμως στάθηκε στο ύψος του. Όπως είχε σταθεί το ΣτΕ στην απόφαση του για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες. Απέρριψε το αίτημα έκδοσης. Κάνοντας κάθε Έλληνα που σέβεται περισσότερο από ότι φοβάται περήφανο.
Όσο για τη ΝΔ η φράση του τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου «Η ελληνική Δικαιοσύνη… απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα» ήταν η ουσία της υπόθεσης. Η σύγκρουση ήταν και παραμένει σε αυτούς που πιστεύουν σε μια Ελλάδα στην Ευρώπη και σε αυτούς που θα θέλανε να την κάνουν Κούβα του Κάστρο.