Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη ότι πλησιάζει το «κούρεμα» λόγω ιδεοληψιών


Πλησιάζει το «κούρεμα» λόγω ιδεοληψιών
Του Νίκου Φιλιππίδη
Εγκλωβισμένο στις ολιγωρίες και τις κομματικές της ιδεοληψίες διατηρεί η κυβέρνηση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας «ζωντανά» τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων.
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, κάθε μέρα που περνά χωρίς να ψηφίζονται από την Βουλή μια σειρά από διατάξεις απαραίτητες για την ανάκαμψη των τραπεζών, τόσο απειλούνται με αποψίλωση τα διαθέσιμα κεφάλαια τους. Συγκεκριμένα:
- Η καθυστέρηση στην ψήφιση των εξωδικαστικού διακανονισμού των χρεών, παρά την συμφωνία επ’ αυτού του θέματος με την τρόικα, κρατά παγωμένο το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Παράλληλα, δεν επιτρέπει στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ασκήσουν τον βασικό τους ρόλο που είναι η παροχή χρηματοδοτήσεων στην οικονομία.
- Η διάταξη με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, έναντι ποινικών κυρώσεων, σε περιπτώσεις διαγραφών χρεών, έχουν παγώσει κάθε προσπάθεια ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, απειλώντας με απώλεια χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς η ολιγωρία της κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση των επιχειρήσεων και τις τράπεζες με οριστική διαγραφή του συνόλου της οφειλής. Η κυβέρνηση για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους καθυστερεί μια ρύθμιση που αποτελεί όρο απαράβατο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος «νεκρανάσταση» του τραπεζικού συστήματος. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος 4 στα 10 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, περνούν εκ νέου στα ληξιπρόθεσμα, λόγω της αδυναμίας των τραπεζικών στελεχών να προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα τραπεζικά στελέχη αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.
- Οι τράπεζες απειλούνται με νέα ανακεφαλαιοποίηση, επίσης λόγω του «ροκανίσματος» κεφαλαίων που προκαλεί ο χειρισμός από την κυβέρνηση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου. Ενόψει των ζημιών που θα καταγράψουν από την διαγραφή ή πώληση με ζημιά πακέτων δανείων, οι τράπεζες έχουν προτείνει την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που αναλογεί στις ελληνικές τράπεζες ύψους 15,5 δις. ευρώ, σε 20 χρόνια από 5 προβλέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Η απροθυμία ωστόσο της κυβέρνησης να φέρει την εν λόγω διάταξη απειλεί με κεφαλαιακή αποψίλωση τις τράπεζες. Μάλιστα η πρώτη τράπεζα που απειλείται από την κυβερνητική ολιγωρία είναι η εν πολλοίς κρατική Attica Bank (ανήκει στον ΕΦΚΑ) η διοίκηση της οποίας έχει απευθύνει δημόσια έκκληση για την άμεση επίλυση του ζητήματος.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες τις πρώτες εβδομάδες του 2017 ως ιδιαίτερα κρίσιμη και σίγουρα πολύ χειρότερη από την αρχική τους πρόβλεψη, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα. Επιπλέον συνεχίζουν να επιβαρύνονται με την ακριβή ρευστότητα του ELA, κινείται στα επίπεδα των 45 δις. ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπολόγιζαν να έχουν ενταχθεί στην φτηνότερη ρευστότητα του QE από πέρυσι την Άνοιξη.